Гаррі Гамільтон Джонстон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаррі Гамільтон Джонстон
англ. Harry Hamilton Johnston
Народився 12 червня 1858(1858-06-12)
Лондон, Сполучене Королівство
Помер 31 серпня 1927(1927-08-31) (69 років)
Ворксопd, Ноттінгемшир[d], Ноттінгемшир, Англія, Велика Британія або Ноттінгем, Ноттінгемшир, Англія, Велика Британія[1]
Місце проживання Велика Британія Велика Британія
Країна  Сполучене Королівство
Національність англієць
Діяльність мандрівник-дослідник, дипломат, зоолог, ботанік, унаочнювач, письменник, фотограф, посадова особа, мандрівник, етнолог, африканіст, натураліст
Alma mater Кінґс-коледж
Галузь природознавство
Батько John Brookes Johnstond[2]
У шлюбі з Winifred Mary Irbyd
Нагороди

CMNS: Гаррі Гамільтон Джонстон у Вікісховищі
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Johnston».

Гаррі Гамільтон Джонстон (англ. Harry Hamilton Johnston; 12 червня 1858 — 31 серпня 1927) — англійський дослідник і колоніальний адміністратор.

Він мав дуже виразний характер, хоча малий зріст. Всього 152 см у висоту, він став відомий як "крихітний гігант". Джонстон був також досвідченим художником, фотографом, картографом, лінгвістом, натуралістом і письменником.

Він почав вивчати тропічну Африку в 1882 році. У 1884 році він був у Східній Африці та в наступному році заступив на колоніальну службу, на ряді посад у різних африканських країнах: Камерун, Нігерія, Ліберія, Мозамбік, Туніс, Занзібар, і Уганда. Він також встановив британський протекторат в Ньясаленді.

Джонстон був першим комісаром королеви Вікторії та генеральним консулом Британської імперії у Центральній Африці. Він був членом Королівської академії мистецтв, і його картини африканської дикої природи є винятковими. Він говорив більш ніж 30 африканськими мовами, а також арабською, італійською, іспанською, французькою й португальською мовами.

Був посвячений у лицарі в 1896 році й вийшов у відставку в 1904 році, після чого продовжив своє захоплення природознавством. Він відкрив понад 100 нових видів птахів, рептилій, ссавців і безхребетних. Мабуть, найпомітнішим з усіх них є окапі. Джонстон написав понад 60 книг, у тому числі Історія мого життя (англ. The Story of My Life, 1923), а також понад 600 коротких творів.[3]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database
  2. Lundy D. R. The Peerage
  3. Bo Beolens, Michael Watkins, Michael Grayson The eponym dictionary of mammals — JHU Press, 2009, p. 214