Відеоігри в Україні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Відеоігри в Україні почали розроблятися в 1990-х роках, з появою перших студій. Згодом, у 2000-2010-х роках в Україні з'явилося декілька відомих відеоігрових серій.

Загальний огляд[ред. | ред. код]

Дослідження української відеоігрової індустрії тривалий час не проводилися, попри популярність ігор, розроблених в Україні. Питання почало підніматися тільки в другій половині 2000-х[1]. Почасти це спричинялося засекреченням українськими розробниками інформації, особливо щодо вартості своїх проєктів. Але не було таємницею, що створення відеоігор в Україні в рази дешевше, ніж у США і Західній Європі. В нашій країні виконувалися різноманітні замовлення, за винятком озвучування і анімації захопленням руху акторів. Підставою цього називалися вимоги ринку і відсутність потрібних технологій. Обсяг українського ринку відеоігор у 2013 році став найбільшим за всю історію, склавши 300 млн доларів США. Однак, більша частина прибутків перепадає зарубіжним видавцям. Деякі видання називають відеоігри головним культурним експортом України на Захід[2].

Основні українські компанії, що займаються відеоіграми: GSC Game World, Best Way, Action Forms, 4A Games, N-Game Studios, Меридиан'93, Frogwares, Boolat Game Development Company, Dereza Production Studio, PershaStudia, Cyber Light Game Studio, Deep Shadows. Лідером за кількістю студій-розробників є місто Київ.

Історія[ред. | ред. код]

Admiral Sea Battles (1996)

Зародження: 1990-ті роки[ред. | ред. код]

У 1993 році було створено студію Меридиан'93. Саме вони створила першу комерційну українську гру — Admiral Sea Battles, присвячену морським боям. Дмитро Прокопов розробив концепт гри, написав сценарій та працював над графікою. У створенні концепту також брав участь програміст проєкту Андрій Дорощук, а графікою також займався Віктор Силак. Музику написав Андрій Василенко. Усі вони потім працювали і над двома наступними проєктами команди: Ancient Conquest та Submarine Titans[3][4]. А Дорощук, Силак і ще два програмісти з команди, Григорій Підгірний та Артем Кулаков, у складі The Creative Assembly Australia навіть взяли участь у розробці таких стратегій як Medieval II: Total War та Stormrise[en][5][6].

На виставці в Гамбурзі, куди розробники поїхали презентувати свою гру, вони познайомилися з представниками німецької компанії Koch Media (згодом вона створила спеціальний лейбл Deep Silver для видавництва відеоігор). В результаті співпраці німці займалися видавництвом та дистрибуцією продукції Meridian'93 на Заході. Зокрема стали дистриб'юторами Admiral Sea Battles у Німеччині[7]. Реліз відбувся 30 вересня 1996 року.

Перші хіти: 2000-ні роки[ред. | ред. код]

У 2001 році вийшла перша частина серії Козаки — Європейські війни, розроблена студією GSC Game World. Задумка створити гру Козаки з'явилась у 1997 році, коли вийшла Age of Empires, розробляти гру почали в 1998 році. 17-18 століття були вибрані тому, що найімовірніше для продовження Age of Empires було б вибране середньовіччя і Козаки вийшли б її логічним продовженням, а не конкурентом. Спочатку в Козаках мало бути протистояння України і Росії, а всього націй мало бути 4: українці, росіяни, європейці і османи. Продаватись гра мала на вітчизняному ринку. Після виставки MILIA в Канах, де демо-версія Козаків отримала хороші відгуки від авторитетних людей, пов'язаних з створенням і видавництвом відеоігор, було ухвалено рішення збільшити кількість націй до 16 і видавати гру по всьому світі. Для того, щоб можна було відтворювати на карті тисячі юнітів, був вибраний 2D варіант графіки. Наступного року вийшло продовження серії — Козаки: Знову війна.

У середині десятиліття з'явились ігри: The Adventures of Sherlock Holmes, Вівісектор: Звір усередині, Козаки 2: Наполеонівські війни, У тилу ворога, Анабіоз: Сон розуму і У тилу ворога 2.

S.T.A.L.K.E.R.: Поклик Прип'яті (2009)

Справжнім проривом стала серія S.T.A.L.K.E.R., розроблена GSC Game World. Перша частина вийшла у 2007 році і мала назву Тінь Чорнобиля. Вона розроблялася 6 років. Згодом за грою з'являлися книги і фільми. Дія гри відбувається в альтернативній реальності, де 14 квітня 2008 року (тут є суперечність — в самій грі згадується дата 12 квітня 2008, а на офіційному сайті — 12 квітня 2006) відбувся другий вибух на території Чорнобильської атомної електростанції. Цей вибух став причиною появи «Зони» — місця, усередині якого, з'являються різноманітні аномальні явища, наприклад, різноспрямований гравітаційний потік силою понад 100G. Історія другого вибуху на колишній ЧАЕС оповита мороком, і, бажаючи розслідувати цю ситуацію, уряд України посилає в Чорнобильську зону, війська. Однак, їхні дії на території зони, закінчуються провалом. У зв'язку з провалом експериментів, територія Зони була огороджена, побудовані блокпости на головних точках підходів у Зону. Через деякий час, із території Зони починає надходити інформація про тварин-мутантів, та про так звані артефакти, які в минулому були звичайними предметами. Потрапляючи в аномалію, предмети набувають унікальних властивостей. Багато відчайдухів, бажаючи швидко заробити, почали проникати на територію «Зони», щоб здобути коштовний артефакт і продати його вченим. Через рік, на території Зони з'явилися люди, на руках яких були татуювання у вигляді абревіатури «S.T.A.L.K.E.R.». Як правило, це були люди, що почали «жити» у Зоні. Незабаром усіх, хто рвався в Зону, почали називати сталкерами (щось середнє між мародером і гідом). Події гри розвиваються у 2012 році. Головний герой — дивом уцілілий сталкер з «вантажівки смерті» (використовуються для вивозу з центра Зони тіл загиблих сталкерів; така вантажівка має радіаційний фон, який у багато разів перевищує нормальні умови життєдіяльності людини). Головний герой повністю втратив пам'ять, а єдина зачіпка — запис в КПК: «Вбити Стрільця». За татуюванням «S.T.A.L.K.E.R.» на руці головного героя, той отримує прізвисько «Мічений». Тепер перед ним стоїть безліч складних запитань і завдань. Згодом з'явився приквел гри — S.T.A.L.K.E.R.: Чисте небо.

Розвиток: 2010-ті роки[ред. | ред. код]

We Are The Dwarves (2016)

У 2010 вийшла нова частина серії S.T.A.L.K.E.R. — Поклик Прип'яті. Дія проєкту «S.T.A.L.K.E.R.: Поклик Прип'яті» розгортається після подій оригінальної гри — тобто після того, як Стрілець знищив проєкт «о-Свідомлення». Отримавши відомості про відкриття дороги до центру Зони, уряд вирішує розгорнути масштабну військову операцію під кодовою назвою «Фарватер» для отримання контролю над ЧАЕС. Відповідно до розробленого плану, перша група військових повинна вирушити для повітряної розвідки території і скласти детальні схеми розташування аномальних утворень. Потім зазначеними безпечними проходами повинні будуть висуватися основні сили військових. Попри ретельну підготовку, операція провалюється. Для збору інформації про причини провалу Служба безпеки України направляє свого агента до центру Зони. Подальші події залежать тільки від гравця.[8]

Також у цьому році студія 4A Games випустила гру Metro 2033. Студія була заснована колишніми співробітниками GSC Game World, що покинули її за рік до випуску S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля, зокрема Олесем Шишковцевим і Олександром Максимчуком — програмістами, що взяли участь у розробці рушія X-Ray, який застосовувався в серії ігор S.T.A.L.K.E.R.[9]. Гра використовує багатоплатформенний рушій 4A Engine, який переноситься на Xbox 360, PlayStation 3 та Microsoft Windows. Існують суперечки чи заснований цей рушій на передвипускній версії X-Ray (як це стверджує Сергій Григорович, засновник, GSC Game World[10], а також користувачі, що бачили скріншоти 4A Engine SDK, відмічаючи візуальну подібність, спільні ресурси і технічні зміни передвипускного демо 4A Engine, зроблені після скандалу з GSC Game World), або він є власною розробкою (за твердженнями 4A Games та Олеся Шишковцева зокрема[11], який стверджує, що немислимо переробляти рушій X-ray для підтримки гральних консолей). 4A Engine використовує підтримку Nvidia PhysX, покращений штучний інтелект (ШІ), а також консольний SDK для Xbox 360[12]. ПК-версія включає в себе підтримку DirectX 11 і описується як «любовне повідомлення ПК-гравцям» завдяки рішенню розробників «зробити ПК-версію [особливо] феноменальною»[13]. 22 жовтня 2009 компанія THQ офіційно оголосила про те, що саме вона буде видавцем гри «Metro 2033». Було заявлено, що гра вийде на початку 2010 року для ПК і Xbox 360. Разом з цією заявою вийшов ігровий трейлер. 2 листопада 2008—2009 року російський видавець і локалізатор компанія «Акелла» оголосила про підписання договору з THQ про видання «Метро 2033» на території Росії і країн СНД.

Козаки 3

У 2016 році вийшли Козаки 3. Розробка почалася наприкінці 2014 року, коли студія GSC Game World оголосила про повернення в ігрову індустрію, анонсувавши розробку нового проєкту. 18 травня 2015 року стало відомо, що це буде «Козаки 3»[14]. Ідея створення нових «Козаків» існувала в розробників тривалий час і вони сподівалися колись відродити серію. За словами Євгена Григоровича: «Багато в чому, це почуття подібне до патріотизму: хочеться зробити національну гру, яка асоціюється з Україною, довести ще раз, що саме Україна може зробити продукт світового рівня. Коли європейці вивчають історію в школі, для них українські козаки — хтось на кшталт „європейських самураїв“, якісь фентезійні персонажі, але при цьому — історично достовірні. Це — яскравий героїчний образ для просування української культури на Заході.» Біля 2012 накопичилася критична кількість ідей, почалася підготовка документів, описів бачення того, як повинна виглядати і розвиватися гра, встановилися приблизні терміни. Робота над самою грою почалася в листопаді 2013 року. Хоча відділ розробки GSC Game World тимчасово закрився, фактично робота над іграми не припинялася[15].

Розробники ставили на меті відтворити естетику оригінальної серії, а ігровою механікою та наповненням гра описувалася подібною на «Козаки: Знову війна». Такий хід пояснювався складнішим та цікавішим ігровим процесом першої гри серії та тим, що від її виходу вже виросло нове покоління, незнайоме з ранніми «Козаками». Додатково відеоігри жанру RTS про часовий проміжок  XVII-XVIII століть рідкісні. В них поєднуються холодна зброя і вогнепальна, що надає багатий вибір тактики і стратегії[15]. Періодично на сайті публікувалися матеріали про ігровий процес, анімації бойових одиниць[16][17]. Задля демонстрації вдосконалень місця першої гри відтворювалися на рушієві «Козаків 3»[18].

У 2017 у Європі стала популярною гра Finding Bigfoot, від Cyber Light Game Studio. Розробка гри почалася в лютому 2015. 2 червня 2016 було презентовано двох персонажів — Брайана і Теда, а також локації. 15 червня вийшов перший трейлер гри. 11 липня почалось голосування за потрапляння гри у Steam, яке гра пройшла 26 липня. 30 серпня було оголошено набір на тест гри. 12 вересня було змінено деяких персонажів. 21 вересня, у процесі бета-тесту було додано велику кількість нового контенту, у версії 1.0.2. 31 січня бета-тест було завершено і гра стала доступною для придбання у Steam, на версії 1.1.0.

Російсько-українська війна (повномасштабне вторгнення)[ред. | ред. код]

Широке вторгнення Росії в Україну, що почалося 24 лютого 2022 року, завдало суттєвого удару по українській відеоігровій індустрії. Офіси та співробітники головних студій опинилися в смертельній небезпеці, що зумовило виїзд частини розробників за кордон. Такі студії, як GSC Game World, Frogwares, Gameloft продовжили роботу, хоча і в сповільненому темпі. Вторгнення спонукало розірвати зв'язки з російськими аутсорсерами[19].

Статистика[ред. | ред. код]

Станом на 2018 рік 84 % компаній що розробляють відеоігри створюють мобільні ігри для iOS і Android[20]. Більше 50 % створюють або планують створювати ігри для VR / AR-пристроїв. Середня зарплата геймдев-розробника в Україні — $ 1375. Згідно з дослідженням, найпопулярнішою платформою для розробки ігор залишається Unity (69 %). Наймасовіші жанри — Action (40 %) і пригодницька відеогра (42 %). Всього в розробці відеоігор працює близько 20 000 чоловік. 75 % офісів компаній знаходяться в Україні. Майже 90 % компаній розвиваються на власні кошти. Аудиторія ігор, які створюють українські розробники, становить понад 770 млн користувачів. Найбільша аудиторія у гігантів — Plarium, Ubisoft та Wargaming.[21]

Відеоігри[ред. | ред. код]

AAA та AA відеоігри[ред. | ред. код]

Назва Розробник Рік Платформа
Admiral: Sea Battles Меридиан'93 (Луганськ) 1996 Microsoft Windows
Carnivores Action Forms (Київ) 1998
Ancient Conquest Меридиан'93 (Луганськ) 1999
Козаки: Європейські війни GSC Game World (Київ) 2001
Venom. Codename: Outbreak
Sherlock Holmes: Mystery of the Mummy Frogwares (Київ) 2002 Microsoft Windows,

Nintendo DS

Козаки: Знову війна GSC Game World (Київ) Microsoft Windows
American Conquest
FireStarter 2003
У тилу ворога Best Way (Сєвєродонецьк) 2004
Sherlock Holmes: Secret of the Silver Earring Frogwares (Київ)
Олександр GSC Game World (Київ)
Козаки 2: Наполеонівські війни 2005
Xenus. Точка кипіння Deep Shadows
Вівісектор: Звір усередині Action Forms (Київ)
Козаки 2: Битва за Європу GSC Game World (Київ) 2006
У тилу ворога 2 Best Way (Сєвєродонецьк)
Герої знищених імперій GSC Game World (Київ)
Sherlock Holmes: The Awakend (2007) Frogwares (Київ) 2007
S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля GSC Game World (Київ)
Sherlock Holmes versus Arséne Lupin Frogwares (Київ) 2008
S.T.A.L.K.E.R.: Чисте небо GSC Game World (Київ)
Xenus 2: Біле Золото Deep Shadows (Київ)
Анабіоз: Сон розуму Action Forms (Київ)
Collapse Creoteam (Київ)
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper Frogwares (Київ) 2009 Microsoft Windows,

Xbox 360

S.T.A.L.K.E.R.: Поклик Прип'яті GSC Game World (Київ) Microsoft Windows
Metro 2033 4A Games (Київ) 2010 Microsoft Windows,

Xbox 360

Collapse: The Rage Creoteam (Київ) Microsoft Windows
The Testament of Sherlock Holmes Frogwares (Київ) 2012 Microsoft Windows,

PlayStation 3,

Xbox 360

Metro: Last Light 4A Games (Київ) 2013 Microsoft Windows,

OS X, Linux,

PlayStation 3 та 4,

Xbox 360 та One

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments Frogwares (Київ) 2014 Microsoft Windows,

PlayStation 3 та 4,

Xbox 360 та One

Survarium Vostok Games (Київ) 2015 Microsoft Windows
Cradle Flying Cafe for Semianimals (Київ) Microsoft Windows,

Linux, SteamOS

Sherlock Holmes: The Devil's Daugther Frogwares (Київ) 2016 Microsoft Windows,

PlayStation 4,

Xbox One

We Are The Dwarves Whale Rock Games
Козаки 3 GSC Game World (Київ) Microsoft Windows
Finding Bigfoot Cyber Light Game Studio (Київ) 2017
Вибач, Джеймсе Konstructors Entertainment (Львів)
Cliff Empire Lion's Shade (Львів)[22][23][24] 2018-2019[25][26]
Metro Exodus 4A Games (Київ) 2019 Microsoft Windows,

PlayStation 4,

Xbox One

The Sinking City Frogwares (Київ) Microsoft Windows,

PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Острів yevhen8 (Харків) 2020 Microsoft Windows
Sherlock Holmes: Chapter One Frogwares (Київ) 2021 Microsoft Windows,

PlayStation 4 та 5, Xbox One та Series X

Sherlock Holmes: The Awakened (2023) Frogwares (Київ) 2023 Microsoft Windows,

macOS,

PlayStation 4 та 5,

Xbox One та Series,

Nintendo Switch

S.T.A.L.K.E.R. 2 (В розробці) GSC Game World (Київ) 2023 Microsoft Windows, Xbox Series

Інді-ігри[ред. | ред. код]

Назва Розробник Рік Платформа
Leaping Cat KrapkaSoft (Київ) 2022 Android
Leaping Cat 2 - Smooth Dark KrapkaSoft (Київ) 2023 Android
Destructure: Among Debris Team Instant Defeat(Львів) 2022 PC
Through the Nightmares (в розробці) SandmanTeam 2022 PC
Erra: Exordium (в розробці) Fair Pixel 2022 PC
Density Limit NightCat Studios 2023 Персональний комп'ютер

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Індустрія, якої немає?. 23 травня 2007. с. Економічна правда. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 30 січня 2017. 
  2. Виктория, Власенко (12 грудня 2014). Видеоигры — главный культурный экспорт Украины, но зарабатывают на нем иностранные компании (рос.). с. Капитал. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 30 січня 2017. 
  3. Ancient Conquest: Quest for the Golden Fleece (1999) Windows credits. MobyGames (англійською). Blue Flame Labs. Архів оригіналу за 17 квітня 2012. Процитовано 19 березня 2016. 
  4. Submarine Titans (2000) Windows credits. MobyGames (англійською). Blue Flame Labs. Архів оригіналу за 28 квітня 2009. Процитовано 19 березня 2016. 
  5. Medieval II: Total War (2006) Windows credits. MobyGames (англійською). Blue Flame Labs. Архів оригіналу за 21 вересня 2015. Процитовано 19 березня 2016. 
  6. Stormrise (2009) Windows credits. MobyGames (англійською). Blue Flame Labs. Архів оригіналу за 7 березня 2010. Процитовано 19 березня 2016. 
  7. Admiral: Sea Battles (1996) Windows release dates. MobyGames (англійською). Blue Flame Labs. Архів оригіналу за 3 червня 2009. Процитовано 19 березня 2016. 
  8. Офіційний сайт гри «S.T.A.L.K.E.R.: Поклик Прип'яті»: Опис. Архів оригіналу за 26 лютого 2017. Процитовано 26 лютого 2017. 
  9. S.T.A.L.K.E.R. Team. Полный состав команды разработчиков [Архівовано 2017-01-22 у Wayback Machine.] (рос.)
  10. Сергей Григорович — О сталкерах и казаках [Архівовано 30 травня 2009 у Wayback Machine.] (рос.)
  11. Tech Interview: Metro 2033 [Архівовано 22 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  12. Metro 2033 Re-Unveiled [Архівовано 15 листопада 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  13. Metro 2033 is a «Love Letter» to PC Gamers [Архівовано 2 грудня 2018 у Wayback Machine.] (англ.)
  14. Charlie Hall (18 травня 2015). The company that made Stalker is back with their next game, Cossacks 3. polygon.com (англ.). Архів оригіналу за 12 червня 2015. Процитовано 10 червня 2015. 
  15. а б Как GSC новых «Казаков» писала: интервью с Евгением Григоровичем. AIN.UA. Архів оригіналу за 1 серпня 2016. Процитовано 24 липня 2016. 
  16. World, GSC Game. Відеоскріншот №1. Cossacks 3. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 24 липня 2016. 
  17. World, GSC Game. Козаки 3” анімації юнітів: Мушкетер. Cossacks 3. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 24 липня 2016. 
  18. World, GSC Game. Порівняння Козаки 1 і 3. Cossacks 3. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 24 липня 2016. 
  19. Tolbert, Samuel (11 липня 2022). Russian invasion continues to have 'trickle-down effect' on game development, even outside Ukraine. Windows Central (англ.). Процитовано 17 липня 2022. 
  20. Gamedev in Ukraine 2018: Companies catalog update + Market Map. 42.unit.city. Архів оригіналу за 9 грудня 2018. Процитовано 9 грудня 2018. 
  21. Обновленное исследование геймдев-индустрии: в созданные украицами игры играют 770 млн пользователей. Vector (ru-RU). 8 грудня 2018. Архів оригіналу за 9 грудня 2018. Процитовано 9 грудня 2018. 
  22. Main. Lions Shade (укр.). Архів оригіналу за 23 вересня 2020. Процитовано 8 травня 2020. 
  23. Lions Shade. www.facebook.com (укр.). Процитовано 8 травня 2020. 
  24. Lion's Shade. YouTube (uk-UA). Архів оригіналу за 13 серпня 2019. Процитовано 8 травня 2020. 
  25. ARCHIVE. Lions Shade (укр.). Архів оригіналу за 23 вересня 2020. Процитовано 28 квітня 2020. 
  26. Cliff Empire у Steam. store.steampowered.com (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2019. Процитовано 28 квітня 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]