Вікіпедія:Вікі любить Землю/Якість фотографій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головна  •  Поради фотографам  •  Списки об'єктів • Конкурсні фотографії: 2023, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013  •  Переможці  •  Статистика•  Статті про ПЗФ
офіційний сайт конкурсу
офіційний сайт конкурсу

Бажано, щоб якість фотографій була найкращою — як за технічними характеристиками, так і за способом представлення об'єкта. Нижче подано кілька порад.

Об'єкт

Заохочуються панорамні фото. Не надсилаємо фотографії усього, що трапляється на території об'єкта: замість камінців цікавої форми у ботанічному заказнику варто фотографувати зростання ендемічних рослин.

Кадр

Об'єкт має добре компонуватись на знімку. Слід знайти місце, з якого композиція виглядатиме найкраще. Якщо фотографується деталь, важливо слідкувати, щоб не було зайвих елементів у кадрі.
Доцільно застосовувати ширококутний об'єктив або робити кілька знімків і склеювати панорами, наприклад, користуючись програмою Hugin.

Перспектива

Інколи замала відстань до об'єкта фотографування спричиняє до так званої жаб'ячої перспективи, що спотворює його. Слід обрати віддаленіше місце, з якого можна сфотографувати об'єкт цілком.

Світло

Об'єкт не повинен бути занадто темним або занадто світлим. Краще виконувати фотографії при доброму світлі (бажано розсіяне, не різке світло) і не "під сонцем". У випадку яскравого сонця рекомендується користуватися фотофільтром.

Насиченість

Не перестарайтеся з насиченістю, аби забарвлення лишалося натуральним. Поширені вільні програми для ретушування світлин: GIMP (працює у Windows, Linux, Mac OS X), Darktable (працює у Mac OS X і Linux).

Розмір файлу

Знімок можна редагувати, поліпшувати, але позитивний ефект досягається лише тоді, коли розмір файлу достатньо великий.

Приклади[ред. код]

Для натхнення подивіться: