Вільма Банкі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільма Банкі
англ. Vilma Bánky
Народилася 9 січня 1901(1901-01-09)[2] або 9 січня 1898(1898-01-09)[3]
Nagydorogd, Австро-Угорщина
Померла 18 березня 1991(1991-03-18)[1][2]
Лос-Анджелес, США[1]
·серцева недостатність
Країна  США
 Угорщина
Діяльність акторка, кіноакторка
Знання мов німецька[4] і англійська
Роки активності з 1919
Брати, сестри Віктор Банкіd
У шлюбі з Род Ла Рок
Нагороди

зірка на голлівудській Алеї слави[d]

IMDb ID 0126566

Вільма Банкі (угор. Bánky Vilma, англ. Vilma Bánky, 9 січня 1901 — 18 березня 1991), уроджена Вільма Консіч Банки  — американська актриса німого кіно угорського походження. Працювала в Німеччині і Голлівуді.

Біографія[ред. | ред. код]

Актриса народилася 9 січня 1901 року в родині Яноша Консіча і Каталіни Ульберт в селі Надьдорог [hu], Австро-Угорщина (нині — в угорському медьє Шомодь). Крім неї в родині були старший брат Дьюла (що став згодом письменником і кінематографістом) і молодша сестра Гізелла. Незабаром після народження Вільми батько був переведений по службі в Будапешт, куди і переїхала вся родина.

Після закінчення середньої школи Вільма надійшла на курси стенографісток. Одного разу її запросили знятися в кіно. Для молодої дівчини це виявилося дуже цікавим заняттям.

Перша поява Вільми Банкі на екрані відбулося в 1919 році в нині загубленому фільмі «Im Letzten Augenblick» («В останній момент»), знятому німецьким режисером Карлом Бьозе. У 1925 році її помітив голлівудський продюсер Семюел Голдвін і запропонував контракт в недавно організованої студії Metro-Goldwyn-Mayer. Батьки Вільми були різко проти акторської кар'єри їх дочки. Незважаючи на це, вона в березні 1925 р перебралася в США.

Вільму Банкі охрестили «угорською рапсодією», вона відразу ж опинилася в центрі уваги американської публіки. Газета The New York Times в рецензії на перший американський фільм Вільми, «The Dark Angel» («Темний ангел»), відзначила рідкісну красу і витонченість актриси. Вільма знімалася в дуетах з провідними артистами німого кіно — з Рудольфом Валентино в фільмах «Орел» в 1925 році і «Син шейха» в 1926 році; з Рональдом Колманом в «The Dark Angel» («Темний ангел») і «The Winning of Barbara Worth» («Перемога Барбари Ворт»).

Вважають, що саме угорський акцент актриси зрізав її кар'єру з появою звукового кіно. Як би там не було, Вільма Банкі стала втрачати інтерес до зйомок, і приділяла більше уваги сімейного життя зі своїм чоловіком — американським актором Родом Ла Роком (Rod La Rocque). У 1928 році вона заявила про намір завершити свою кар'єру в найближчі роки.

З 24 фільмів, в яких знялася Вільма Банкі, вісім збереглися повністю («Остання година», «Король цирку» з Максом Ліндер, «Син шейха», «Орел», «Перемога Барбари Ворт», «Ніч кохання», «Леді для любові», «Повстанець»), від трьох залишилися фрагменти (« Tavaszi szerelem», «Чарівне полум'я» і" Пара коханців").

Після завершення акторської кар'єри Вільма разом з чоловіком займалася торгівлею нерухомістю. У 1981 році вони заснували освітній фонд (Фонд Банкі — Ла Рока), який діє до сих пір. Сімейний союз Вільми Банкі і Рода Ла Рока, укладений в 1927 році, не розривався аж до смерті Рода в 1969 році. Дітей у них не було.

Вільма Банкі померла 18 березня 1991 роки від серцевої недостатності. Прах її, як і її чоловіка, був розвіяний над морем.

Внесок Вільми Банкі в кіноіндустрію відзначений зіркою на Алеї слави в Голлівуді.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]