Генуезька Газарія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Газарія
ліг. Gazaria
колонія Генуезької республіки
1266 - 1475
Прапор Герб
Прапор Герб
Газарія: історичні кордони на карті
Газарія: історичні кордони на карті
Територія Генуезької Газарії (червоним)
і князівства Феодоро (зеленим)
Столиця Кафа
Державний устрій колонія Генуезької республіки
Консул
 - 1266 Альберто Спінола
 - 1471–1475 Антоніотто да Кабелла
Історія
 - Передача Золотою Ордою Кафи Генуезькій республіці 1266
 - Захоплення Османською імперією 1475
Попередник
Наступник
Золота Орда
Трапезундська імперія
Кафинський еялет
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Генуезька Газарія

Газа́рія (ліг. Gazaria) або Генуе́зька Газа́рія[1] — комплекс генуезьких колоній в Криму та Півні́чному Причорномор'ї, що існував між 1266 і 1475 роками. В 1266 році генуезці домоглися від очільника Кримського улусу Золотої орди Уран-Тимура права заснувати на півострові власну колонію в Кафі і надалі розширили свою присутність майже на все південне узбережжя Криму. Газарія управлялась консулами, призначеними дожем Генуезької республіки. Надзвичайно важливе комерційне значення цих колоній було обумовлено тим, що вони надавали генуезцям прямий доступ до одного із західних кінців Шовкового шляху, торгового маршруту по величезній території Монгольської імперії, по якому в Європу надходили товари з Близького Сходу, Центральної та Східної Азії. З падінням Акри, в 1291 році хрестоносці втратили свої останні бази в Святій землі і торгівля зі Сходом через Крим протягом наступних двох сторіч була майже єдиною, яка ще залишалась доступною європейцям. Це призвело до розквіту Газарії і спробам Золотої Орди повернути свій контроль над нею. Облога генуезької Кафи в 1345 році військом Золотої Орди на чолі з ханом Джанібеком, призвела до поширення в Європі пандемії чуми, що отримала назву Чорна Смерть. У 1475 році, через 22 роки після падіння Константинополя і захоплення Османською імперією контролю над чорноморськими протоками, позбавлена підтримки з метрополії Газарія була завойована османським флотом на чолі з Гедик Ахмед-пашою і перетворена на Кафинський еялет в складі Османської імперії.

Комплекс пам'яток «Пости та укріплення на торгових шляхах генуезців від Середземного до Чорного морів» в Автономній Республіці Крим у 2010 році запропоновані Україною до Списку світової спадщини ЮНЕСКО[2].

Назва[ред. | ред. код]

Генуезька назва регіону Газарія (Gazaria) є спотворенням імені Хозарії.

Історія[ред. | ред. код]

Генуезька фортеця у Кафі (Феодосія)

У Високому та Пізньому середньовіччі Крим мав велике значення для провідних в економічному та військовому значенні держав Європи: Візантії, Венеції, Генуї, оскільки Крим був однією з сполучних ланок у торгівлі між Азією та Європою.

Спочатку торгівля з Кримом велась за посередництва Візантії. Але принаймні з середини XII століття через Босфорську протоку до Чорного моря почали потрапляти і кораблі італійців, зокрема й генуезців. І з часом їх ставало все більше. У 1169 році імператор Мануїл I був змушений навіть обмежити генуезьку навігацію біля берегів Криму. Після здобуття Константинополя хрестоносцями чорноморську торгівлю тимчасово монополізували венеційці, однак в 1261 році за Німфейським договором імператор відродженої Візантії Михаїл VIII Палеолог передав усі торгові привілеї венеційців генуезцям. Отримавши вільний вхід до Чорного моря, у 1266 р.генуезці домоглися від правителя Криму Уран-Тимура права заснувати на півострові власну колонію і обрали для неї містечко Кафу, що знаходилася лише в 30 кілометрах від резиденції самого Уран-Тимура в Солхаті. Умовами перебування генуезців були вчасна сплата податків і мит в обмін на дозвіл вільно торгувати в усіх ханських володіннях[3].

З 1289 року Генуя призначала своїх консулів у Кафі. У 1294-99 роках між Венецією і Генуєю тривала війна Курцоли за панування в Східному Середземномор'ї та у Чорному морі. Хоча в цілому війна закінчилась компромісним Міланським мирним договором, венеційці погодилися протягом наступних тридцяти років не входити в Чорне море, що призвело до повної втрати контролю Венеції в цьому регіоні.

Вежа Фредеріко Астаґверра (Портова), 1386 р. храм 12-ти апостолів. Судак

У 1357 р. Генуя підпорядкувала собі Чембало (сучасна Балаклава), у 1365 р. — Солдаю (сучасний Судак), витіснивши звідти венеційців. Були засновані генуезькі колонії в регіоні: Воспоро (на території сучасної Керчі), Тана (у гирлі Дону), Джинестра (на території сучасної Одеси)[4]. Генуезькі торгові місії були в містах Матрега (сучасна Тамань), Копа (сучасний Слов'янськ-на-Кубані) та інші. У колоніях жили греки, італійці, вірмени, татари, слов'яни, косоги та інші народи. До кінця XIV ст. генуезці взяли чорноморську торгівлю під свій контроль. Через свої опорні пункти у Причорномор'ї генуезькі купці вели посередницьку торгівлю. Вони продавали зерно, сіль, шкіри, хутра, віск, мед, ліс, рибу, ікру з причорноморських районів, сукна — з Італії і Німеччини, масло і вино — з Греції, прянощі, дорогоцінне каміння, мускус — з країн Азії, слонову кістку — з Африки і багато інших товарів. В результаті місіонерської діяльності по поширенню католицизму та шлюбів генуезців з жінками місцевих народів виникає етноконцесійна група френккардашів[5].

В 1380-му хан Тохтамиш погодився визнати всі території, захоплені генуезцями в Криму і Причорномор'ї загалом за Генуєю. Південний берег Криму генуезці назвали капітанство Готія.

Крім вихідців з Італії, у містах-колоніях населення складалося з вірмен, греків, євреїв, татар, народів Північного Кавказу. Також у цих колоніях мешкали руські купці, зокрема, з Волині.

Велике місце займала торгівля полоненими (слов'янами, черкесами, аланами), купленими у татарських ханів і османських султанів. Про рабинь слов'янського походження згадується у XIV ст. у нотаріальних актах деяких італійських і південнофранцузьких міст (Руссільон). Про рабів-скіфів згадує знаменитий поет Петрарка у своєму листі архієпископові Генуезькому Гвідо Сетте. З 1268 року в Кафі існувала римо-католицька єпархія, яка поширювалася на всі італійські поселення в Криму.

Генуезька фортеця Чембало (Балаклава)

Генуезькі колонії були добре укріплені, у фортецях були гарнізони (залишки кріпосних споруд збереглися в Балаклаві, Судаку, Феодосії). Геную підтримували союзницькі відносини із золотоординськими ханами, які формально були верховними володарями території колоній, але надавали їм повне самоврядування, зберігаючи владу лише над підданими ханів. У 1380 р. генуезька піхота брала участь у Куликовській битві на стороні Мамая. Проте, колонії неодноразово зазнавали від ханів нападів і розорення (1299, 1308, 1344–1347, 1396–1397 рр.).

Найбільшою колонією була Кафа, яка була розвиненим центром ремесла: у часи розвитку на початку XV ст. тут налічувалось близько 8 000 будинків і мешкало близько 70 000 осіб, що для часів середньовіччя було великою цифрою. На сході Криму форпостом і важливим торговим центром стало місто Воспор на території сучасної Керчі.

До 1453 року верховним правителем Кафи був дож Генуезької республіки. Щороку він призначав консула Кафи, якому підпорядковувалися намісники в інших володіннях Генуї в Криму. Консул Кафи призначав консулів Лусти (Алушти), Горзоні (Гурзуфу), Партеніта і Ялти. Консулів міст Чембало і Солдайї призначали з Генуї.

Після падіння Візантії у 1453 р. Генуя поступилася чорноморськими колоніями своєму банку Сан-Джорджо (банк Св. Георгія). Міжнародне положення колоній погіршилося: посилився військово-політичний тиск Кримського ханства, Османської імперії, загострилися відносини з князівством Феодоро в Криму. У 1475 р. Генуезька Газарія була завойована османським флотом на чолі з Гедик Ахмед-пашою і разом із Феодоро перетворена на Кафинський еялет в складі Османської імперії.

Збереглися залишки фортечних стін, башт і палаців у Кафі та Чембало, побудовані під керівництвом італійських архітекторів фортеця і консульський замок у Солдайї (XIV ст.). У 1951 р. у Феодосії на території генуезької фортеці велися археологічні розкопки, що дали цінний матеріал для вивчення історії міста, його ремесла і торгівлі.

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Фортифікаційні комплекси у Балаклаві, Судаку та Феодосії визнані Україною пам'ятками архітектури та містобудування національного значення. Руїни фортеці Чембало в Балаклаві до анексії Криму Росією було підпорядковано Національному заповіднику «Херсонес Таврійський». Генуезька фортеця в Судаку мала статус Державного архітектурно-історичного заповідника у складі Національного заповідника «Софія Київська».

У травні-червні 2011 р. в Україні було реалізовано проект «Визначення шляхів сприяння збереженню та розвитку культурної спадщини Криму». Метою проекту було вивчення ситуації у сфері охорони культурної спадщини Криму та оцінка можливостей міжнародного визнання цієї унікальної спадщини задля забезпечення її захисту та збереження. Серед об'єктів, які вивчалися в рамках проекту, були фортеці в Судаку, Балаклаві та Феодосії. У висліді їх запропоновано включити до серійної транснаціональної номінації до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Торгові пости та фортифікаційні споруди на генуезьких торговельних шляхах від Середземномор'я до Чорного моря».

Ця номінація була внесена до Попереднього списку всесвітньої спадщини ще у 2010 р. за критеріями (іі) та (iv), тобто вона демонструє важливий обмін людськими цінностями протягом певного періоду в межах культурного регіону в сфері розвитку архітектури та ландшафтного планування, є архітектурним ансамблем, який ілюструє значущі періоди історії Європи. Окрім того, у 2007 р. до Попереднього списку всесвітньої спадщини від України було включено «Комплекс пам'яток Судацької фортеці VI—XVI ст.» за критеріями (іі), (iv) та (v).

Та внесення до Попереднього списку всесвітньої спадщини — це лише пропозиція, тобто початковий етап роботи. Щоби пам'ятка (група пам'яток) потрапила до затвердженого на міжнародному рівні Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, потрібно виконати велетенський обсяг надскладної роботи. Такі речі краще робити великими транснаціональними колективами — тоді більша ймовірність позитивного результату. Саме тому в останнє десятиріччя стали такими популярними серійні транскордонні номінації, які готуються спільно кількома країнами.

Тож стосовно генуезьких пам'яток у Криму ще 2011 року було запропоновано розглядати їх як найважливішу складову серійної транскордонної номінації, яка попередньо мала містити такі генуезькі фортеці у країнах Середземномор'я і Причорномор'я:

З 2011 р. цю номінацію почали розробляти спільно Україна та Італія. До співпраці планувалося залучити ще декілька країн Середземномор'я. Зазначені пам'ятки 15 квітня 2013 року були включені до Попереднього списку. Але вся ця дуже перспективна робота була брутально зупинена навесні 2014 року внаслідок окупації та анексії Криму Росією.

Список Генуезьких колоній в Північному Причорномор'ї[ред. | ред. код]

Італійські (генуезькі) колонії Північного Причорномор'я бл.1390 р.

Територія сучасної України:

Територія сучасної Румунії

Територія сучасної Росії:

  • Гирло Дону
  • Територія сучасного Краснодарського краю Росії
    • Матрега — Matrega (Тмуторокань) (сучасна станиця Тамань)
    • Копа — Copa (Копил, сучасне місто Слов'янськ-на-Кубані у Росії)
    • Мапа — Mapa (Анапа)
    • Бата — Bata (Новоросійськ)
    • Касто — Casto (Хоста)
    • Ліяш — Layso (Адлер)

Територія сучасної Грузії:

  • В тому числі Абхазія
    • Абхазія — Abcasia (Цандріпш)
    • Какарі — Chacari (Гагра)
    • Санта-Софія — Santa Sophia (Алахадзи)
    • Песонка — Pesonqa (Піцунда)
    • Каво-ді-Буксо — Cavo di Buxo (Гудаута)
    • Нікопсія — Hiocoxia (Новий Афон)
    • Себастополіс — (Сухумі)
  • Ло Ваті — (Батумі)

Консули Генуезької Ґазарії[ред. | ред. код]

Хронологія[ред. | ред. код]

Рік Подія
1169 Імператор Візантії Ісаак Ангел дозволив генуезцям плавати через Босфор і відвідувати Чорноморське узбережжя
1204 Четвертий Хрестовий похід: Хрестоносці беруть штурмом Константинополь, де призначають свого імператора. Візантійці відтіснені в Малу Азію. Прохід генуезьких кораблів в Чорне море утруднюється через надмірні митні збори.
1206 Венеційці закріплюються в Солдайї (Судаку), якою володіють спільно з половцями (кипчаками)
1217 Набіг сельджуків на Судак
1223 Монгольські загони Субудая та Джебе беруть Судак
1239 Судак захоплений татаро-монголами (до 1249)
1243 Після походу в Європу Батий засновує в степах татаро-монгольську державу — Золоту Орду
1261 Генуя та Візантія укладають Німфейській договір, за яким генуезці отримують виключне право на плавання в Чорному морі в обмін на допомогу Візантії при відвоюванні Константинополя.
1261 Відновлення Візантійської імперії: відвоювання Константинополя (щоправда, допомога Генуї не знадобилася)
1265 Для противаги Генуї візантійський імператор допускає в Чорне море також і венеційців
1266 Генуезці засновують свою першу і головну колонію в Причорномор'ї — Кафу (на місці давньої Феодосії)
1287 Венеційський консул в Солдайї
1288 Генуезька колонія в Монкастро (Самастро)
1299 Судак захоплений татарським темником Ногаєм. Також розорені Кирк-Ор, Херсонес, Кафа, Черкіо
1318 Заснування Каффської католицької єпархії
1318 Генуезці закріплюються в Воспоро (Черкіо)
1319 Створення італійської колонії в Трапезунді
1332 Заснування католицьких єпархій в Воспоро і Сарсоні (Херсонесі)
1332 Заснування венеційської колонії в Азаку (Тана). Незабаром тут також виникне і генуезька колонія
1340 (1343) Захоплення Генуєю Сюмболона (Чембало)
1343 Хан Джанібек руйнує колонії в Тані
1346 Хан Джанібек обступає Кафу
1349 Заснування католицького архієпископства в Матрезі
1357 Чембало: початок будівництва фортеці та заснування католицької єпархії
1358 Заснування католицької єпархії в Мапі
1363 Похід князя Литовського Ольгерда на Крим
1365 Судак переходить до Генуї; заснування тут католицької єпархії
1380 -1387 Згідно з низкою договорів з татарами, Південний берег Криму від Кафи і Солдайї до Алушти та Чембало переходять до Генуї.
1395 Крим та Кавказ спустошені військами Тимура, особливо постраждали християни; християнство в більшості районів Північного Кавказу було знищено.
1397 Великий князь Литовський Вітовт дійшов до Кафи, взяв Кирк-Ор і зруйнував Херсонес
1399 Херсонес остаточно зруйнований темником Єдігеєм, після чого вже не відновлювався.
1403 Відновлення фортеці Феодоро (Мангуп) в гірському Криму
1419 Правителем Матрегі в результаті шлюбу з черкеською княжною стає представник генуезького єврейського роду Гізольфі
1427 Хан Хаджі-Гірей домагається незалежності Кримського ханства від Золотої Орди. Феодоріти завершують будівництво гавані Авліта (Каламіта).
1428 Згадуються генуезькі консули в Кафі, Трапезунді, Тані, Чембало, Солдайї, Самастро, Коппі, Севастополісі, Синопі.
1433 Повстання населення Чембало проти генузців, підтримане Феодоро
1434 Експедиційний корпус з Генуї відвойовує Чембало у Феодоро, руйнує Каламіту, але зазанає поразки від кримських татар в битві під Солхатом.
1438 Невдала спроба генуезців відвойювати у феодоритів Алусту, Партеніт, Гурзуф
1444 Битва під Варною: військо хрестоносців, що йшло на допомогу Константинополю, вщент розгромлено османами (Султан Мурад ІІ)
1446 Блокада Кафи трапезудською ескадрою. Генуезці відкупаються від греків і укладають мир.
1447 Османський флот здійснює піратський набіг на Південний берег Криму
1453 Взяття османами Константинополя — крах Візантійської імперії, після чого Генуя продає колонії своєму банку Сан-Джорджо
1454 Відбито османську атаку на Кафу
1460 Османи захоплюють Трапезунд
1465 Переговори про мир між генуезцями і феодорітами
1473 Кримське ханство потрапляє в залежність від Османської імперії
1475 Османський десант у Крим у. Здається Кафа, взяті штурмом Судак, Чембало, Алуста (Алушта). Генуезькі колонії знищені. Після кількамісячної облоги османи здобули столицю князівства Феодоро — фортецю Мангуп і приєднали його землі до своїх володінь.
1484 Османська армія переходить Дунай і бере Кілію та Білгород (Аккерман). Османська імперія бере під контроль все чорноморське узбережжя

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Basileus (21 жовтня 2012). Кузь А. І. Генуезька Газарія у другій половині ХІІІ – XV ст.: військовий аспект розвитку. Василевс. Українська візантиністика (укр.). Процитовано 16 липня 2023.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 серпня 2012. Процитовано 5 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Мустафін О. Перлини в степу. Розмови про минуле українського Півдня. Х., 2023, с.108-111
  4. Міста Генуезької Газарії - Італійський культурний центр Емілі (укр.). 14 липня 2018. Процитовано 16 липня 2023.
  5. Самир Хотко Генуэзцы в Черкессии (1266–1475). Архів оригіналу за 13 серпня 2016. Процитовано 8 серпня 2013.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Khvalkov, Evgeny (2017). The Colonies of Genoa in the Black Sea Region: Evolution and Transformation. Routledge Research in Medieval Studies. L, NY: Routledge Taylor & Francis Group. с. 444. ISBN 9781138081604. LCCN 2017028228. Архів оригіналу за 18 липня 2019. Процитовано 25 жовтня 2019.
  2. Khvalkov, Evgeny (2019). Italia settentrionale e centrale nel progetto coloniale genovese sul Mar Nero: gente di Padania e Toscana a Caffa genovese nei secoli XIII – XV secondo i dati delle Massariae Caffae ad annum 1423 e 1461. In: Studi veneziani. 2016. Vol. 73. P. 237-240. Khvalkov E. SPb HSE (італ.). Архів оригіналу за 19 липня 2019. Процитовано 19 жовтня 2019.
  3. Khvalkov, Evgeny A. Il progetto coloniale genovese sul Mar Nero, la dinamica della migrazione latina a Caffa e la gente catalanoaragonese, siciliana e sarda nel Medio Evo : [] // Archivio storico sardo. — Deputazione di Storia Patria per la Sardegna. www.deputazionestoriapatriasardegna.it, 2015. — Т. 50, № 1. — С. 265—279. — ISSN 2037-5514.
  4. KVK-Volltitel. kvk.bibliothek.kit.edu. Архів оригіналу за 19 березня 2021. Процитовано 16 жовтня 2019.
  5. Società Messinese di Storia Patria. Archivio Storico Messinese, Volume 96. www.societamessinesedistoriapatria.it. 2015. Архів оригіналу за 21 жовтня 2019. Процитовано 21 жовтня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]