Герберт Бойєр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Herbert Boyer
Народився 10 липня 1936 (87 років)(19360710)
Деррі, Вестморленд, Пенсільванія, США
Країна  США
Національність American
Діяльність біотехнолог, біохімік, біолог, підприємець
Alma mater Saint Vincent College (B.S., 1958)
University of Pittsburgh (Ph.D. 1963)
Заклад Каліфорнійський університет у Сан-Франциско
Членство Національна академія наук США, Американська академія мистецтв і наук і AAAS[1]
Нагороди National Medal of Science (1990)

Герберт Бойєр (англ. Herbert Wayne Boyer; нар. 10 липня 1936 США) — американський біохімік. Професор біохімії Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Засновник компанії Genentech. Разом із Стенлі Н. Коеном та Полом Бергом відкрив метод спонукання бактерій до виробництва чужорідних білків, тим самим давши поштовх розвитку генної інженерії. Лауреат Національної медалі науки (1990 рік), спів-лауреат премії Лемельсона – Массачусетського технологічного інституту (1996 рік).

Життя та кар'єра[ред. | ред. код]

Герберт Бойєр народився в 1936 році в місті Деррі, штат Пенсільванія. У 1958 році він отримав ступінь бакалавра біології та хімії в коледжі Сент-Вінсента[en] в Латроубі, штат Пенсільванія. Він одружився зі своєю дружиною Грейс наступного року. В 1963 році отримав ступінь доктора філософії в університеті Піттсбурга та брав участь як активіст у русі за громадянські права. Провів три роки на постдокторській роботі в Єльському університеті в лабораторіях професорів Едварда Адельберга та Брюса Карлтона, потім з 1976 по 1991 рік обіймав посаду доцента та професора біохімії у Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско, де зробив відкриття, що гени з бактерії можуть поєднуватися з генами еукаріотів. У 1977 році лабораторія Бойєра та його співробітники Кейічі Ітакура[en] та Артур Рігґс[en] із Національного медичного центру «City of Hope»[en] описали перший в історії синтез та експресію гена, що кодує пептид. У серпні 1978 року він виготовив синтетичний інсулін, використовуючи свої нові трансгенні генетично модифіковані бактерії[en], а в 1979 році синтезував гормон росту.

У 1976 році Бойєр разом із венчурним капіталістом Робертом А. Свонсоном[en] заснував Genentech. Підхід Genentech до першого синтезу інсуліну переміг підхід Волтера Гілберта в Biogen, який використовував нерозділені гени, добуті з природних джерел. Бойєр насамперед сконструював свій ген з окремих нуклеотидів.

У 1990 році Бойєр і його дружина Грейс зробили найбільшу одноосібну благодійну пожертву (10 000 000 доларів США), зроблену Єльській медичній школі[en]. У 1991 році Центр молекулярної медицини імені Бойєра був названий на честь родини науковця.

На початку випуску 2007 року коледж Сент-Вінсента оголосив, що вони перейменували школу природничих наук, математики та обчислювальної техніки на школу Герберта В. Бойєра.

У сфері своєї професійної діяльності Бойєр є членом ради директорів Scripps Research[en].

Нагороди[ред. | ред. код]

Список джерел[ред. | ред. код]

  1. NNDB — 2002.