Вороніхін Андрій Никифорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вороніхін Андрій Никифорович
Народився 17 (28) жовтня 1759
Усольє, Solikamsky Uyezdd, Солікамська провінція, Казанська губернія, Російська імперія[1]
Помер 21 лютого (5 березня) 1814 (54 роки)
Санкт-Петербург, Російська імперія[2]
Поховання Лазарівське кладовище (Санкт-Петербург)
Країна  Російська імперія[1]
Діяльність архітектор, художник, скульптор
Alma mater Петербурзька академія мистецтв
Знання мов російська[3]
Заклад Петербурзька академія мистецтв
Напрямок Російський класицизм
Magnum opus Казанський собор і Санкт-Петербурзький державний гірничий університет
Суспільний стан селянин
Нагороди
Орден Святого Володимира Орден Святої Анни орден Святого Володимира III ступеня Орден Святого Володимира IV ступеня орден Святої Анни II ступеня

Вороніхін Андрій Никифорович (17 [28] жовтня 1759 Нове Усольє — 21 лютого [5 березня] 1814 Санкт-Петербург) — російський архітектор і живописець, представник класицизму, один з основоположників російського ампіру.

Народився в сім'ї кріпаків, що належали графу О. С. Строганову. З раннього дитинства проявив здатність до малювання. Навчався живопису в майстерні уральського іконописця Гаврила Юшкова. Талант юнака привернув увагу Строганова, який був довгий час президентом петербурзької Академії мистецтв. У 1777 році за рахунок графа відправлений вчитися в Москву, де його вчителями стали архітектори В. І. Баженов і М. Ф. Казаков. З 1779 року Вороніхин працював в Петербурзі, проживаючи в Строгановском палаці.

З 1784 по 1790 рік зробив чотири поїздки по Росії і Західній Європі. У 1786—1790 роках вивчав архітектуру, механіку і математику у Франції і Швейцарії. У закордонних подорожах був в числі супроводжуючих сина графа, Павла Строганова, який покинув Росію для завершення освіти. У 1785 році (за іншими даними, в 1787 році) Вороніхин отримав від Строганова відпускну, ставши таким чином вільним.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Чуйко В. В. Воронихин, Андрей Никифорович // Энциклопедический словарьСПб: Брокгауз — Ефрон, 1892. — Т. VII. — С. 214–215.
  2. Воронихин Андрей Никифорович // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.
  3. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.