Вікіпедія:Об'єднавство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Об'єдна́вство або мержи́зм (англ. mergism від to merge — «зливати», «об'єднувати») — погляд на вікідіяльність, який вважає необхідним зводити описи вузьких суміжних тем у загальні обсяжні статті. Вікіпедистів, що додержуються цього погляду, зовуть об'єднувачами або мержистами — вони являють собою протилежність розділювачам (або «сепаратистам»), які прагнуть описувати вузькі теми в окремих статтях.

Об'єднавство розташоване посередині діапазону «інклюзіанство-видалянство». Ніж посідати крайні позиції у прагненні поліпшити Вікіпедію, об'єднувачі вважають, що у той час як чимало інформації заслуговує включення її де-небудь, мало яка заслуговує створення окремої сторінки.

Об'єднавство зі своєї природи поєднується зі створенням перенаправлень на сусідні (близькоспоріднені) поняття і синонімічні назви. Слід зауважити, що деякі об'єднувачі розглядають затяте інклюзіанство і видалянство однаково шкідливими Вікіпедії, вважаючи, що діяльність їхніх поборників мало чим відрізнюється від того, щоб каламутити воду.

Захист і критика[ред. код]

На думку об'єднувачів, багато які статті варто видалити або об'єднати, але зберегти наявну у них інформацію (природно, за винятком відвертого безглуздя і словоблудства). Навіть на «марнославних» сторінках, з рекламою або самопросуванням, завжди можна знайти щось корисне, яке й варто десь зберегти, перш ніж вилучити саму сторінку. Коли існують багато статей з вузьких тем, скажімо, присвячені предметам та персонажам вигаданих світів, кожна залишається малоінформативною, і доводиться поміщати у кожній докладні описи, яких легко можна було уникнути, якби ці речі були описані б в одній статті. Підкреслюючи факт відсутності обмежень у Вікіпедії на обсяг статей (адже кожна її стаття здатна вмістити необмежений обсяг розділів й інформації — на відміну від паперових енциклопедій), вони вважають, що зайві статті, вміст яких можна об'єднати з іншими, ускладнюють орієнтування у Вікіпедії і важче піддаються організації.

Критики об'єднавства кажуть, що статті, які прагнуть описати всі суміжні теми, стають ускладеними і важкими для сприяття.

Товариства[ред. код]

Формальною організацією об'єднувачів є Association of Mergist Wikipedians (Асоціація вікіпедистів-мержистів) або скорочено AMW. Членство відкрите всякому, хто бажає додати своє користувацьке ім'я на її сторінку. Там об'єднувачі мають змогу збиратися та обговорювати свої погляди, ідеї або взагалі все, що їх цікавить.

Ідентифікація[ред. код]

Велике з малого Цей користувач віддає перевагу всебічному висвітленню предмета в єдиній статті.

Якщо Ви вважаєте себе об'єднувачем, Ви можете поставити на свою сторінку шаблон

{{Користувач-об'єднувач}}

Якщо Ви об'єднувач, але не любите скупчення юзербоксів, додайте цю категорію на своїй сторінці:

[[Категорія:Користувачі-об'єднувачі]]