Вікіпедія:Вікізустрічі/118

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

2-3 листопада, Вінниця, Вікіконференція[ред. код]

2-3 листопада вирішено провести у Вінниці Вікіконференцію. Колекція запланованих доповідей є на сторінці wmua:Вікіконференція 2013. Деталі будуть уточнені згодом. Координатор - Visem. --А1 08:23, 14 жовтня 2013 (UTC)[відповісти]

Шукаю попутчиків на конференцію за маршрутом Черкаси-Вінниця. --Вальдимар 05:38, 21 жовтня 2013 (UTC)[відповісти]

Звіт[ред. код]

2-3 листопада 2013 року проведено Третю Вікіконференцію "Вільні знання: здобутки і перспективи", яка пройшла у місті Вінниці у Вінницькому соціально-економічному інституті Університету "Україна" (ВСЕІ).

На пленарному засіданні виступили директор ВСЕІ Давиденко Ганна Віталіївна, виконавчий директор ГО "Вікімедіа Україна" Пероганич Юрій Йосипович, голова правління ГО "Вікімедіа Україна" Анатолій Луцюк та голова ГО "Паросток", кандидат педагогічних наук Ірина Саранча. Вони привітали учасників конференції, та розповіли про важливість Вікіпедії, зокрема і у навчальному процесі. Ірина Саранча подякувала Вікіпедистів та відзначила важливу роль Вікіпедії як джерело інформації для людей з обмеженими фізичними можливостями. Юрій Пероганич розповів присутнім про сам проект "Вікіпедія" та досягнення української Вікіпедії. Крім того, було нагороджено учасників Другої Вікіекспедиції до Коростенського району подяками від голови Коростенської РДА.

Гість з Естонії Раул Вееде (Користувач:Oop) поділився досвідом та здобутками естонської Вікіпедії та проектами "Вікімедіа Естонія". Зокрема було відзначено плідну співпрацю естонців з українськими колегами: проведено спільний українсько-естонський вікі-тиждень та Вікіпедисти з Естонії долучились до Міжнародної Вікіекспедиції до Чорнобильської зони відчуження. На знак уваги естонський колега подарував декілька подарунків організаторам та учасникам конференції.

В продовження теми міжнародної співпраці Левон Азізян (Користувач:Ліонкінг) розповів про результати роботи Вікіконференції, яка відбулася в жовтні у Єревані та на яку були запрошені представники з України. Зокрема відзначено проекти українсько-вірменської співпраці та подальші плани на майбутнє двостороннього співробітництва.

Олександр Іванович Роговий, начальник Липовецького районного архіву, краєзнавець та учасник Вікіекспедиції до Липовецького району розповів разом з запрошеними гостями з Росії Миколою Миколайовичом Богдановим та Сергієм Володимировичом Бєловим про відкриття музею Достоєвських у селі Війтівці Липовецького району, де відомий російський письменник має коріння. Засновник Театру пісні "Пульс", автор збірок для дітей та дорослих Сергій Свердл (Савченко), що є вихідцем з даного села, а нині проживає у Вінниці доповнив виступаючих та запросив присутніх на власний концерт.

Голова ревізійної комісії "Вікімедіа Україна" Євген Букет (Користувач:Jbuket) розповів про необхідність створення проекту Вікіархів, де була б можливість оцифрування та зберігання архівної інформації у вікіформаті.

Про доцільність архівного зберігання глобальних електронних інформаційних ресурсів розповіли спеціаліст Центрального державного електронного архіву України Тарас Купрунець та методист КНУ імені Тараса Шевченка Анастасія Купрунець.

Анатолій Луцюк (Користувач:Yakudza) зробив дві доповіді що стосувались взаємодії Вікіпедії та соцмереж та про Вікіджерела.

Користувач:Dghooo, як правник, розповів про основні критерії для правничого контенту у Вікіпедії. Крім того, користувачем було заторкнуто питання протистояння між так званними "лібертаріанцями" та "нормативістами", що призводить до суперечок у вікімедійних проектах.

Юрій Дзядик (Користувач:Dzyadyk) зробив доповідь про математику в Вікіпедії. Євген Букет (Користувач:Jbuket) акцентував увагу на необхідності проведення міжнародного конкурсу "Вікі любить Землю" та поділився успіхами першого українського конкурсу.

Андрій Бондаренко (Користувач:A1) відзначив успіхи у музичних проектах та розповів про подальші музичні плани. Користувач:Friend проаналізував проект Вікіцитати.

Поговорили і про громадську організацію «Вікімедіа Україна». Юрист організації Левон Азізян (Користувач:Ліонкінг) наголосив на недосконалості існуючого статуту та необхідності внесення змін, а Ілля Корнійко (Користувач:Ilya) розповів присутнім про гранти, які залучає організація.

Наступного дня відбулася зустріч у форматі круглого столу, де вікіпедисти обговорили різні питання та пропозиції подальшого розвитку Вікіпедії.

Враження учасників[ред. код]

Пропоную в цьому розділі ділитися враженнями про конференцію усіх, кому пощастило відвідати Вінницю. Я вважаю, що цьогорічна Вікіконференція була найкращою серед трьох проведених і хочу подякувати Вікторові Семенюку за чудовий захід! З повагою, --Jbuket (обговорення) 21:18, 3 листопада 2013 (UTC)[відповісти]

Перш за все хочу подякувати всім тим хто долучився до організації цієї конференції (всіх перерахувати навіть важко, але про всіх Вас пам'ятаю)! Окрему подяку висловлюю Ганні Віталіївні Давиденко та Сергію Олеговичу Огороднику, які допомогли з проведенням конференції у Вінниці, та допомогли у вирішенні усіх організаційних питань! Ну і звичайно дякую всім тим хто завітав на цю конференцію! Дякую, що приїхали до Вінниці гостям з інших місць, та дякую Вінниччанам, які прийшли на конференцію, а також дякую за участь іноземним гостям з Естонії та Росії! Шкодую, що окремі учасники в силу різних обставин не змогли приїхати, але їм також дякую за допомогу, яку вони мені надавали під час організації! Особливо мені приємно за ту довіру, яку мені надано правлінням ГО "Вікімедіа Україна", для мене велика честь провести цей захід у Вінниці! Від багатьох людей почув слова вдячності на свою адресу, що мені надзвичайно приємно, але ще раз наголошу на тому, що цей захід не зміг би пройти успішно без всіх Вас, хто допоміг мені та взяв участь! І ще раз хочу сказати всім ДЯКУЮ!!! --visem (обговорення) 00:56, 4 листопада 2013 (UTC)[відповісти]

Посилання[ред. код]