Вартові галактики 2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вартові галактики 2
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Український постер
Жанр Науково-фантастичний
Екшн
Режисер Джеймс Ганн
Продюсер Кевін Файгі
Сценарист Джеймс Ганн
На основі Вартові Галактики (2008)
У головних
ролях
Кріс Пратт
Зої Салдана
Дейв Батіста
Він Дізель
Бредлі Купер
Майкл Рукер
Оператор Генрі Брегам
Композитор Тайлер Бейтс
Монтаж Кетрін Гімофф
Художник Scott Chamblissd[1]
Кінокомпанія Marvel Enterprises
Marvel Studios
Дистриб'ютор B&H Film Distribution Company
Тривалість 137 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2017
Дата виходу 4 травня 2017 (Україна)
Кошторис $200 млн
Касові збори $863 756 051
IMDb ID 3896198
Попередній КВМ: «Доктор Стрендж» (2016)
ВГ: «Вартові галактики» (2014)
Наступний КВМ: «Повернення додому» (2017)
ВГ: «Вартові галактики 3» (2023)
movies.disney.com/guardians-of-the-galaxy-vol-2
CMNS: Вартові галактики 2 у Вікісховищі

«Вартові галактики 2» (англ. Guardians of the Galaxy Vol. 2) — американський супергеройський фільм, знятий Джеймсом Ґанном[2]. Він є продовженням фільму «Вартові галактики» 2014 року. Прем'єра стрічки в Україні відбулась 4 травня 2017 року. Фільм розповідає про пригоди команди «Вартові галактики», яка розгадує таємницю походження Пітера Квілла.

Назва[ред. | ред. код]

Оригінальна назва фільму «Guardians of the Galaxy Vol. 2», що є англійською грою слів відображеною у назві. Річ у тому, що слово «Vol.» в англійській мові означає як і слово «Том» (у значенні частина, продовження), так і є скороченням від слова «Volume» (Гучність), яке своєю чергою натякає на меломанський характер Пітера Квілла. В українському перекладі назви цю англійську гру слів утрачено.

Послідовність[ред. | ред. код]

Фільм є сиквелом фільму «Вартові галактики».

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1980 році мати Пітера Квілла знайомиться з космічним прибульцем в подобі людини, який садить на Землі дивну рослину. Дія переноситься на 37 роки вперед. Пітера Квілла, Ґамору, Дрекса, єнота Ракету і малого Ґрута правителька планети Суверен, Аїша, наймає захистити енергетичні батареї від чудовиська. Хоча підготовка до завдання непродумана, Вартові галактики долають істоту. Як винагороду їм віддають сестру Ґамори — Небулу, спійману при спробі викрасти батареї. Правителька Суверену зауважує, що Пітер не знає свого батька. Після відльоту з планети виявляється, що єнот поцупив батареї, тому навздогін вирушає флот безпілотників. Відстрілюючись, Вартові галактики прямують до точки стрибка на іншу планету. На допомогу приходить невідомий, але корабель Вартових падає на планету Бергерт, безнадійно зламаний. Аїша прибуває на планету Контраксія і наймає Йонду Удонта і його команду Варварців, щоб зловити Вартових.

На Бергерт прилітає невідомий рятівник, що представляється як Его — батько «Зоряного лицаря» Пітера. Він запрошує Квілла в супроводі Ґамори й Дрекса до себе додому, щоб розповісти про його незвичайний родовід. Однак Ґамора підозрює, що Его — самозванець. Зоряний лицар вирішує полетіти, попри загрозу. Вони знайомляться з помічницею Его, на ім'я Богомолиця, здатну відчувати справжні почуття й емоції будь-якої істоти. Єнот і Ґрут залишаються лагодити корабель і охороняти Небулу.

Йонду зі спільниками прилітає вночі на Бергерт і потрапляють в пастки єнота. Йонду вдається спіймати його, та Небула переконує Ґрута звільнити її. Коли бандити сваряться, Небула вражає Йонду і єнота електрошоком.

Его привозить Пітера, Дрекса й Ґамору на свою планету. Він розповідає, що належить до виду Небожителів і є планетою, а людську форму обрав найкращою для досліджень іншого життя. Пітер гнівається на батька за те, що він покинув матір і його. Та коли він показує статую матері, Зоряний лицар примиряється з Его. Той виявляє у Пітера подібні йому здібності та дуже цьому радіє. В цей час бандити Йонду здіймають бунт і страчують всіх його спільників. Новим ватажком стає грубий Рилошквар. Єнот глузує з його імені, що ледве не призводить до бійки. Втручається Небула, вона вимагає дати їй корабель, щоб знайти і вбити ненависну сестру Ґамору, котру її батько Танос завжди виставляв кращою.

Йонду з Ракетою вигадують як втекти з допомогою Ґрута. Той добуває пристрій для керування летючою стрілою Йонду. Також на їхній бік стає Краґлін, досі вірний колишньому ватажку. Йонду вбиває бандитів та з друзями тікає до того, як судно вибухає. Єнот спрямовує рятувальний катер до Его. Ґамору тим часом бентежить, що планета Его надто ідеальна. До того ж Богомолицю щось лякає, але вона замовчує це. Несподівано Ґамору знаходить Небула, між ними починається бій.

Его розповідає про надлюдські можливості Пітера: він безсмертний і може керувати матерією. Ґамора й Небула вирішують припинити безглузду боротьбу, після чого натрапляють на купу скелетів. Батько «Зоряного лицаря» розповідає свою мету: подорожуючи всесвітом, поширити свої паростки на кожній планеті та створити повсюдне досконале життя — його самого. Йому, одному Небожителю, не під силу це здійснити, але із сином-напівнебожителем він зможе виконати план. До того ж Пітер виявився єдиним, хто успадкував гени Небожителя. Ґамора допитує Богомилицю, яка зізнається, що скелети належали іншим дітям Его. Пітер згадує про своїх друзів, яких буде змушений покинути. Тоді Его показує свою суть — він каже, що це нижче його богоподібного життя і він сам убив матір «Зоряного лицаря» підсадивши їй у мозок пухлину, щоб кохання до неї не відволікало його від мети. Пітер виходить з трансу Его і намагається його знищити. Але Его відновлюється і пронизує сина щупальцем справжньої своєї форми, щоб викачувати з нього енергію, щоб активувати паростки. Его крізь залишений на Землі паросток проривається на планету, та в цю мить прибувають Ракета, Йонду, Ґрут і Краґлін. Вартові галактики возз'єднуються та тікають у надра Его, щоб знищити його ядро, де міститься мозок. В цей час Аїша відстежує свої батареї та спрямовує флот на Его.

Єнот майструє бомбу з викрадених батарей, яку Ґрут закладає в мозок Его. Квілл же бореться проти Его за допомогою сили керувати матерією, якої той навчив його. Йонду залишається, щоб допомогти Квіллу, який відвертає увагу Его, поки решта рятуються. Бомба вибухає, руйнуючи планету, але Пітер (який втратив сили Небожителя після загибелі Его) з Йонду вилітають в космос. Йонду віддає «Зоряному лицареві» свій скафандр, сказавши наостанок, що хотів би мати такого сина, як він і помирає.

Помирившись з Ґаморою, Небула вирішує вирушити на пошуки Таноса. Вартові галактики влаштовують похорон Йонду. Пітер віддає Краґліну стрілу загиблого, а той передає новий земний аудіоплеєр. На похорон Йонду через вістку Ракети, злітаються його друзі-варварці, які колись його вигнали та віддають йому почесті салютами.

У сценах після титрів Краґлін незграбно вчиться керувати стрілою Йонду. Стакар Огорд, натхненний самопожертвою Йонду, возз'єднується зі своїми колишніми товаришами по команді. Ґрут починає повертатися до колишнього вигляду дерева. Аїша ж створює істоту, якою планує знищити Вартових. Земний астронавт обговорює кілька подій на Землі з групою незацікавлених Спостерігачів.

У ролях[ред. | ред. код]

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Кріс Пратт Пітер Квілл / Зоряний Лицар Пітер Квілл / Зоряний Лицар
Зої Салдана Ґамора Ґамора
Дейв Батіста Дрекс Руйнівник Дрекс Руйнівник
Бредлі Купер Ракета Ракета
Він Дізель Ґрут Ґрут
Курт Расселл Его Его (батько Квілла)
Майкл Рукер Йонду Удонта Йонду Удонта
Карен Гіллан Небула Небула
Шон Ґанн Краглін Краглін
Пом Клементьєв Богомолиця Богомолиця
Елізабет Дебікі Аїша Аїша
Джефф Голдблюм Грандмастер Грандмастер
Кріс Салліван Рилошквар Рилошквар
Сильвестр Сталлоне Зоряний яструб Зоряний яструб
Мішель Єо Алета Огорд Алета Огорд
Вінг Реймс Чарлі-27 Чарлі-27
Томмі Фленаган Тулк Уль-Зин Тулк Уль-Зин
Стів Ейджі Геф Геф
Девід Гассельгофф камео камео
Стен Лі камео камео

Український дубляж[ред. | ред. код]

  • Дистриб'ютор — B&H Film Distibution
  • Студія дубляжу — LeDoyen
  • Режисер дубляжу — Анна Пащенко
  • Перекладач — Сергій Ковальчук
Актори дубляжу
Оригінальний персонаж Актор дубляжу
Пітер Квіл / Зоряний Лицар Володимир Остапчук
Ґамора Ксенія Любчик
Дрекс Володимир Кокотунов
Малюк Ґрут Борис Георгієвський
Ракета Назар Задніпровський
Йонду Валерій Легін
Небула Аліна Проценко
Богомолиця Ірина Василенко
Стакар Кирило Нікітенко
Его Юрій Гребельник
Аїша Христина Забара
Рилошквар Сергій Солопай
Креґлін Дмитро Завадський
Талк Андрій Мостренко
Мередіт Квіл Інна Белікова
Стен Лі Юрій Висоцький
Говард Качка Дмитро Вікулов
Мартінекс Павло Голов
Чарлі 27 Сергій Кияшко
Аліта Юлія Максименко
Девід Гассельгофф Ігор Рода

А також: Тетяна Антонова, Юрій Висоцький, Олександр Ігнатуша, Дмитро Бузинський, Андрій Корженівський, Євген Сардаров, Леонід Попадько, Оксана Гринько, Катерина Башкіна-Зленко та інші.

Виробництво[ред. | ред. код]

Фільмування фільму почались 11 лютого 2016 року в Атланті[3].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій «Вартові галактики 2»[4]
Кінофестиваль/Кінопремія Рік Категорія Номінант(и) Результат Дж
Премія «Оскар» 4.03.2018 Найкращі візуальні ефекти Вартові галактики 2 Номінація [5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Guardians of the Galaxy Vol. 2': Principal photography begins in Atlanta for May 5, 2017 release! // marvel.comMarvel Entertainment, 2016.
  2. Justin Kroll (17 лютого 2015). Kurt Russell to Play Chris Pratt’s Father in ‘Guardians of Galaxy Vol. 2’ (англ.). Variety. Архів оригіналу за 16 грудня 2015. Процитовано 17 лютого 2016. 
  3. Spencer Perry (11 лютого 2016). Take a Look at the New Guardians of the Galaxy Vol. 2 Logo! (англ.). comingsoon.net. Архів оригіналу за 11 лютого 2016. Процитовано 11 лютого 2016. 
  4. Нагороди та номінації фільму Вартові галактики 2 на сайті IMDb (англ.)
  5. Оголошено номінантів на «Оскар-2018». Повний перелік. Детектор медіа. 23 січня 2018. Архів оригіналу за 24.01.2018. Процитовано 24.01.2018. 

Посилання[ред. | ред. код]