Віктор Кліма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віктор Кліма
нім. Viktor Klima
Віктор Кліма
Віктор Кліма
Viktor Klima
9-й Федеральний канцлер Австрії
28 січня 1997 — 4 лютого 2000
Попередник Франц Враніцкі
Наступник Вольфганг Шюссель
Народився 4 червня 1947(1947-06-04) (76 років)
Швехат, Він-Умгебунг, Нижня Австрія, Австрія
Відомий як політик
Місце роботи Федеральний уряд Австрії
Країна Австрія
Alma mater Віденський університет
Політична партія Соціал-демократична партія Австрії
У шлюбі з Sonja Klimad
Релігія католицька церква
Нагороди
Grand Cross of Honor for Services to the Republic of Austria орден «За заслуги» Орден князя Ліхтенштейну «За заслуги»
Підпис

Віктор Кліма (нім. Viktor Klima; нар. 4 червня 1947, Швехат) — австрійський державний і політичний діяч.

Початок кар'єри[ред. | ред. код]

Тривалий час працював у державній нафтовій компанії OMV. Розпочав політичну кар'єру 1992 року, увійшовши до складу уряду Франца Враніцкі як міністр транспорту й промисловості. У 1996 році зайняв пост міністра фінансів. Після відставки Франца Враніцкі 1997 року очолив СДПА й уряд країни.

Канцлер Австрії[ред. | ред. код]

Віктор Кліма продовжив політику «великої коаліції», сформувавши кабінет з представників двох найбільших партій країни соціал-демократичної та консервативної Австрійської народної партії. Віце-канцлером в кабінеті Кліми став лідер консерваторів Вольфганг Шюссель.

Під керівництвом Кліми соціал-демократи продовжили крен у бік центра, й політика Кліми багато в чому нагадувала аналогічні кроки Тоні Блера у Лейбористській партії, а також Герхарда Шредера в СДПН.

Уряд Кліми активно проводив приватизацію державного сектора економіки та здійснив ряд кроків із перетворення «соціально орієнтованої» економічної політики на ліберальнішу. Саме з відмовою від соціально орієнтованої політики пов'язується падіння популярності соціал-демократів серед їхнього традиційного робітничого електорату, який перейшов до популістів з Австрійської партії свободи Йорга Гайдера.

У підсумку соціал-демократи зазнали поразки на загальних виборах у жовтні 1999 року. В результаті Австрійська народна партія змогла змінити партнера по коаліції на Австрійську партію свободи та сформувати консервативний кабінет, який очолив Вольфганг Шюссель.

Подальша кар'єра[ред. | ред. код]

Після поразки своєї партії на виборах Кліма залишив пост лідера партії та перейшов на роботу до великого бізнесу. Він зайняв важливу посаду в аргентинському відділенні Volkswagen Group Пізніше, у 2006 році, він зайняв пост директора цього концерну по Південній Америці.

Попередник:
Франц Враніцкі
Федеральний канцлер Австрії
19972000
Наступник:
Вольфганг Шюссель