Ганс Йоран Перссон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганс Йоран Перссон
швед. Göran Persson
Ганс Йоран Перссон
Ганс Йоран Перссон
31-й Прем'єр-міністр Швеції
22 березня 1996 — 6 жовтня 2006
Попередник Інгвар Карлссон
Наступник Фредрік Райнфельдт
Народився 20 січня 1949(1949-01-20) (75 років)
Вінгокер, Вінгокер, Седерманланд, Швеція
Відомий як політик
Громадянство Швеція Швеція
Alma mater Університет Еребруd
Політична партія Соціал-демократична партія
У шлюбі з Anitra Steend
Релігія лютеранство
Нагороди
Підпис

Ганс Йоран Перссон (швед. Hans Göran Persson; нар. 20 січня 1949, Вінгокер, Вінгокер, Седерманланд, Швеція) — прем'єр-міністр Швеції з 1996 по 2006 роки. Після закінчення університету Перссон протягом декількох років перебував у керівництві Демократичної спілки молоді Швеції. Вперше Перссон був обраний до парламенту в 1979 році. З тих пір він неодноразово очолював парламентські комітети, займав посаду міністра.

У 1996 році Перссон став прем'єр-міністром Швеції. З того ж часу він очолював Соціал-демократичну партію Швеції. У своїй політичній програмі Перссон підкреслював важливість доступності якісної освіти для процвітання суспільства.

Після поразки на парламентських виборах у вересні 2006 року від право-центристського Альянсу чотирьох ліберально-консервативних політичних партій з лідером Помірної коаліційної партії Швеції Фредріком Рейнфельдтом на чолі, Перссон подав у відставку з поста прем'єр-міністра.

На позачерговому конгресі Соціал-демократичної партії 17 березня 2007 Мона Салін була обрана наступником Перссона на посту голови.

Перссон продовжує займатися активною громадською діяльністю, зокрема, входить до складу Європейської ради з толерантності і взаємоповаги, що займається моніторингом ситуації в сфері толерантності в Європі і готує пропозиції та ініціативи з цієї теми.

Посилання[ред. | ред. код]