Геологія Чернігівської області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геологія Чернігівської області
Геологія
Гідрогеологія
Корисні копалини
Гірнича промисловість
Економіка
Історія освоєння мінеральних ресурсів

Більша частина території Чернігівської області[1] перебуває у межах одного з найбільших геоструктурних елементів, які визначають тектонічне районування України - Дніпро́всько-Доне́цької запа́дини (ДДЗ), але на північному сході чатково зачіпає Воронезьку антеклізу. У складі ДДЗ на території Чернігівської області виділяють окремі геологічні структури, зокрема, Ніжинську депресію, Срібнянську депресію та ін.

Ресурси[ред. | ред. код]

Загальнодержавне значення мають запаси високоякісних кварцових пісків (Ріпкинський район) та нафти. Нафтогазоконденсатні родовища засереджені в Ічнянському (Монастирищенське нафтове родовище Тростянецьке нафтове родовище), Прилуцькому (Малодівицьке нафтове родовище), Варвинському (Леляківське нафтогазоконденсатне родовище, Гнідинцівське нафтогазоконденсатне родовище), Талалаївському районах (Ромашівське нафтове родовище) і входять до Дніпровсько-Донецької нафтогазоносної області.

Велике промислове значення мають родовища крейди у Новгород-Сіверському районі (зокрема, значний економічний потенціал має Путивський крейдяний кар’єр) та цегельної сировини по всій території області. Налічується близько 15 родовищ глин, придатних для виготовлення черепиці, кахлі, гончарних виробів і виробів художньої кераміки.

На території області відкрито єдине в Україні родовище бішофіту (Новоподільське, Ічнянського району) — унікальне за своїми запасами і лікувальними якостями.

Також серед офіційних шахт на Чернігівській області працює видобувний центр Замглайське по видобуванню торфу, що здійснюється у межах Замглайської болотної системи, розташованої на межиріччі Дніпра і Десни.

Гідрогеологія[ред. | ред. код]

Водні ресурси області включають підземні води, водні системи річок, озер, боліт та ін. гідрологічних об’єктів. У центральній частині Чернігівської області поширені джерела мінеральних вод, що мають значний туристичний та рекреаційний потенціал. Зокрема, у Менському районі виявлено мінералізовану питну лікувально-столову воду. Внаслідок видобутку кварцових пісків на території Ріпкинського району утворилась система водойм, відомих під назвою Голубі озера.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 червня 2020. Процитовано 17 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)