Вікіпедія:Історія змін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будь-яка сторінка (за винятком автоматично генерованих службових) має спеціальний журнал змін, який документує всі редакції сторінки з моменту її створення. Історія змін — журнал змін вікісторінки, що показує всі її попередні версії й авторів, він існує у всіх редагованих сторінок і доступний за вкладкою «переглянути історію» вгорі. Також відомий під назвами історія сторінки чи історія редагувань.

Історія змін у табличній формі зображує всі зміни пов'язаної сторінки із зазначенням дати й часу кожного редагування (UTC), імені користувача чи IP-адреси редактора, а також короткого пояснення змісту редагування (додається редактором). Сторінка історії змін доступна за посиланням «Переглянути історію» (history) горизонтального меню у верхній частині сторінки, що відображається в деяких браузерах (на жаль, посилання доступне при відображенні не в усіх браузерах для мобільних приладів).

Структурні елементи сторінки[ред. код]

Нижче показано приклад сторінки історії редагувань зі стандартним оформленням.

Версії відображаються зверху вниз від новіших до старіших. Як можна помітити, кожне редагування займає окремий рядок. Представлені дата й час, ім'я редактора й інша корисна інформація. Далі описуються призначення елементів цієї сторінки. Найвищий рядок є поточною версією (вона відображається при відвідуванні сторінки), рядки нижче — попередні версії.

Якщо версій більше, ніж уміщується на сторінці, то присутні посилання для переходу до старіших чи одразу до найстаріших (найперших) версій. Форма пошуку дозволяє перейти до редагувань, зроблених визначеного місяця та раніше.

  • (поточн..) (попер.) радіокнопка вибору версії для порівняння радіокнопка вибору версії для порівняння 00:00, 1 січня 2021 Користувач N (обговорення | внесок) м (5250 байтів) (скасувати) ( розділ: коментар)
  • 8. (поточн.) — порівняння цієї версії та найостаннішої (поточної).

    9. (попер.)  — порівняння цієї версії та попередньої (нижньої), тобто зміни, здійснені цим редагуванням.

    10. радіокнопки використовуються для порівняння двох довільних версій сторінки: у лівому стовпці треба обрати старішу версію, у правому — новішу, і натиснути кнопку «порівняти вибрані версії».

    11. 00:00, 1 січня 2021 — час редагування (UTC чи за налаштуваннями користувача) і посилання на цю версію сторінки.

    12. Користувач N (обговорення | внесок) — посилання на користувача, що здійснив редагування.

    13. м — помітка про незначне редагування.

    14. 5250 байтів — розмір версії в байтах.

    16. коментар — опис редагування.

    17. розділ — назва відредагованого розділу підставляється автоматично в опис редагування.

    18. скасувати — посилання переходу до редагування для скасування цього редагування.

    У статей, які хоча б раз були відпатрульовані, версії виділяються помітками та кольором фону:

    поки що не відпатрульована версія [очікує на перевірку]
    патрульована версія [перевірена користувачем X]


    12:15, 25 грудня 2020 — закреслені дані позначають застосування механізму приховання змін; форма пошуку дозволяє показати лише приховані редагування.


     — помітка про те, що ця версія була записана після останнього відвідування сторінки (лише для зареєстрованих користувачів, у яких сторінка міститься у списку спостереження)

    Журнали[ред. код]

    Одразу під заголовком сторінки історії є посилання на журнали дій, здійснених із цією сторінкою. При цьому перейменування і захисти дублюються в історії редагувань, а інші дії, наприклад дати патрулювання та можливі минулі вилучення та відновлення, можна переглянути лише в журналах.

    Коментарі[ред. код]

    • Сторінка історії має RSS-стрічку змін.
    • У «стабільних» статтях відвідувачам може показуватися не найновіша версія.

    Див. також[ред. код]