Вікіпедія:Вікіпе-тан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вікіпе-тан до 20-річчя української Вікіпедії
Українська Вікіпе-тан
Вікіпе-тан
Вікіпе-тан до 15-річчя української Вікіпедії

Вікіпе-тан (яп. ウィキぺたん) — персоніфікація Вікіпедії у вигляді персонажа. Є офіційним символом вікіпроєкту, присвяченого аніме та манзі і брала участь у конкурсі на право стати офіційним символом Вікіпедії.

Створення «анімешних» персонажів (майже завжди — дівчат) і їх використання як символи програмних продуктів (неофіційних, звичайно) або вебресурсів, — досить поширене явище в сучасній інтернет-субкультурі Японії. Так, подібні персоніфікації є у всієї лінійки операційних систем Microsoft Windows, а також у MS-DOS, Os/2, Linux (так звані ОС-ТАН), у браузерів Firefox та Opera.

Вікіпе-тан вперше з'явилася на іміджборді (англ. imageboard) «Futaba Channel». Її намалював японський вікіпедист Kasuga. Перша її поява в самій Вікіпедії відбулася в січні 2006 року, коли малюнок брав участь у конкурсі на офіційного персонажа Вікіпедії.

У червні 2006 року Вікіпе-тан стала офіційним персонажем англомовного вікіпроєкту аніме та манги, після того, як попередній персонаж (фанарт-малюнок Мідорі Касуґано з аніме-серіалу «Мідорі но хібі») був видалений з Вікісховища через проблему з авторськими правами. Після цього персонаж набув певного поширення серед користувачів Mediawiki.

Користувачі програми Firefox можуть використовувати userChrome.css, щоб додати Вікіпе-тан у свої браузери.

Галерея[ред. код]