Ганс Георг Демельт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ганс Георг Демельт
нім. Hans Georg Dehmelt
Народився 9 вересня 1922(1922-09-09) (101 рік)
Герліц, тепер Німеччина Німеччина
Помер 7 березня 2017(2017-03-07)[1][2][…] (94 роки)
Сіетл, Вашингтон, США
·хвороба
Місце проживання США США
Країна  Німеччина
 США
Національність німець
Діяльність фізик, викладач університету
Alma mater Геттінгенський університет
Університет Дюк
Галузь фізика
Заклад Вашингтонський університет
Дюкський університет
Посада професор
Науковий ступінь докторський ступінь[4]
Вчителі Ганс Копферманнd[5] і Peter Brixd[5]
Членство Національна академія наук США[6]
Американська академія мистецтв і наук
Американське фізичне товариство
Війна Друга світова війна
Відомий завдяки: Винахід іонної пастки
Точні вимірювання g-фактора електрона.
Нагороди Нобелівська премія з фізики (1989)
Національна наукова медаль США
Премія Румфорда

CMNS: Ганс Георг Демельт у Вікісховищі

Ганс Георг Демельт (нім. Hans Georg Dehmelt; нар. 9 вересня 1922, Герліц, Німеччина — 7 березня 2017) — німецько-американський фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики 1989 року — половина премії спільно з Вольфгангом Паулем «за розробку методу утримання одиночних іонів». Другу половину премії отримав Норман Рамзей «за винахід методу роздільних коливальних полів і його використання у водневому мазері і іншому атомному годиннику».

Біографія[ред. | ред. код]

Ганс Георг Демельт виріс в Берліні. Після іспиту на допуск до навчання в університеті (Abitur) в 1940 р. пішов служити в армію в частині ППО. Брав участь в Сталінградській битві, після якої повернувся до Німеччини і в рамках військової програми вивчав фізику в університеті Бреслау. У 1944 р. був посланий на західний фронт, де під час Арденнської битви потрапив в полон до американців. Після звільнення в 1946 р. продовжив навчання в Гетінгенському університеті у тому числі і у таких учених, як Ріхард Беккер, Ганс Копферман, Вернер Гейзенберг, Макс фон Лауе, Вольфганг Паулі і Макс Планк. При похоронах Планка був одним з тих, хто ніс його труну. Отримав диплом в 1948 р. по темі томсонівського мас-спектрометра. У 1950 р. захистив дисертацію, після чого був запрошений до США на місце пост-дока. У 1952 р. перейшов у Вашингтонський університет в Сієтлі, де в 1955 р. став асистентом професора, в 1958 р. заступником професора і в 1961 р. професором. У 2002 р. вийшов на пенсію.

Демельт був одружений з Ірмгард Лассов. У них народився син Герд. Після смерті дружини другий раз одружувався на Діані Дундор. У 1961 р. прийняв американське громадянство.

Досягнення[ред. | ред. код]

У 1956 р. Демельт вперше описав переваги іонних пасток для спектроскопії високої роздільної сили. У подальші роки він заклав основи для будівництва таких пасток. У 1959 р. йому вдалося протримати в магнетронній пастці (згодом названою пасткою Пеннінга) 1 електрон протягом 10 секунд. У 1973 р. йому вдалося провести тривале зберігання одного електрона і побудову одноелектронного генератора, спільно з Девідом Вінеландом і Філом Екстромом. У наступні роки він настільки вдосконалив цей метод, що в 1987 р. йому вдалося дуже точно поміряти гіромагнітне співвідношення електрона і позитрона.

У 1985 отримав премію Румфорда Американської академії мистецтв і наук разом із Мартіном Дойчом, Верноном Х'юзом та Норманом Рамзеєм.

У 1989 р. Демельт, спільно з Вольфгангом Паулем отримав половину Нобелівської премії з фізики.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Ганс Георг Демельт