Гервасій (Линцевський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гервасій
Народився 1700 або 1701
Жуляни, Київ, Московське царство
Помер 22 грудня 1769 (2 січня 1770)
Київ, Київська губернія, Російська імперія
Поховання Вознесенський монастир (Переяслав-Хмельницький)
Діяльність священнослужитель
Alma mater Києво-Могилянська академія
Посада єпископ
Конфесія православ'я

Гервасій Линцевський (*початок XVIII ст., село Жуляни — †22 грудня 1769, Київ) — український релігійний діяч доби Гетьманщини, глава Пекінської православної місії в Китаї, архімандрит Пекінського Стрітенського монастиря.

Єпископ Переяславський і Бориспільський Відомства православного сповідання Російської імперії.

Біографія[ред. | ред. код]

Гервасій Линцевський народився в сім'ї священика. Вищу освіту здобув у Києво-Могилянській академії. Після закінчення навчання наприкінці 1730-х років прийняв чернечий постриг, викладав у класах синтаксими і поетики Києво-Могилянської академії. Водночас — намісник Київського Михайлівського Золотоверхого монастиря.

У 1742 році Линцевського призначено головою Пекінської православної місії в Китаї й архімандритом Пекінського Стрітенського монастиря й відправлено до Москви. У 1743 році місія виїхала з Москви, а у 1745 році прибула до Пекіна. Линцевський прослужив там майже 10 років. У 1755 р. повернувся в Україну і призначений архімандритом Чернігівського Єлецького Успенського монастиря.

У 1757 році архімандрита Чернігівського Єлецького Успенського монастиря висвячено на єпископа Переяславського і Бориспільського. Територія Переяславської єпархії входила тоді до Речі Посполитої.

За Линцевського повернення з унії до православ'я набуло в єпархії широкого розмаху. Щоб затримати цей перехід, польська влада використовувала навіть військову силу. У відповідь почалося повстання православного населення, в придушенні якого брав участь і російський царський уряд. Линцевського звинуватили у підбурюванні православних, у 1768 році його звільнено з посади єпископа і у 1769 р. переведено до Києва, де він і помер. Небіжчика перевезли до Переяслава і поховали в Переяславському Вознесенському соборі.

Література[ред. | ред. код]

  • Иваницкий С. Переяславский епископ Гервасий Линцевский и начало воссоединения униатов в западной или правобережной Украине: 1757–1769 гг. — Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1904 г;
  • Лобатынский С. М. Движение униатов к православию в Брацлавщине при переяславских епископах Гервасии и Иове. — ПОДЕВ, 1889 г.;
  • Пискарёв А. 13.03.1758 г. Окружная грамота к православному духовенству переяславского епископа Гервасия [Линцевского]. — Маяк, 1844 г.