Вика мишачий горошок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Горошок мишачий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Триба: Fabeae
Рід: Вика (Vicia)
Вид:
Горошок мишачий (V. cracca)
Біноміальна назва
Vicia cracca
L., 1753

Вика мишачий горошок[1], горошок мишачий[1], вика багатоквіткова (Vicia cracca) — вид квіткових рослин родини бобові (Fabaceae).

Опис[ред. | ред. код]

Квітконоси з китицею за довжиною дорівнюють листкам або трохи перевищують їх. Листочки розміщені в одній площині. Квітки на коротких квітконіжках без покривних листків і приквіток, в однобоких пазушних китицях з довгими квітконосами, які за довжиною дорівнюють суцвіттю або перевищують його. Чашечка світло-бузкова, неправильна, з 5 зубцями, з яких два верхні широко-трикутні, короткі, інші майже шилоподібні, з них нижній — найдовший. Віночок теж світло-бузковий, 1-1,5 см завдовжки. Прапорець (вітрило) з дуже коротким нігтиком. Нижня половина відгину широко-овальна із загнутими всередину краями, які охоплюють нігтики решти пелюсток, верхня половина обернено-яйцеподібна, на верхівці виїмчаста, з темними поздовжніми жилками, на початку цвітіння вздовж складена, притиснута до крил (весел), після запилення відхиляється догори. Крила (весла) з довгими безколірними білуватими лінійними нігтиками, які майже дорівнюють довгастим або ланцетно-видовженим, тупим, ввігнутим з боків відгинами, які несуть при основі широку трикутну лопать. Човник з довго-нігтикових пелюсток, зрослих між собою відгинами, тупий, світло-бузковий, з темною плямою у верхній частині. Андроцей двобратній, тичинкова трубка косо зрізана; пиляки овально видовжені, вільні кінці тичинкових ниток під пиляками різко звужені. Маточка з довгою, стиснутою з боків, в обрисах лінійно-довгастою зав'яззю, з 6-8 насінними зачатками. Нижня частина зав'язі, яка позбавлена насінних зачатків, звужена. Приймочка та верхня частина стилодію, яка розширюється під приймочкою, волосисті. Плід — лінійно-довгастий, брудно-коричневий біб, який розкривається двома стулками.

Цвіте з травня до осені.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Звичайна в Україні рослина лук, трав'янистих схилів, узлісь та чагарникових заростей, висотою 50-100 см.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Відомий з часів Плінія як їстівна рослина. У Польщі, Болгарії, на півдні Румунії та на Балканах в часи неврожайних років та після спустошливих нападів, що знищували посіви, місцеве населення використовувало зерна мишачого гороху в їжу. З достиглих зерен мололи борошно, що йшло домішкою до хліба та готували крупи для каш, юшок.

Відвар з цілих зерен має солодкуватий, терпкувато-в'язкий слизистий смак. В Англії відвар з мишачого горошку дають немовлятам як прикорм.

Збирають боби одразу як тільки вони пожовкнуть. Висохлі стручки голосно тріскаються і горошини розлітаються на чималу відстань.[2]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Vicia cracca // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Рева М. Л., Рева Н. Н. Дикі їстівні рослини України. — К.: Наукова думка, 1976 — 168 с. — С.93

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]