Венздей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Венздей
англ. Wednesday
Тип телесеріал
Телеканал(и) Netflix
Дистриб'ютор(и) MGM Worldwide Television and Digital Distribution
Netflix Streaming Services
Жанр комедія-горор
Формат зображення 16:9
Тривалість серії 47-59 хвилин
Тривалість 360 хв.
Компанія 1.21
Glickmania
Tee and Charles Addams Foundation
MGM Television
Керівник проєкту Альфред Гофd і Майлз Мілларd
Сценарист Альфред Гофd, Майлз Мілларd і April Blaird[1]
Режисер Тім Бертон
Ідея Альфред Ґоф[en]
Майлз Міллар[en]
На основі «Родини Адамсів»
Чарлз Аддамс
Оператор Девід Ланценбергd і Stephan Pehrssond
Виконавчий продюсер Альфред Ґоф
Майлз Міллар
Тім Бертон
Ґейл Берман[en]
Кайла Альперт
Стів Старк[en]
Джонатан Глікман[en]
Ендрю Міттман
У головних ролях Дженна Ортега
Кетрін Зета-Джонс
Рікі Ліндгоум
Джеймі МакШейн
Гантер Дуен
Джорджі Фармер
Муса Мостафа
Емма Маєрс
Наомі Дж. Огава
Джой Сандей
Персі Гайнс Вайт
Гвендолін Крісті
Віктор Доробанту
Крістіна Річчі
Джордж Бурча
Вілл Г'юстон
Томмі Ерл Дженкінс
Фред Армісен
Композитор Денні Ельфман
Кріс Бекон
Країна-виробник США США
Місце зйомок Бухарест, Румунія, Замок Кантакузіно, Buftea Studiosd, Niculescu-Dorobanțu Housed, Трансильванія і Conacul Olga Greceanud
Мова оригіналу англійська
Перший показ 23 листопада 2022
Перший показ
українською
23 листопада 2022
Кількість сезонів 1
Кількість серій 8 (список серій)
Віковий рейтинг 12+
Посилання

«Венздей» (англ. Wednesday) — американський комедійний потоковий телесеріал у жанрі жахів, заснований на персонажі Венздей Аддамс із родини Аддамсів. Чотири з восьми епізодів зняв режисер Тім Бертон, який також є виконавчим продюсером. Прем'єра серіалу на Netflix відбулася 23 листопада 2022[2]. За два тижні після виходу став третім за кількістю переглядів англомовним серіалом Netflix. Серіал отримав дві номінації на 80-й церемонії вручення премії «Золотий глобус»: перша — за найкращий телесеріал у жанрі мюзикл або комедія, друга — найкраща актриса в телесеріальному мюзиклі чи комедії (Дженна Ортеґа).[3]

В січні 2023 телесеріал було продовжено на другий сезон.[4]

Сюжет[ред. | ред. код]

Після відрахування із середньої школи Венздей Аддамс вступає до Академії «Невермор», школи для «вигнанців», яку колись відвідували її батьки, Ґомес та Мортіша. Щосили намагаючись відповідати своїм сучасникам і долаючи свої екстрасенсорні здібності, Венздей стає свідком кількох вбивств, скоєних дивним монстром, які вона вирішує розслідувати[5].

Актори та персонажі[ред. | ред. код]

Основний склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Дженна Ортега Венздей Аддамс Венздей Аддамс
Кетрін Зета-Джонс Мортіша Аддамс Мортіша Аддамс
Рікі Ліндгоум Валері Кінботт доктор Валері Кінботт
Джеймі МакШейн Донован Ґелпін шериф Донован Ґелпін
Гантер Дуен Тайлер Ґелпін син шерифа Тайлер Ґелпін
Джорджі Фармер Аякс Петропол Аякс Петропол
Муса Мостафа Юджин Отінгер Юджин Отінгер
Емма Маєрс Енід Сінклер Енід Сінклер
Джой Сандей Б'янка Барклай Б'янка Барклай
Персі Гайнс Вайт Ксав'є Торп Ксав'є Торп
Гвендолін Крісті Лариса Вімс директорка Лариса Вімс
Крістіна Річчі Мерилін Торнхілл Мерилін Торнхілл
Віктор Доробанцу Річ Річ
Фред Армісен Дядько Фестер Дядько Фестер

Другорядний склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Іссак Ордонез Паґслі Аддамс Паґслі Аддамс
Джордж Бурча Ларч дворецький Ларч
Томмі Ерл Дженкінс[en] Вокер мер Вокер
Іман Марсон Лукас Вокер син мера Лукас Вокер
Вільям Г'юстон[en] Джозеф Крекстоун Джозеф Крекстоун
Луянда Унаті Льюїс-Ньяво Річі Сантьяго заступник шерифа Річі Сантьяго
Олівер Вотсон Кент Кент
Калум Росс Ровен Ровен
Джонна Діас Вотсон Дівіна Дівіна
Наомі Дж. Огава Йоко Танака Йоко Танака

Запрошені актори[ред. | ред. код]

Актор Роль
Луїс Гузман Ґомес Аддамс Ґомес Аддамс

Український дубляж[ред. | ред. код]

Серіал дубльовано студією «Так Треба Продакшн» на замовлення компанії «Netflix» у 2022 році.

  • Режисер дубляжу — Олена Бліннікова
  • Перекладачі — Катерина Устинова, Юлія Почінок
  • Спеціаліст зі зведення звуку — Сергій Ваніфатьєв

Список серій[ред. | ред. код]

№ серіїНазва серіїРежисер(и)Сценарист(и)Оригінальна дата показу
1«Дитина середи сповнена скорботи»
«Wednesday's Child Is Full of Woe»
Тім БертонАльфред Ґоф[en], Майлз Міллар[en]23 листопада 2022
Венздей Аддамс, учениця середньої школи, знаходить свого брата Паґслі зв’язаним у шафці. Вона бачить видіння про хуліганів, які напали на нього. Вона намагається вбити їх заради помсти, через що її виганяють зі школи. Її батьки, Мортіша та Ґомес, вирішують віддати її до академії «Невермор» — інтернату для ізгоїв. Тим часом мандрівника вбиває невідома потвора поблизу цього інтернату. Батьки Венздей випускають Річ — розумну безтілесну руку, щоб стежити за нею. Вона зустрічає свою сусідку по кімнаті Енід, повну протилежність собі. Також дуелює з Б’янкою, популярною дівчиною, після того, як вона знущається над іншим хлопчиком, Роуеном. Пізніше Венздей мало не вбиває статуя горгульї, яка падала на неї, але її рятує колишній хлопець Б’янки, Ксав’є. Після втечі від сеансу психотерапії, призначеного судом, Венздей зустрічає Тайлера, який погоджується допомогти їй втекти з «Невермор». Однак її затримує директорка Лариса Вімс та повертає її до школи. Пізніше Тайлер і Венздей зустрічаються на місцевому ярмарку, і Венздей отримує видіння про смерть Роуена. Роуен намагається вбити її, але його вбиває монстр.
2«Скорбота — найсамотніше число»
«Woe Is The Loneliest Number»
Тім БертонАльфред Ґоф, Майлз Міллар23 листопада 2022
Венздей переконує скептично налаштованого шерифа Ґелпіна, що убивця насправді це монстр. Раптом Роуен знову з'являється живим. Венздей сумнівається у своїй осудності та вирішує сама розслідувати вбивства. Вона блукає кампусом, розпитуючи про Роуена, і їй кажуть, що його виключили зі школи. Тим часом Вімс починає хвилюватися через видіння Венздей і уважно стежить за нею. Річ, шпигував за Роуеном. Виявляється, що Роуен — це Вімс, яка має властивість змінювати форму, тому Річ втрачає їх. Венздей бачать книгу товариства старих студентів. У пошуках книги вона випадково чує, як Б’янка планує сфальсифікувати майбутній студентський турнір. Венздей приєднується до Енід, щоб перемогти Б'янку та виграти турнір на Кубку По. Пізніше Венздей виявляє приховану бібліотеку в школі.
3«Друг чи скорбота»
«Friend Or Woe»
Тім БертонКайла Альперт23 листопада 2022
Венздей опиняється зв’язаною в оточенні членів елітного студентського товариства, у яке входили також Б’янка та Ксав’є. Венздей звільняється і виходить з бібліотеки, взявши з собою одну з книг. Вімс наказує Венздей грати в шкільному оркестрі на майбутній міській церемонії. Малюнок у книзі приводить її на виставку на місцевому ярмарку, де вона помічає видіння дівчини. У лісі Венздей бачить, що дівчина, яка вважається її давнім предком, готова бути страчена Джозефом Крекстоуном, прабатьком міста, який має намір убити всіх негідників, але їй вдається втекти. Венздей потрапляє в засідку монстра. Оглядаючи місце злочину в лісі, вона роземіє, що монстр — це людина. Повернувшись у місто, Венздей зриває церемонію, і Вімс її лає.
4«О скорботна ніч»
«Woe What A Night»
Тім БертонКайла Альперт23 листопада 2022
Венздей та Річ проникають в офіс коронера, щоб скопіювати файли жертв монстра. Намагаючись визначити закономірність, вона виявляє, що кожній жертві видаляли частини тіла хірургічним шляхом. Венздей починає підозрювати Ксав’є та слідує за ним до його художньої студії, де вона виявляє кілька малюнків монстра, що веде її до лігва монстра. Там вона дістає один із його кігтів та віддає його шерифу Ґалпіну, щоб звірити його ДНК. Венздей та Тайлер разом відвідують місцеві танці. Тим часом однокласник Юджин, який допомагає у розслідуванні Вендзей, стає свідком того, як фігура в плащі підриває печеру монстра. Танець перериває син мера, який запускає пожежну сигналізацію будівлі в помсту за те, що Венздей зірвала міську церемонію. Венздей бачить видіння, що Юджин у небезпеці, і прямує до лісу, але знаходить його серйозно пораненим.
5«Які скорботи посієш, такі й пожнеш»
«You Reap What You Woe»
Ганджа МонтейруЕйпріл Блеір23 листопада 2022
32 роки тому Ґомеса заарештовують за підозрою у вбивстві Ґаррета Ґейтса в академії. Зараз Аддамси відвідують Венздей на вихідні для батьків у «Невермор». Сеанс сімейної терапії припиняється, коли Венздей стикається зі своїми батьками щодо підозрюваного вбивства. Тим часом шериф Ґелпін дізнається, що коронер покінчив життя самогубством після того, як зізнався, що сфабрикував розтин Ґейтса. Ґелпін приходить до висновку, що Ґомес винен, і заарештовує його. У в'язниці Ґомес розповідає Венздей, що Ґейтса вбили випадково, а Мортіша зізнається у вбивстві Ґейтса. Венздей та Мортіша розкопують могилу Ґейтса, щоб виявити, що він був смертельно отруєний, перш ніж його могли вбити, але їх спіймала поліція та заарештувала. Пізніше вони стикаються з мером, який розповідає, що Ґаррет мав намір отруїти всю школу через ненависть свого батька до ізгоїв. Мер погоджується звільнити Ґомеса після того, як він зізнався, що приховав мотиви Ґейтса. Повернувшись до «Невермор», Вімс неохоче зізнається, що приховала смерть Роуена за допомогою зміни форми, намагаючись уникнути суперечок у школі.
6«Послуга за скорботу»
«Quid Pro Woe»
Ганджа МонтейруЕйпріл Блеір23 листопада 2022
Венздей намагається викликати Ґуді, давнього предка. Під час несподіваної вечірки до дня народження Венздей бачить Гуді, яка доручає їй шукати особняк Ґейтсів. Там вона стає свідком мера, коли він виходить з будівлі та пробирається до своєї машини. Після повернення в місто мера збивають і сильно ранять. Вімс закриває школу і забороняє Венздей залишати кампус. За допомогою Тайлера та Енід вона втікає і повертається в особняк Ґейтсів. Там вони виявляють, що Лорел Ґейтс, родичка Ґаррета, яка давно вважалася мертвою, може бути ще жива. Вони знаходять відрізані частини тіла жертв монстра в підвалі, але змушені втекти після того, як потрапили в засідку монстра. Венздей веде Ґалпіна до підвалу, але виявляє, що він порожній. У «Невермор», Венздей переконує Вімс не виключати її, щоб мати можливість продовжити розслідування. У лікарні невідомий вбиває мера.
7«Твоя скорбота, якщо ти мене ще не знаєш»
«If You Don't Woe By Now»
Джеймс Маршалл[en]Альфред Ґоф, Майлз Міллар і Метт Ламберт23 листопада 2022
На похоронах мера Венздей помічає фігуру і женеться за нею в ліс. Виявляється, що ця фігура — дядько Фестер, який пояснює їй, що монстр, якого вона розслідує, є Гайдом. Разом вони витягають щоденник із прихованої бібліотеки, який показує, що Гайд завжди повинен мати господаря. Пізніше вони вистежують і стежать за Ксав’є та стають свідками того, що він зустрічаються з докторкою Кінботт, терапевтом Венздей, у лісі. Після повернення з побачення з Тайлером Венздей виявляє, що її гуртожиток спустошено, щоденник викрадено, а Річ серйозно поранений. Дослідження Лорел Ґейтс показує, що вона жива і є володаркою Гайда. Венздей спочатку підозрює докторку Кінботт, але її вбиває Гайд. Поліція прибуває, щоб заарештувати Ксав’є, оскільки Венздей вважає, що він Гайд. Венздей вирішує вступити в стосунки з Тайлером, але раптом бачить, що він — Гайд.
8«Зграя скорбот»
«A Murder Of Woes»
Джеймс МаршаллАльфред Ґоф і Майлз Миллар23 листопада 2022
Венздей та її однокласники заманюють Тайлера в ліс, де його викрадають. Венсдей починає мучити Тайлера. Не погоджуючись з її методами, однокласники сповіщають Вімс, і Венздей заарештовують. У відділку поліції Тайлер нарешті зізнається, що він монстр. Через набридлу поведінку Венздей Вімс виключає її з академії. Венздей відвідує Юджина у лікарні, який розповідає їй, що фігура, яку він бачив у печері монстра, була взута в червоні чоботи, такі ж, як у пані Торнхілл. Використовуючи свої здібності змінювати форму, Вімс і Венздей змушують Торнхілл визнати її справжню особу — Лорел Ґейтс. Однак Ґейтс вдається вбити Вімс і підкорити Венздей. Використовуючи кров Венздей, Ґейтс воскрешає Крекстоуна і залишає Венздей помирати, але Гуді вдається зцілити її. Енід нарешті перетворилась на вовкулаку та перемагає Тайлера у формі Гайда, тоді як Крекстон прориває «Невермор» у своїй гонитві за знищенням школи. Після боротьби Венздей знищує Крекстоуна та вбиває Ґейтс. Ксав'є звільняють із в'язниці, і Венздей вирушає з «Невермор» на канікули, отримуючи повідомлення про те, що за нею слідкують.

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

Під час підготовки до виробництва фільму «Родина Адамсів» 1991 року режисером було призначено Тіма Бертона, але в кінцевому підсумку він відмовився від нього через конфлікти з розкладом фільму «Бетмен повертається», через що за цю роботу взявся Баррі Зонненфельд[en][6]. У березні 2010 року було оголошено, що компанія Illumination Entertainment у партнерстві з Universal Pictures придбала основні права на малюнки сімейства Адамсів[7]. Фільм був запланований як анімаційний ляльковий фільм на основі оригінальних малюнків Чарльза Адамса. Бертон був призначений співавтором сценарію та співпродюсером фільму з можливістю режисерства[8]. У липні 2013 року оголосили, що фільм скасовано[9].

У жовтні 2020 року «Венздей» спочатку було анонсовано як безіменний проєкт «Сімейки Адамсів», який очолив Бертон. Виробництвом серіалу займатиметься MGM Television, режисером буде сам Бертон. Альфред Ґоф[en] і Майлз Міллар[en] будуть виступати як шоуранери; тоді як Гоф, Міллар і Бертон також будуть виконавчими продюсерами разом з Ґейл Берман[en], Джоном Глікманом та Ендрю Міттманом[2]. У лютому 2021 року Netflix дав замовлення серіалу з восьми епізодів[10]. У серпні 2021 року Кайла Альперт була додана в ролі виконавчого продюсера, а 1.21, Tee and Charles Addams Foundation і Glickmania також продюсували серіал[11]. У грудні 2021 року повідомлялося, що Денні Ельфман приєднався до серіалу, щоб написати оригінальну тему та музичний супровід[12].

Кастинг[ред. | ред. код]

Christina Ricci
Jenna Ortega
Крістіна Річчі (ліворуч) - повернулася до всесвіту Сім'ї Аддамсів у ролі нового персонажа, Дженна Ортеґа (праворуч), яка зіграла Венздей.[13]

19 травня 2021 року Дженна Ортеґа отримала головну роль. 6 серпня 2021 року Луїс Гузман отримав роль Ґомеса Аддамса[11]. 9 серпня 2021 року Кетрін Зета-Джонс отримала роль Мортиши Аддамс[14]. 27 серпня 2021 року було оголошено, що Тора Берч, Рікі Ліндгоум, Джеймі МакШейн, Хантер Духан, Джорджі Фармер, Муса Мостафа, Емма Майєрс, Наомі Дж. Огава, Джой Санді та Персі Гайнс Вайт приєдналися до додаткового акторського складу[15]. 15 вересня 2021 року Гвендолін Крісті та Віктор Доробанту отримали головні ролі, а Ісаак Ордонез, Джордж Бурсеа, Томмі Ерл Дженкінс[en], Іман Марсон, Вільям Г'юстон[en], Луянда Унаті Льюїс-Ньяво, Олівер Вотсон, Калум Росс Уотт і Джонна Діа потрапили до другорядного касту[16]. У грудні 2021 року Тора Берч покинула серіал, залишивши незрозумілим статус її героїні, матері Тамари Новак[17].

Зйомки[ред. | ред. код]

Фільмування серіалу розпочалися 13 вересня 2021 року в Бухаресті, Румунія. Вони закінчилися в лютому 2022 року[18].

Музика[ред. | ред. код]

У грудні 2021 року повідомлялося, що давній співавтор Бертона Денні Ельфман приєднався до серіалу, щоб створити оригінальну тему[19] та написати її музику разом із Крісом Беконом.[20] Музика включає добірку оригінальної партитури серіалу, створеної Ельфманом і Беконом, а також кілька поп-пісень, включаючи віолончельні переспіви «Paint It Black» гурту The Rolling Stones і «Nothing Else Matters» гурту Metallica та «Physical», у виконанні Cello-metal гурту Apocalyptica. співачки Дуа Ліпи.[21][22]  Партитура також включає ряд класичних творів, зокрема «Чотири пори року» Антоніо Вівальді, Концерт для віолончелі Едварда Елгара, «Карнавал тварин» Каміля Сен-Санса, "Гносьєнна № 1 " Еріка Саті та «Політ джмеля» Миколи Римського-Корсакова.[23]

Очолюваний двома синглами, «Devious Plan» і «Wednesday on the Case».[24]  У своїй рецензії на серіал Тоні Сокол із Den of Geek назвав партитуру «головного персонажа не лише тематична, але і як емоційно подана», зробивши «моторошніший озноб, жарти смішніші, а мурашки відчутні».  Лінда Кодега з Gizmodo назвала віолончельні сегменти «незабутніми».[25][26]

Вихід[ред. | ред. код]

Прем'єра «Венздей» відбулася 23 листопада 2022 року на Netflix і містить вісім епізодів[18].

Оцінка[ред. | ред. код]

Авдиторія[ред. | ред. код]

Дженна Ортега та Луїс Гусман рекламують телесеріал на New York Comic Con у 2022 році.

Згідно з даними користувачів TV Time, зібраними Whip Media, «Венздей» займає друге місце за кількістю підписників перед релізом будь-якого оригінального серіалу Netflix на платформі, поступаючись лише «Відьмаку»[27]; зрештою серіал дебютував під номером один на Netflix у 83 країнах[28]. ​​Серіал є рекордсменом за кількістю годин перегляду за тиждень серед англомовних серіалів Netflix із загальною кількістю переглядів 341,2 мільйона годин за перший тиждень випуску, обійшовши попереднього рекордсмена «Дивні дива» (4 сезон), який показав 335,01 мільйона годин[29]. 6 грудня він став третім за кількістю переглядів англомовним серіалом Netflix в історії платформи[30]. Джейкоб Столворсі з The Independent назвав популярність серіалу «безпрецедентною» і припустив, що він може дати поштовх розвитку кількох інших телевізійних серіалів[31].

Критики[ред. | ред. код]

Вебсайт агрегатора оглядів Rotten Tomatoes повідомив про те, що рейтинг схвалення 71 % і середній рейтинг 6,7/10 на основі 63 відгуків. Metacritic використовує середньозважену оцінку, присвоїв 66 зі 100 балів на основі 26 критиків, вказуючи на «загалом схвальні відгуки»[32].

Ед Пауер з «Дейлі телеграф» дав «Венздей» чотири зірки з п'яти[33].  Джон Андерсон з The Wall Street Journal високо оцінив «харизматичну гру» Ортеги та назвав серіал «часто чудовим, попри його навмисну ​​темряву»[34].  У своїй рецензії «B» для The Detroit News Том Лонг вважав серіал візуально привабливим і описав незворушність Ортеґи «настільки еластичною, якою вона мала бути», а її виступ загалом «послідовно [виштовхував] за межі карикатури достатньо, щоб підтримувати життя»[35].

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Номінація Одержувач Результат Посилання
2023 AACTA Кращий комедійний серіал Венздей Номінація [36]
[37]
Премія «Золотий глобус» Найкращий телесеріал — мюзикл чи комедія Номінація [38]
Найкраща жіноча роль у телесеріалі мюзикл чи комедія Дженна Ортеґа Номінація
Премії Гільдії художників-постановників За досконалий дизайн серії Марк Скрутон (за «Скорбота — найсамотніше число») Номінація [39]
Critics' Choice Super Awards Кращий серіал жахів Венздей Перемога [40]
Найкраща акторка в серіалі жахів Дженна Ортеґа Перемога
Крістіна Річчі Номінація
Гільдія художників з костюмів Досконалість у сучасному телебаченні Коллін Етвуд і Марк Сазерленд (за «Дитина середи сповнена скорботи») Перемога [41]
Премія Гільдії режисерів Америки Видатні режисерські досягнення в комедійному серіалі Тім Бертон (за «Дитина середи сповнена скорботи») Номінація [42]

Масова культура[ред. | ред. код]

Після виходу «Венздей» пісня Леді Ґаґи «Bloody Mary» знову стала популярною, оскільки її використали у відео в TikTok[43], де було зображено танець Венздей Аддамс із серіалу, а також відтворення цього танцю фанатами[44]. Це призвело до значного збільшення відтворення пісні на Spotify[45]. У грудні 2022 року «Bloody Mary» було надіслано на французьке радіо, через 11 років після випуску альбому Born This Way, у якому вона була представлена ця пісня[46].  Пісня 1981 року «Goo Goo Muck» групи «The Cramps», яка грає під час оригінальної сцени танцю в четвертій серії серіалу, також набула великої популярності. За даними Billboard, кількість трансляцій пісні на замовлення в США зросла з 2500 до понад 134 000 після випуску серіалу[47].

Майбутнє продовження[ред. | ред. код]

Щодо можливих майбутніх сезонів Гоф і Міллар прокоментували в інтерв'ю Variety : «Коли ми сідаємо за створення шоу, в ідеалі ми розглядаємо декілька сезонів. Ми не очікували, що шоу буде успішним, але ми сподівались». Крім того, вони заявили, що у них є «досить чітка злітно-посадкова смуга» того, як можуть розгортатися майбутні сезони[48].

Підготовка до другого сезону розпочалася в грудні 2022 року, після придбання Amazon MGM.[49]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ČSFD — 2001.
  2. а б Kroll, Justin (22 жовтня 2020). 'Addams Family' Live-Action TV Series From Tim Burton Heats Up TV Marketplace. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 18 лютого 2021. Процитовано 17 лютого 2021.
  3. Moreau, Brent Lang,Jordan; Lang, Brent; Moreau, Jordan (12 грудня 2022). Golden Globes 2023: Complete Nominations List. Variety (амер.). Процитовано 13 грудня 2022.
  4. Rice, Lynette (6 січня 2023). ‘Wednesday’ Renewed For Season 2 By Netflix. Deadline. Процитовано 6 січня 2023.
  5. Rose, Michelle. 'Celebrity Dating Game': Zooey Deschanel and Michael Bolton to host ABC game show. TV Passport. Процитовано 17 березня 2021.
  6. Brew, Simon (29 вересня 2014). The huge behind the scenes problems on The Addams Family. Den of Geek. Dennis Publishing. Архів оригіналу за 12 квітня 2019. Процитовано 24 жовтня 2021.
  7. Fleming, Mike Jr. (18 березня 2010). Tim Burton's Next 3D Animated Film? Da Da Da Da, Snap Snap: 'The Addams Family'. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 28 березня 2014. Процитовано 17 лютого 2021.
  8. Fleming, Mike Jr. (19 серпня 2010). Tim Burton Reunites With 'Ed Wood' Scribes For 'Addams Family' And 'Big Eyes'. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 17 квітня 2014. Процитовано 17 лютого 2021.
  9. Debruge, Peter (17 липня 2013). Illumination Chief Chris Meledandri Lines Up Originals for Universal. Variety. Архів оригіналу за 18 квітня 2019. Процитовано 17 лютого 2021. At the same time, Illumination has scrapped a Tim Burton-helmed, stop-motion "The Addams Family".
  10. Goldberg, Lesley (17 лютого 2021). Wednesday Addams Live-Action Series From Tim Burton Lands at Netflix. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 17 лютого 2021. Процитовано 17 лютого 2021.
  11. а б Petski, Denise (6 серпня 2021). Wednesday Addams Netflix Series Casts Luis Guzmán As Gomez. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 6 серпня 2021. Процитовано 6 серпня 2021.
  12. Grobar, Matt (16 грудня 2021). 'Wednesday': Danny Elfman To Pen Original Theme & Score For Tim Burton's Netflix Series. Desdline Hollywood. Архів оригіналу за 16 грудня 2021. Процитовано 16 грудня 2021.
  13. Perry, Spencer (9 серпня 2022). Wednesday: Christina Ricci "Flattered" to Join Tim Burton's Addams Family Reboot. Comicbook.com. Процитовано 29 листопада 2022.
  14. Del Roasario, Alexandra (9 серпня 2021). Catherine Zeta-Jones Tapped To Play Morticia Addams For Netflix 'Wednesday' Series. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 9 серпня 2021.
  15. Petski, Denise (27 серпня 2021). 'Wednesday': Thora Birch, Riki Lindhome, Jamie McShane & Hunter Doohan Among 10 Cast In Tim Burton's Addams Family Netflix Series. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 27 серпня 2021. Процитовано 27 серпня 2021.
  16. Petski, Denise (15 вересня 2021). 'Wednesday': Gwendoline Christie Joins Tim Burton's Addams Family Netflix Series. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 вересня 2021. Процитовано 15 вересня 2021.
  17. Andreeva, Nellie (9 грудня 2021). 'Wednesday': Thora Birch Departs Netflix's Addams Family Series For Personal Reasons. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 9 грудня 2021. Процитовано 9 грудня 2021.
  18. а б Tim Burton's 'Wednesday' Series Officially Begins Filming at Netflix [Exclusive]. www.moviesr.net. 13 вересня 2021. Архів оригіналу за 22 жовтня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  19. Tangcay, Jazz; Tangcay, Jazz (16 грудня 2021). Danny Elfman Reunites With Tim Burton to Compose Theme for Netflix’s ‘Wednesday’. Variety (амер.). Процитовано 18 грудня 2022.
  20. Grobar, Matt; Grobar, Matt (16 грудня 2021). ‘Wednesday’: Danny Elfman To Pen Original Theme & Score For Tim Burton’s Netflix Series. Deadline (амер.). Процитовано 18 грудня 2022.
  21. Here Are All the Songs in Netflix's Wednesday (амер.). 23 листопада 2022. Процитовано 18 грудня 2022.
  22. ‘Wednesday’ Soundtrack Album Details | Film Music Reporter (амер.). Процитовано 18 грудня 2022.
  23. All the hidden classical music and cello references in Netflix’s ‘Wednesday’. Classic FM (англ.). Процитовано 18 грудня 2022.
  24. Oddo, Marco Vito (22 листопада 2022). Listen to Two Tracks From Danny Elfman's Creepy and Kooky ‘Wednesday’ Soundtrack [Exclusive]. Collider (амер.). Процитовано 18 грудня 2022.
  25. Wednesday Misunderstands Its Misunderstood Protagonist. Gizmodo (англ.). 28 листопада 2022. Процитовано 18 грудня 2022.
  26. Emberwing, Amelia (18 листопада 2022). Wednesday: Season 1 Review. IGN (англ.). Процитовано 18 грудня 2022.
  27. Why Wednesday Could Be Netflix’s Next Big Hit (амер.). 23 листопада 2022. Процитовано 1 грудня 2022.
  28. Netflix wanted to remove this violent line from 'Wednesday.' The creators pushed back. Los Angeles Times (амер.). 29 листопада 2022. Процитовано 1 грудня 2022.
  29. Bell, BreAnna; Bell, BreAnna (29 листопада 2022). Netflix Top 10: ‘Wednesday’ Snaps ‘Stranger Things 4’ Record for Most Hours Viewed in a Week With 341 Million. Variety (амер.). Процитовано 1 грудня 2022.
  30. Hailu, Selome; Hailu, Selome (6 грудня 2022). ‘Wednesday’ Has Already Become Netflix’s Third Most Popular English-Language Series of All Time. Variety (амер.). Процитовано 7 грудня 2022.
  31. Wednesday is a Netflix success story we could come to regret. The Independent (англ.). 4 грудня 2022. Процитовано 7 грудня 2022.
  32. Wednesday, процитовано 26 листопада 2022
  33. Power, Ed (18 листопада 2022). Wednesday, review: Tim Burton gives The Addams Family a Harry Potter makeover. The Telegraph (en-GB) . ISSN 0307-1235. Процитовано 26 листопада 2022.
  34. Anderson, John. ‘Wednesday’ Review: Addams Family Adolescence. WSJ (амер.). Процитовано 26 листопада 2022.
  35. Long, Tom. Lively 'Wednesday' puts Addams Family's demon child front and center. The Detroit News (амер.). Процитовано 26 листопада 2022.
  36. Shackleton, Liz (15 грудня 2022). The Banshees Of Inisherin, Everything Everywhere All At Once Head Nominations For Australia's AACTA International Awards. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 грудня 2022. Процитовано 27 грудня 2022.
  37. Pedersen, Erik (23 лютого 2023). Australia's International Awards: Avatar: The Way Of Water, Cate Blanchett & Austin Butler Take Top Prizes – Full List. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 23 лютого 2023. Процитовано 24 лютого 2023.
  38. Lang, Brent; Moreau, Jordan (12 грудня 2022). Golden Globes 2023: Nominations List. Variety. Архів оригіналу за 12 грудня 2022. Процитовано 12 грудня 2022.
  39. Giardina, Carolyn (18 лютого 2023). Babylon, Everything Everywhere All at Once and Glass Onion Win Art Directors Guild Awards. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 19 лютого 2023. Процитовано 19 лютого 2023.
  40. Hipes, Patrick (22 лютого 2023). The Batman Leads Nominations For The Critics Choice Super Awards. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 22 лютого 2023. Процитовано 24 лютого 2023.
  41. Pener, Degen; Schmidt, Ingrid (28 лютого 2023). Costume Designers Guild Award 2023 Winners Include Elvis, Wednesday and House of the Dragon. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 28 лютого 2023. Процитовано 28 лютого 2023.
  42. Zilko, Christian (19 лютого 2023). Daniel Kwan and Daniel Scheinert Win Top Prize at DGA Awards (Complete Winners List). IndieWire. Архів оригіналу за 19 лютого 2023. Процитовано 19 лютого 2023.
  43. Звідки виник танок Венздей ー тренд, до якого долучились ЗСУ, Нацполіція та Ощадбанк. telegraf.com.ua. Процитовано 7 грудня 2022.
  44. Dailey, Hannah; Dailey, Hannah (2 грудня 2022). Lady Gaga Is Loving the Viral ‘Wednesday’ ‘Bloody Mary’ TikTok Dance Trend. Billboard (амер.). Процитовано 4 грудня 2022.
  45. 'Wednesday' is making everyone stream a 2011 Lady Gaga track. Capital (англ.). Процитовано 4 грудня 2022.
  46. Lady Gaga : son titre "Bloody Mary" explose dans les charts grâce à "Mercredi" sur Netflix. chartsinfrance.net. Процитовано 4 грудня 2022.
  47. Dick, Jeremy (3 грудня 2022). Wednesday's Dance Scene Brings Renewed Popularity to The Cramps Song 'Goo Goo Muck'. MovieWeb (амер.). Процитовано 4 грудня 2022.
  48. Stephan, Katcy; Stephan, Katcy (29 листопада 2022). ‘Wednesday’ Showrunners Break Down Finale Twists, Tease Tyler’s Return and Reveal Season 2 Plans. Variety (амер.). Процитовано 1 грудня 2022.
  49. White, Peter; White, Peter (16 грудня 2022). With ‘Wednesday’, Paradigm Shift Puts Amazon Behind One Of Netflix’s Biggest Hits As Renewal Talks Begin. Deadline (амер.). Процитовано 25 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]