Вікіпедія:Сервери

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Увага: Не сподівайтеся, що будь-яка інформація, наведена на цій сторінці буде актуальною та достовірною

Інформація наведена на wikitech більш точна.

Кластер серверів встановлених у м. Тампа, штат Флорида, у вересні 2005

Вікіпедія та інші проєкти Фонду Вікімедіа, розміщені на декількох кластерах серверів. Найменування флоридських серверів переважно ґрунтуються на іменах відомих історичних енциклопедистів, а серверів Kennisnet та Yahoo! — на назвах різних видів рослин. Останнім часом, було введено в дію так багато нових серверів, що більшість із них отримали лише чисельні назви.

Додаткову інформацію про сервери можна знайти тут: Server admin log,Server roles, Wikimedia's technical blog.

Загальна архітектура системи[ред. код]

Примітка: Більша частина нижченаведеної інформації не є актуальною, адже конфігурації змінюються швидко і часто. Дивіться: призначення серверів, де може бути більш актуальна інформація.

огляд, квітень 2009
  • біля 300 серверів у Флориді, 26 в Амстердамі, 23 на корейському хостингу Yahoo!
  • головні сервери баз даних працюють під управлінням MySQL, зберігаючи метадані статей
    • бази даних розподілені по трьох кластерах;
  • текст зберігається в окремій сутності бази даних під управлінням серверів Apache, щоб уникнути витрат дорогого дискового простору баз даних
  • APC-кеш використовується для збереження коду операції PHP для збільшення продуктивності;
  • Сервери Apache запускають тотожньо налаштовані Apache Вебсервери. Apache-сервери приймають запити від користувачів, отримують дані з бази даних, якщо це необхідно, і відправляють відформатовані результати до користувачів, запускаючи програму MediaWiki, реалізовану в PHP з кешем «APC PHP». Вони розділяють свої робочі папки за допомогою мережевої файлової системи NFS, тому додавання інформації, таке як завантажування, повинно відбуватись досить синхронізовано;
  • Squid-системи обслуговують великі кеші сторінок, щоб для виконання загальних або неодноразових запитів не потрібно було звертатися до Apache-серверів або серверів баз даних. Вони обслуговують більшість запитів до сторінок від неавторизованих користувачів. Вони обробляють до 75% всіх натиснень та добре ізолюють сервери вищого рівня від помилок на кшталт перевантаження трафіку (англ. «Slashdot effect»). Це значно знижує як завантаження PHP/Вебсерверів, так і серверів баз даних. Детальніше дивись стратегію кешування.

Система спроєктована відмовостійкою із резервним копіюванням конфігурацій, як рівня Apache-серверів, так й рівня Squid-серверів. Також підтримується резервне копіювання баз даних на місці, але не автоматична відмовостійкість.

Хостинг[ред. код]

Детальніше дивись в англвікі

На даний час всі сервери баз даних, і більшість серверів Apache й Squid, розміщуються у флоридському центрі зберігання даних «Power Medium». Із самого початку проєкту до вересня 2004 Bomis.com заплатили за всі смуги пропускання.

Kennisnet в Нідерландах, надає хостинг і пропускну здатність для декількох серверів, з червня 2005 року. Вони встановлені в SARA в Амстердамі та надають послуги для європейських регіонів. Крім того, тут встановлений кластер Toolserver.

Yahoo! надає сервери, хостинг, і пропускну здатність для двадцяти трьох серверів в Південній Кореї.

Wikimedia Deutschland придбала Yarrow, в той час як Zedler і Hemlock були подаровані фірмою Sun Microsystems, для надання хостингу для різних інструментів, створених користувачами, і не є частиною основного кластера.

Номенклатура кластерів:

Амстердамський кластер серверів Kennisnet у своїй власній стійці

Замовлення та детальний опис апаратного забезпечення[ред. код]

Загальна вартість на сьогоднішній день USD: $ 1 180 000
Ціни зазвичай не включають податки та вартість доставки
Див також: Замовлення апаратного забезпечення (зазначте, що список не містить будь-які покупки, не перераховані тут)

2007[ред. код]

Всього за рік: ~$280,000
1 Квартал

2006[ред. код]

Всього за рік: ~$559,000

2005 - 129 нових серверів[ред. код]

Всього за рік: ~$254,500

2004 - 39 нових серверів[ред. код]

Всього за рік: ~$85,500

Перелік серверів[ред. код]

Популярність проєктів Вікімедіа вимагає застосування багатьох серверів, що працюють під управлінням операційної системи GNU/Linux.

Дивись ролі серверів для більш детальної інформації.

Старі сервери[ред. код]

Старі вебсервери, які зараз вже не працюють, були також названі на честь історичних енциклопедистів:

Пожертви[ред. код]

Хоча Вікіпедія є вільною, як в сенсі «свободи слова», так і в сенсі «безкоштовності використання», експлуатація вебсайту має певну вартість. Ви можете допомогти в придбанні нового обладнання, серверів, жертвуючи для некомерційного Фонду Вікімедіа: http://wikimediafoundation.org/wiki/Donate

Статус та проблеми[ред. код]

Ви можете перевірити один із наведених сайтів, якщо Ви хочете знати, чи перевантажені сервери Вікіпедії, або якщо Ви просто хочете побачити, як вони працюють:

Якщо Ви бачите помилки в режимі реального часу, відвідайте канал #Wikimedia-Tech на IRC-сервері irc.freenode.net. Переконайтеся, що ніхто ще не вирішує Вашу проблему. Якщо ні, будь ласка, повідомте про Вашу проблему в канал. Було б корисно, якби Ви могли доповісти конкретні симптоми, включаючи точний текст повідомлення про помилки, що Ви робили перед помилкою, і як сервер(и) викликають помилку (якщо Ви це можете розповісти). Канал #wikipedia може бути більш відвідуваним і тема може містити більше оновленої інформації про стан проблеми (але це канал для спільної розмови про Вікіпедію).

Якщо Вам цікаво, чи то тільки у Вас виникли певні проблеми, Ви можете перевірити такі сайти. На жаль, адміністратори Вікіпедії не контролюють ці сайти на наявність проблем.

Якщо Ви отримуєте помилку виду «з'єднання відхилене», яка є проблемою Squid, визначте, до якої IP адреси Ви намагаєтеся підключитися, і попросіть кого-небудь поглянути на цей хост.

Дивіться також[ред. код]

Більше інформації про апаратне забезпечення[ред. код]

Адміністративні журнали[ред. код]

Позасайтові сторінки трафіку[ред. код]

Довготермінове планування[ред. код]

Корисна інформація про інші сайти[ред. код]