Вікіпедія:Проєкт:Поточні події

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіпроєкти
Категорія КатегоріяКаталог

Цей проєкт створений для написання статей про події, які відбуваються зараз. У цього вікіпроєкту є головна принципова відмінність від «Вікіновин» — це енциклопедичний проєкт, він містить в собі інформацію про недавні чи поточні події, які мають енциклопедичну значущість. Це — найкращий спосіб стимулювати написання і розвиток статей про події та явища. Така практика застосовується у багатьох вікіпедіях (навіть менших за українську), чому б і нам не перейняти цей досвід?

Концентруючи увагу вікіпедистів на подіях, які зараз відбуваються, Вікіпроєкт стимулює написання статей про ці події і явища. Аналогічний англомовний проєкт вже не раз доводив свою високу ефективність. Він був створений 11 вересня 2001 року і з того часу сприяв швидкому написанню статей про фігурантів стрічок новин і дав сильний поштовх в розвитку Вікіпедії. Завдяки теракту «в нас зразу з'явилися статті про Всесвітній Торговий Центр, авіакомпанії, терористичні угрупування», — Джимбо Вейлз, засновник Вікіпедії. В українській Вікіпедії також трапляється подібне. Так, стаття про Сербського патріарха Павла з'явилася в нас лише в день його смерті.

Основні новини ми розміщаємо у шаблоні {{Останні новини}}, який знаходиться на Головній сторінці, та на сторінці Вікіпедія:Поточні події. Там же ми залишаємо посилання на статті про поточні події, які слід написати чи доробити.

Основна ціль Вікіпроєкту — покращення статей категорії «Поточні події», внесення правок у статті щодо актуальності інформації та редагування сторінки «Вікіпедія:Поточні події»

Правила[ред. код]

Сторінка Вікіпедія:Поточні події підтримує основну ціль Вікіпедії — створення повноцінної енциклопедії. Вона повинна оновлюватися для відображення поточних подій, але не повинна виступати в ролі газети чи агентства новин.

Вікіпедія — не онлайн-газета і не агентство новин. Вона не приймає оригінальних робіт в сфері журналістики з перших рук. Тим не менше, багато вікіпедистів були вмотивовані до створення і оновлення енциклопедичних статей часовою цікавістю.

Джерела новин[ред. код]

Учасники проєкту[ред. код]

Для того, щоби взяти участь у проєкті, просто поставте тут свій вікіпідпис (ввести підряд чотири хвилясті знаки ~ і клікнути «зберегти сторінку»). І на сторінках обговорень ставте свій автоматичний підпис за допомогою чотирьох знаків (~~~~), також — і у вікні редагування. Якщо виникли запитання про проєкт, пошукайте відповідь на сторінці Вікіпедія:Довідка.
Також ви можете прикріпити до своєї сторінки шаблон↓
{{Юзербокс/Учасник проєкту:Поточні події}}