Винники (пам'ятка природи)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Винники
(пам'ятка природи)
Країна  Україна
Розташування околиця м. Львів,
околиця м. Винники
Площа 2,7 га
Засновано 1984 р.
Оператор ДП «Львівський лісгосп», Винниківське лісництво

CMNS: Винники у Вікісховищі

Ви́нники — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в межах Личаківського району міста Львова, між місцевістю Майорівка (Львів) і Млинівцями (західна околиця міста Винники).

Площа 2,7 га. Статус надано згідно з рішенням Львівської облради від 9.10.1984 року № 495. Перебуває у віданні ДП «Львівський лісгосп» (Винниківське лісництво, кв. 20, вид. 6).

Статус надано з метою збереження дендропарку, закладеного професором С. Соколовським у 1898 році.[1]

Ще 1913 року було акліматизовано 56 видів деревних порід, у тому числі: береза канадська, береза вишнева, карія біла[en], дуб австрійський, туя гігантська, кипарисовик Лавсона, сосна скельна, дугласія голуба, ялиця кавказька.[2] Дотепер збереглися не всі види: частина з них загинула через непристосованість до екологічних умов середовища, частина відпала внаслідок природного відбору в конкуренції з місцевими лісовими породами. Але та частина, що збереглася (вік понад 100 років) заслуговує на особливу увагу. Найстійкішими та високопродуктивними у наших умовах виявились дугласія зелена, сосна чорна, модрина японська, модрина європейська, дуб північний. Ці види збереглись у вигляді окремих біогруп, а за продуктивністю вони перевищують місцеві породи. На Львівщині це єдине місце проростання цінних лісових порід на невеликій території. Сьогодні лісотехніки поволі відновлюють наукову роботу в дендрологічному парку.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Винники туристичні... — С. 92.
  2. а б Винники туристичні... — С. 129.

Джерела[ред. | ред. код]