Герб Німецької імперії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Німецької імперії
Версії
Файл:Wappen Deutsches Reich - Reichswappen одна тисяча вісімсот сімдесят одна (Provisorisch) .svg
Деталі

Герб Німецької імперії — щит, в золотому полі якого чорний орел з червоними лапами, зі срібним щитком на грудях. У щитку малий прусський орел. Щит вінчає імператорська німецька корона і оточує ланцюг ордена Чорного орла.

Історія[ред. | ред. код]

Чорний орел з червоними лапами і щитком з прусським орлом був малим гербом імперії і головним елементом великого герба Німецької імперії: орел в щиті, навколо щита ланцюг з Орденом Чорного орла, над щитом — корона, з боків — міфологічні гіганти з історичними штандартами Бранденбурга та Пруссії. Все це розташовувалося на золотій сіні, підбитій горностаєм з написом «З нами Бог» (нім. Gott mit uns).

Орел завжди займав особливе місце в німецькій геральдиці: найперші зображення орла як німецької символіки відносяться до 12 століття, тобто до епохи правління імператора Фрідріха Барбаросси. На гербі Священної Римської імперії, а пізніше Австрійської імперії також зображувався двоголовий орел на жовтому тлі.

Література[ред. | ред. код]

  • Rudolf von Stillfried-Rattonitz | Rudolf Maria Bernhard von Stillfried-Alcantara. Die Titel und Wappen des preußischen Königshauses. Berlin, 1875.