Вікіпедія:Вибрані статті/Серпень 2008

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2005 архів: Січень — Лютий — Березень — Квітень — Травень — Червень — Липень — Серпень — Вересень — Жовтень — Листопад — Грудень
2006 архів: Січень — Лютий — Березень — Квітень — Травень — Червень — Липень — Серпень — Вересень — Жовтень — Листопад — Грудень
2007 архів: Січень — Лютий — Березень — Квітень — Травень — Червень — Липень — Серпень — Вересень — Жовтень — Листопад — Грудень
2008 архів: Січень — Лютий — Березень — Квітень — Травень — Червень — Липень — Серпень — Вересень — Жовтень — Листопад — Грудень

Сьогодні четвер, 25 квітень, 2024; час 11:12 (UTC)

Це архів вибраних статей що були розміщені на Головній сторінці. Див. Як додати нову вибрану статтю та Голосуйте за нову вибрану статтю.


9 серпня

Альбатро́си або Альбатро́сові (Diomedeidae) — родина морських птахів ряду буревісникоподібних (Procellariiformes), широко поширених у Південному океані (води навколо Антарктиди) і в північній частині Тихого океану. На півночі Атлантики вони відсутні, проте на підставі викопних залишків можна припустити, що раніше вони зустрічалися і там. Альбатроси вважаються одними з найкрупніших літаючих птахів, а у мандрівного (Diomedea exulans) і південного королівського альбатросів (Diomedea epomophora) розмах крил досягає рекордної величини — до 3,7 м і навіть більше. У забарвленні оперення у більшості альбатросів переважають чорні, білі й бурі кольори. Ніздрі містяться по боках дзьоба, кожна в окремій трубочці. Крила вузькі й довгі. Молоді птахи набирають вигляду дорослих особин на 4—5-й рік життя. Зазвичай всіх альбатросів поділяють на 4 роди, але з приводу кількості видів серед орнітологів є певні розбіжності.

Далі…



23 серпня

Сергі́й Степа́нович Оста́пенко (* 1881 — † 1937) — український економіст, державний і політичний діяч. Голова Ради Народних Міністрів УНР (від 13 лютого до 9 квітня 1919 року).

У лютому 1919 року, коли вищі державні органи перебралися до Вінниці, Остапенко перервав членство в УПСР, щоб не виходити зі складу уряду, на чому наполягав ЦК УПСР. Через відставку частини Ради Народних Міністрів УНР Остапенку довелося тимчасово виконувати обов'язки міністра агітації та пропаганди. У цій ролі він 6 лютого 1919 року брав участь у переговорах із начальником штабу французької групи військ в Україні полковником Фрейденбергом на станції Бірзула поблизу Одеси. Українці вимагали від представників Антанти визнання їх самостійності та допущення на міжнародну мирну конференцію в Парижі, сприяння у проведенні в Україні соціальних реформ, забезпеченні народовладдя тощо. Переговори виявилися безрезультатними. Уряд Чехівського подав у відставку.

Формування нового уряду Директорія доручила Остапенку, який був великим прихильником порозуміння з країнами Антанти. Він очолював уряд від 13 лютого до 9 квітня 1919 року.

Далі…



30 серпня

«Yesterday» (укр. «Учора») — пісня гурту The Beatles, записана в 1965 році для альбому Help!. Хоч авторами традиційно зазначаються Леннон і Маккартні, цю пісню Пол Маккартні написав сам. «Yesterday» посідала перші місця у хіт-парадах США, Канади, Нової Зеландії та інших країн світу й до цього часу залишається популярною. Як стверджує книга рекордів Гінесса, це пісня, яка найчастіше виконується іншими музикантами, — відомо, що записано біля трьох тисяч її варіацій. У 20-му столітті, згідно з Broadcast Music Incorporated, американське радіо й телебачення запускали «Yesterday» понад 7 мільйонів разів. Британське радіо Бі-бі-сі-2 провело опитування серед музичних експертів і слухачів, і за результатами назвало «Yesterday» найкращою піснею 20-го століття — і це незважаючи на те, що сингл із піснею так ніколи й не досяг першого місця у британському хіт-параді.

Далі…