Герб Румунії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Румунії
Герб Румунії для печаток
Деталі
Носій Румунія
Затверджений 10 липня 2016, 10 вересня 1992
Герб Румунії 1992—2016 рр.

Герб Румунії був прийнятий парламентом Румунії 10 вересня 1992 року. Цей герб заснований на малому гербі королівства Румунія (використовувався в 19221947 рр.). Головний елемент герба — золотий орел, що тримає в дзьобі хрест, а в лапах — скіпетр і меч. Основні кольори герба — червоний, жовтий і синій — представляють кольори прапора Румунії.

Опис[ред. | ред. код]

Щит, розташований на орлові, поділений на п'ять полів, кожне з яких пов'язане з окремою історичною областю Румунії.

Історія[ред. | ред. код]

Докладніше: Герб Волощини

Герб Румунії з'явився в 1859 році, коли Александру Іоан Куза об'єднав дві румунські держави — Молдавію і Валахію. Тоді два геральдичні символи — золотий орел і зубр — були офіційно об'єднані. До 1866 року було декілька варіантів герба. У 1866 році після обрання Кароля князем Румунії щит був поділений на чверті. У першій і четвертій був зображений орел, а в другій і третій — зубр. Над щитом розміщувався герб правлячої династії — Гогенцоллернів-Зігмарінгенів. Після війни за незалежність на четверту чверть герба був поміщений символ Добруджі — дельфіни, а на третю — символ Олтенії — золотий лев. Над щитом була поміщена сталева корона, що означає суверенітет і незалежність. Герб зазнав зміни в 1922 році після входження Трансильванії до складу Румунії. Тоді герб Трансильванії був поміщений на четверту чверть, на третій чверті став зображатись об'єднаний герб Баната і Олтенії (міст і золотий лев), герб Добруджі був перенесений на вставку. Герб був поміщений на груди коронованого орла, як символ латинського походження румунів. Орел був поміщений на синій щит зі сталевою короною. Існували три версії: малий, середній (з девізом і щитотримачами), великий (з плащем).

Після 1948 року, коли до влади прийшли комуністи, герб і прапор були замінені. Герб був виконаний за зразком інших соціалістичних країн. Це був пейзаж (ліс, сонце яке сходить між гір), обрамлений колосами пшениці, перев'язаними стрічкою кольорів прапора. До 1989 року він тричі змінювався. Вперше — відразу після 1948 року (при проголошенні республіки), другий раз — в 1956 (додана червона зірка) і остаточно в 1966, коли Румунія перестала бути Народною Республікою, а стала Соціалістичною Республікою. Герб розміщувавсь в центрі прапора.

Одразу після революції 1989 року було вирішено прийняти новий герб Румунії. Символом революції був прапор з діркою на місці герба. Створена геральдична комісія працювала напружено і представила остаточне рішення в парламент, де новий герб був прийнятий двома палатами на спільному засіданні.

Галерея[ред. | ред. код]

Герби Волощини, Молдови, Трансильванії[ред. | ред. код]

Історичні регіони[ред. | ред. код]

Докладніше: Герб Банату
Докладніше: Герб Добруджі
Добруджа Банат

Князівство Румунія[ред. | ред. код]

Королівство Румунія[ред. | ред. код]

Радянський сателіт[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.

Посилання[ред. | ред. код]