Генрієтта Аделаїда Савойська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генрієтта Аделаїда Савойська
 
Народження: 6 листопада 1636(1636-11-06)[1][2][3]
Турин, Савойське герцогство
Смерть: 13 червня 1676(1676-06-13)[1] (39 років)
Мюнхен, Баварія, Священна Римська імперія
Поховання: Театінеркірхеd
Країна: Баварія[4]
Релігія: католицтво
Рід: Віттельсбахи
Батько: Віктор Амадей I
Мати: Кристина Французька
Шлюб: Фердинанд Марія
Діти: Марія Анна Вікторія Баварська, Максиміліан II[5], Йозеф Клеменс (архієпископ Кельна) і Віоланта Беатриса Баварська

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Генрієтта Аделаїда Савойська (фр. Henriette Adélaïde de Savoie; нім. Henriette Adelheid von Savoyen; 6 листопада 1636, Турин — 13 червня 1676, Мюнхен) — принцеса Савойська, в шлюбі з Фердинандом Марією— курфюрстіна Баварії.

Молоді роки[ред. | ред. код]

Принцеса Генрієтта Аделаїда була шостою дитиною і третьою дочкою савойського герцога Віктора Амадея і його дружини Марії Христини Французької. Мала сестру-близнюка, принцесу Катерину Беатрісу, що померла в 1637 році. По материнській лінії — онука короля Франції Генріха IV і Марії Медічі.

У однорічному віці Генрієтта Аделаїда втратила батька. Її мати стала регентом при малолітньому герцогу Франциску Гіацінті, а після його смерті , при молодшому синові Карлу Еммануїлу. Але брати батька, кардинал Моріс і герцог Томас, оскаржували владу герцогині що привело до громадянської війни. Протистояння закінчилося в 1642 році мирною угодою і шлюбом між Морісом і Луїзою Христиною, старшою сестрою Генрієтти Аделаїди.

Шлюб[ред. | ред. код]

8 грудня 1650 року в кафедральному соборі Турина укладено шлюб за дорученням з баварським спадковим принцом Фердинандом Марією. Місце відсутнього нареченого зайняв її молодший брат принц Карл Еммануїл.

Майже через рік (27 вересня 1651 року) її чоловік став курфюрстом Баварії у зв'язку зі смертю батька Максиміліана I. У 1652 рік у подружжя зустрілось вперше в Мюнхені. 25 червня 1652 року в Мюнхені відбулося повторне одруження.

Принцеса Генрієтта Аделаїда була радником свого чоловіка. Вона справила великий вплив на баварську політику і сприяла укладенню альянсу з Францією проти Австрії. Результатом цього союзу став шлюб її старшої дочки принцеси Марії Анни і дофіна Франції Людовіка. Курфюрстіна брала активну участь в будівництві палацу Німфенбург і Театінеркірхе, сприяла залученню іноземних художників в Мюнхен. Розвивала італійську оперу в Баварії.

Курфюрстіна Генрієтта Аделаїда померла в Мюнхені і була похована в Театінеркірхе, побудованої за наказом її чоловіка за народження довгоочікуваного спадкоємця.

Діти[ред. | ред. код]

Довгий час шлюб, укладений в 1650 році, був бездітним. Пізніше подружжя мало 8 дітей, четверо з яких померли в дитинстві:

Генеалогія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Roswitha von Bary: Henriette Adelheid; München 1980

Посилання[ред. | ред. код]