Вілмош Другет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вілмош Другет
Вілмош Другет
Вілмош Другет
Печатка Вільгельма (Вілмоша) Другета
палатин Угорщини
1334 — 1342
Попередник: Янош Другет
Наступник: Міклош Зимбокі
 
Народження: невідомо
невідомо
Смерть: 1342
невідомо
Країна: Угорське королівство
Рід: Другети
Батько: Янош Другет
Шлюб: Марія Фоллія
Діти: 3 сина

Вілмош Другет (Віллерм Друґет[1], угор. Drugeth Vilmos; пом. 1342) — державний і військовий діяч Угорського королівства.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив із франкського знатного роду з Неаполітанського королівства. Старший син Яноша Другета, палатина Угорщини. Службу розпочав при батькові.

У 1327 році після смерті стрийка Філіппа отримав право на частку його майна, але лише 1328 року це закріпили відповідними грамотами. 1330 року брав участь у поході під керівництвом батька на допомогу Польщі проти Тевтонського ордену. Того ж року призначений ішпаном комітатів Спиш і Уйвар.

1333 році стає також ішпаном комітатів Земплин, Унг, Шариш, Торна, Гемер, Гевеш і Боршод. В тому ж році після смерті батька успадкував значні володіння. 1334 року супроводжував короля Карла Роберта до Неаполя. По поверненню того ж року призначено палатином королівства.

Продовжив підготовку з'їзду королів, розпочату батьком. Вона відбулася 1335 року у Вишеграді. Того ж року отримав 10 сіл, що належали померлому Домокошу Надошді, а невдовзі разом з братами став власником 15 сіл в 30 000 холдів.

1337 року брав участь у поході проти імператора Священної Римської імперії Людвіга IV. Діяв у Сілезії на користь польського короля Казимира III, проте без значного успіху. Підготував Другий з'їзд монархів у Вишеграді, що відбувся 1339 року. У 1340 року спробував піти з посади, проте не отримав згоди короля.

21 липня 1342 року був учасником коронації Лайоша I. У вересні того ж року Вілмош Другет помер. Його володіння поділили брати Міклош і Янош.

Володіння[ред. | ред. код]

Мав значні статки, серед яких були замки Соланц і Гйонц в комітаті Абауй, Регейц, Токай, Поріч і Барко в комітаті Земплин, Єсенев у комітаті Унґ, Палоча у комітаті Шарош, Соколя, Подолін, Лубло та Дунаєць у комітаті Спиш, Требич у Моравії. Також мав численні маєтності в Неаполітанському королівстві.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Войтович Л. Ще раз про права князя Любарта-Дмитра Гедиміновича на спадщину Романовичів [Архівовано 22 серпня 2021 у Wayback Machine.] // Княжа доба: історія і культура. — 2019. — Вип. 13. — С. 227.

Джерела[ред. | ред. код]