Вудсток

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фестиваль музики й мистецтва у Вудстоці (Woodstock Music and Art Festival)
Жанр фольк, рок, блюз
Дати 15 серпня17 серпня 1969
Місце проведення Бетел (штат Нью-Йорк)
Країна  США
Роки існування 1969 (ювілейні проводили у 1979, 1989, 1994, 1999, 2009)
Відкрито 1969
Засновано 1969
Вебсайт
www.woodstock69.com
Двоє хіпі на фестивалі у Вудстоку

Ву́дсток (англ. Woodstock Music and Art Festival, Фестиваль музики й мистецтва у Вудстоці) — музичний фестиваль, що відбувся 15-17 серпня 1969 року в Бетелі (штат Нью-Йорк) і зібрав близько 500 000 осіб. Гаслом були слова: Peace, Love and Happiness («Мир, любов і щастя»). Фестиваль отримав назву «Вудсток» через більшу благозвучність, ніж «Бетел», незважаючи на те, що це місто розташоване на 100 км далі від місця проведення фестивалю.

Вступне слово взяв власник ферми на території якої проходив фестиваль, він сказав: «Ви — найбільша кількість людей, які зібралися разом в одному місці заради музики й розваг. І, я сподіваюся, що крім музики й розваг нічого не буде…» Спершу фестиваль мав бути платним, але побачивши таку кількість прибулих, організатори припинили продаж квитків, і переважну більшість відвідувачів вирішили пропустити на захід безплатно. Санітарні умови були дуже поганими, бракувало практично всього. Навіть погана погода не завадила натовпу отримувати задоволення від спільного проведення часу.

Відкривав фестиваль американський фолк-музикант Річі Хевенс (1941—2013). Саме тоді він виконав свою версію спіричуела Motherless Child.

На фестивалі виступили багато відомих рок-співаків, музикантів й гуртів:

На жаль, організаторам не вдалося переконати культовий гурт The Doors, відмовилися Led Zeppelin, не зміг приїхати Боб Ділан. The Beatles не хотіли грати разом, а пропозицію одного з «бітлів» — Джона Леннона — виступити разом із гуртом Plastic Ono Band відкинули.

Хоча молодь дозволяла собі куріння марихуани, поліція вирішила не втручатися і, зрештою, за три дні не було зафіксовано жодного правопорушення. Листок конопель став одним із неофіційних символів Вудстока.

Конопля стала одним із неофіційних символів фестивалю

Фестиваль став однією з найвагоміших подій у американській молодіжній культурі 60-х рр. Попередником таких зібрань молоді була, наприклад, каліфорнійська «Весна любові» (1967), але саме Вудсток символізував те прагнення єдності, миру та людської любові, якого так прагнуло покоління хіппі. Фестиваль означав і пік, і, водночас, наближення занепаду руху хіппі, початок сексуальної революції і руху «шістдесятників».

Згодом проводилися ювілейні фестивалі, такі як Вудсток 94, присвячені до річниць фестивалю Вудсток 1969 року.

Посилання[ред. | ред. код]