Верстак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Верстак
Зображення
Місце розташування робоче місце
З матеріалу деревина і метал
Під впливом фізичне тіло, матеріал і інструмент
CMNS: Верстак у Вікісховищі
Столяр, що оброблює дошку, рубанком, на верстаку. Друга пол. XVIII ст.

Верста́к (від нім. Werkstatt — «майстерня», звідси також «верстат»)[1] — робочий стіл для обробки вручну виробів з металу, дерева та інших матеріалів. Верстаки часто обладнані різними пристосуваннями (наприклад, упорами, лещатами) і шухлядами для зберігання інструменту і матеріалів. За видами робіт розрізняють столярні верстаки — для обробки дерев'яних виробів, і слюсарні — для обробки виробів з металу.[2]

Столярний верстак[ред. | ред. код]

Столярний верстак складається з підверстаччя і кришки. Кришка верстака виготовляється з дощок товщиною 60 — 70 мм; до кришки прикріплюється передній затискач з підкладною дошкою. На передній кромці дошки і в передньому брусі задньої затискаючої коробки виконані з інтервалом 100 мм гнізда, призначені для встановлення дерев'яних або металевих затискачів, що називаються клинками або гребінками.

На передній кромці кришки розташований ряд наскрізних горизонтальних гнізд — для встановлення упорних планок, які підтримують кромку матеріалу, закріпленого в передньому затискачі. На неробочій стороні кришки міститься лоток, у якому під час роботи розташований дрібний інструмент; лоток не дозволяє інструменту падати на підлогу.

Для надання верстаку просторової жорсткості стійки підверстаччя з'єднуються між собою поздовжніми брусками — стяжками, на кінцях яких містяться наскрізні гнізда. При складанні верстаків стяжки вводяться кінцями в отвори стійок і кріпляться клинками. При розбиранні верстаків знімають кришку, вибивають клинки, і вільно роз'єднують стійки і поздовжні стяжки.

Слюсарний верстак[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2006. — Т. 5 : Р — Т / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 704 с. — ISBN 966-00-0785-X.
  2. Слюсарний верстак: конструкція, переваги, критерії вибору.