Геліокл I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геліокл I
Греко-Бактрійський цар
Правління 145 до н. е.130 до н. е.
Попередник Платон I
Наступник знищено юечжі
Біографічні дані
Народження невідомо
Смерть бл. 130 до н. е.
Династія Євкратиди
Батько Євкратид I
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Геліокл I (грец. Ἡλιοκλῆς; *д/н — †бл. 130 до н. е.) — останній цар Греко-Бактрійської держави у 145 до н. е.130 до н. е..

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Євкратидів. Син Євкратида I, царя Греко-Бактрії. Про його молоді роки замало відомостей. Після загибелі батька у 145 році до н. е. Геліокл I зумів закріпитися в області Паропамісади. Тут розпочав війну з Менандром I, індо-грецьким царем, яка тривала до 140 року до н. е. Геліокл I зазнав невдачі, втративши східні землі.

У 140 році до н. е. втрутився у боротьбу в Бактрії, перемігши брата Платона I, ставши новим царем усього Греко-Бактрійського царства. Того ж року в союзі з Деметрієм II, царем Селевкідів, проти Парфянського царства, але союзники 138 року до н. е. зазнали поразки від Мітрідата I.

Втім невдовзі стикнувся з нападами племен юечжі. Зрештою близько 130 року до н. е. зазнав нищівної поразки від ворога й загинув. В результаті Греко-Бактрія припинила своє існування. Частиною володінь Геліокла I — Паропамісадами — оволодів Менандр I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • William W. Tarn: The Greeks in Bactria and India. 2. Auflage. Cambridge University Press, Cambridge 1951, S. 218, 223, 271—272.
  • Thomas McEvilley, The Shape of Ancient Thought. Comparative studies in Greek and Indian Philosophies, Allworth Press and the School of Visual Arts, 2002, ISBN 1-58115-203-5