Габріель фон Макс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Габріель Корнеліус Ріттер фон Макс
нім. Gabriel Cornelius Ritter von Max
Габріель фон Макс. Фото Франца Ханфстенгля.
При народженні Габріель Корнеліус Макс
Народження 23 серпня 1840(1840-08-23)
Прага
Смерть 24 листопада 1915(1915-11-24) (75 років)
  Мюнхен
Поховання Старий південний цвинтар
Країна Австрійська імперія Австрійська імперія
Німецька імперія Німецька імперія
Жанр живопис
Навчання Віденська академія мистецтв
Діяльність художник, педагог, викладач університету, педагог
Працівник Мюнхенська академія мистецтв
Твори Monkey before skelettond і The Raising of Jairus' Daughterd
Батько Josef Maxd
Мати Anna Maxd
Діти Colombo Maxd і Corneille Maxd
Брати, сестри Heinrich Maxd
Роботи в колекції галерея Бельведер, Музей мистецтва Метрополітен, Монреальський музей красних мистецтв, Художній музей Волтерс, Музей мистецтв Філадельфії, Ермітаж, Національний музей у Варшаві, Музей історії мистецтв, Баварські державні колекції картинd, Національна галерея, Державні художні зібрання Дрездена, Moravian Gallery in Brnod, Міський музей (Амстердам)[1][2], Memorial Art Galleryd, Міська галерея в будинку Ленбаха, Музей фюрера і Стара національна галерея
Нагороди
орден Максиміліана «За досягнення в науці та мистецтві»

CMNS: Габріель фон Макс у Вікісховищі
Commons
Commons
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Габріель фон Макс

Габріель Корнеліус Ріттер фон Макс (нім. Gabriel Cornelius Ritter von Max; 23 серпня 1840(18400823), Прага — 24 листопада 1915) — німецький художник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 23 серпня 1840 року в Празі, в родині скульптора Йозефа Макса. Працював при своєму батькові до самої його смерті у 1855 році. До 1858 року відвідував класи при Празькій академії образотворчих мистецтв. Протягом наступних трьох років навчався у Віденській академії мистецтв.

У 1863 році Габріель Макс переїздить до Мюнхена, де стає учнем Карла Теодора фон Пілоті. У 1869 році залишає фон Пілоті й відкриває власну майстерню.

З 1878 року обіймав посаду професора у мюнхенській Академії образотворчих мистецтв.

Помер 24 листопада 1915 року в Мюнхені.

Творчість[ред. | ред. код]

В роки навчання у Відні, пристрасть до музики вселила Максові думки висловити засобами образотворчого мистецтва головні ідеї музичних творів Л. Бетховена, Ф. Мендельсона та інших композиторів. Результатом цієї задумки стала низка малюнків автора, виконаних тушем, ща зустріли схвалення публіки.

Навчаючись у Пілоті, Габріель Макс так і не засвоїв собі його колористичної віртуозності, а став писати у туманних, сіруватих, але надзвичайно гармонійних тонах картини сентиментального, меланхолійного, трагічного, іноді дуже неясного змісту.

Значного успіху Габріелю фон Максу принесли мавпи. Вони були не лише моделями, але і домашніми тваринами художника. Фон Макс намагався втиснути їх у рамки людської подоби, проте ставлення самого художника до них було інше. Сумні звірі залишалися самими собою, а все через те, що мавп Г. Макс любив.

Родина[ред. | ред. код]

У 1873 Габріель фон Макс одружився з Еммою Кітцинг. У подружжя народилась донька та двоє синів. Незабаром після розлучення з першою дружиною, у 1893 році одружується вдруге з Ернестіною Гарландер.

Роботи в Україні[ред. | ред. код]

У експозиції Одеського музею західного і східного мистецтва зберігається картина «Світло».[3]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Apen
  2. Letzter Gruss
  3. Одесский музей западного и восточного искусства. Отдел западно-европейского искусства (Живопись, скульптура). Каталог. Киев: «Мистецтво», 1972

Посилання[ред. | ред. код]