Вулиця Грушевського (Івано-Франківськ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Грушевського
Івано-Франківськ
Кінотеатр «Люм'єр» за адресою Грушевського, 3
Кінотеатр «Люм'єр» за адресою Грушевського, 3
Кінотеатр «Люм'єр» за адресою Грушевського, 3
Назва на честь Грушевський Михайло Сергійович
Колишні назви
австрійського періоду (українською) Заболотівська вища
польського періоду (польською) Ulica Trzeciego Maja
радянського періоду (українською) Карла Маркса[1]
Загальні відомості
Протяжність ~750 м
Координати 48°55′17″ пн. ш. 24°42′50″ сх. д. / 48.921453° пн. ш. 24.713911° сх. д. / 48.921453; 24.713911Координати: 48°55′17″ пн. ш. 24°42′50″ сх. д. / 48.921453° пн. ш. 24.713911° сх. д. / 48.921453; 24.713911
Транспорт
Рух одно (від пл. Міцкевича до вул. Вагилевича) та двосторонній
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Будівлі Білий дім
Комерція Управління Нацбанку
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа
CMNS: Вулиця Грушевського у Вікісховищі

Вулиця Грушевського — простягається від площі Міцкевича — до перехрестя вулиць Грюнвальдської, Василіянок та Михайла Мулика. Вулиця спочатку проходить паралельно вул. Незалежності, потім завертає дугою вліво і від Білого дому тягнеться прямо.

За Польщі вулиця Грушевського носила назву третього травня (Ulica trzeciego maja) — так у 1892 році її назвали в пам'ять річниці польської конституції, що була ухвалена 3 травня 1791 року. Ще раніше це була частина вулиці Заболотівської, що починалася від вулиці Романовського (тепер Михайла Мулика).

Ім'я Михайла Грушевського вулиці було присвоєно на честь 125-річчя з дня народження.[2]

Михайло Грушевський любив відпочивати у с. Криворівня Верховинського району, де тепер знаходиться музей Грушевського.

Будівлі[ред. | ред. код]

Будинок № 31

Сьогодні вулиця Грушевського — важливий осередок адміністративних споруд. У першу чергу, тут розташована будівля міськвиконкому, обласної та міської рад (будинок № 21). Це Білий дім, як його звуть мешканці[3]. Його зведено на місці дитячого садка, трьох житлових будинків (XIX — початку XX століть), розкішного саду, резиденції вірменського священика. Жителі міста були проти зведення дорогого адміністративного будинку (який на той час коштував 20 млн. карбованців), і воліли спорудити 10 нових шкіл. Тим не менше, тут постала могутня споруда, в лівому крилі якої розмістився обком комуністичної партії, а в правому — облвиконком. Із серпня 1991 року Білий дім служить незалежній Україні.

На цій же вулиці знаходиться приміщення обласної «Просвіти» — колись тут знаходилося товариство «Сокіл», за часів радянських — будинок народної творчості. В цьому будинку в різні часи бували Богдан Лепкий, Лев Бачинський, Іван Ле, Володимир Сосюра, Юрій Яновський, Остап Вишня, Максим Рильський, Соломія Крушельницька.

На вулиці Грушевського є будинок, де народилася всесвітньо відома українська оперна співачка Ірина Маланюк. Тепер у Івано-Франківську періодично проводиться Всеукраїнський конкурс молодих вокалістів її імені.

Є будинок, де колись знаходилася школа, в якій директором був батько письменниці Ірини Вільде.

В приміщенні «Сокола» проходив І Український Світовий жіночий конгрес у 1934 р., а в Білому домі — І Світовий конгрес гуцулів у 1993 р.

В будинку № 32А розміщується управління Нацбанку України в області. Сучасні риси цієї споруди, яку закінчено кілька років тому, — цілковита протилежність колоритній будівлі, що напроти. На цій вулиці є ще 6 банків. Будинок № 31 було зведено у 1912 році для потреб фінансової палати. Нині тут розташовується івано-франківське лісове господарство, міжрайонна природоохоронна прокуратура, Український науково-дослідний інститут лісівництва і т. д.

Є чимало магазинів, кафе, кінотеатр «Люм'єр», а також корпуси медичного університету.

Пам'ятник[ред. | ред. код]

Перед Білим будинком за радянських часів було встановлено пам'ятник на честь приєднання Західної України до Радянської України. Біля стели встановили дві сидячі 3-метрові фігури, які зображають цимбаліста і кобзаря. Барельєф Леніна з 15-метрової стели зняли.

Свято вулиці[ред. | ред. код]

Відзначається 29 вересня — день народження видатного українського державного діяча, історика та письменника Михайла Грушевського

На святкуваннях Дня вулиці зазвичай проводиться віче і концерт.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Старі та нові назви вулиць на www.ivfrankivsk.if.ua. Архів оригіналу за 6 березня 2012. Процитовано 17 серпня 2010.
  2. malakava.if.ua. Архів оригіналу за 18 травня 2015. Процитовано 8 травня 2015.
  3. Коротка історія вулиці Михайла Грушевського в Івано-Франківську. frankivsk-future.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 13 липня 2021. Процитовано 13 липня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]