Герда Вегенер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герда Вегенер
дан. Gerda Wegener

При народженні Герда Марія Фредеріка Готліб
Народження 15 березня 1885(1885-03-15)[1][2][…]
Hammelevd, Данія
Смерть 20 липня 1940(1940-07-20)[4] (55 років)
  Фредеріксберґ, Данія
Країна  Данія
 Франція
Жанр портрет
Навчання Жіноча художня школа у Копенгагеніd і Данська королівська академія витончених мистецтв
Діяльність художниця, ілюстраторка, дизайнерка
Вчитель Шарлотта Содеd, Юлі Мелдальd і Вігго Югансенd
Твори The Book of Bibliophiliad і Fortuniod
У шлюбі з Лілі Ельбе[5] і Major Fernando Portad
Роботи в колекції Бібліотека Честера Бітті, Центр Жоржа Помпіду[5] і Національний музей сучасного мистецтва

CMNS: Герда Вегенер у Вікісховищі

Герда Вегенер, до шлюбу Герда Марія Фредеріка Готліб (дан. Gerda Wegener, Gerda Marie Fredrikke Gottlieb; 15 березня 1886 — 28 липня 1940) — данська художниця, ілюстраторка та дизайнерка в стилі модерн та арт-деко. Основний напрям творчості — портрет та еротика. Її улюбленими персонажками були кокетливі дівчата, гламурні діви й чуттєві жінки. Моделлю часто виступав її чоловік — художник-пейзажист Ейнар Вегенер, один з перших в історії прооперованих по зміні статі.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в прибережному данському місті в Ютландії в родині вікарія у 1886 році. Незважаючи на консервативне виховання, Герда переконала сім'ю дозволити їй в підлітковому віці виїхати в Копенгаген, де вступила до жіночого коледжу Королівської данської академії красних мистецтв. Там зустріла студента коледжу Ейнара Вегенера і у 1904 (у 19 років) одружилася з ним[6]. У 1912-му переїхала з чоловіком у Париж і зайнялася художньою кар'єрою. Пара вела світське життя, якому сприяв успіх Готліб як портретистки та ілюстраторки провідних модних журналів.

Портрет Лілі Ельбе

У Парижі Готліб швидко стала відома своїми чуттєвими ілюстраціями, які висловлювали свободу духу. На своїх картинах вона часто зображала таємничу красуню зі стильним коротким каре, повними губами і завзятими карими очима. У 1913 році Готліб шокувала громадськість, розкривши таємницю моделі, якою був її чоловік Ейнар. У жіночому одязі Ейнар Вегенер представлявся оточуючим під ім'ям Лілі Ельбе, "сестри" Герди Готліб.[7]

У 1930 році Герда Готліб підтримала чоловіка у його рішенні зробити трансгендерний перехід — як фізично, так і юридично. Переїжджає з ним до Німеччини, де сексолог Магнус Гіршфельд зробив операцію.[8]

Згодом пара повертається в Копенгаген і організовує художню виставку, щоб зібрати гроші на наступну операцію, але виставка провалилася. Після цього Ейнар-Лілі остаточно закинув свою творчість. До 1931 року пара за взаємною згодою розлучилася. Їх шлюб був анульований королем Данії, і обидвоє уклали нові союзи.

Герда Готліб одружилася з офіцером італійської армії Фернандо Порта, котрий витратив усі її заощадження. Проживши з ним кілька років у Марракеші та Касабланці, розлучилася в 1936 році і більше не вступала в шлюб. Дітей не мала.

Після смерті колишнього чоловіка внаслідок невдалої трансплантацію матки Готліб повернулася в Копенгаген, де жила самітницею до кінця життя.

Її картини на той час вийшли з моди, тож заробляла малюванням різдвяних листівок. Зубожіла мисткиня стала зловживати алкоголем і померла на самоті у 1940 році.

Творчість[ред. | ред. код]

У своїй творчості Герда Готліб була глибоко зачарована людськими іграми з ідентичністю, перевдяганнями, масками і театральністю. Читачі журналів «La Vie Parisienne», «Vogue», «La Baïonnette» і «Le Rire» милувалися її технічно досконалими і часом відвертими малюнками. Для цих малюнків найчастіше позував чоловік — в макіяжі, різних перуках, сукнях, туфлях і з екзотичними віялами.

Живучи в Парижі, Готліб-Вегенер брала участь в найважливіших щорічних виставках. Була представлена у французькому павільйоні на Всесвітній виставці 1925 року, де виграла дві золоті медалі[9]. Вона створювала ілюстрації (особливо для еротичної літератури) і скляну мозаїку для паризьких магазинів та заможних будинків[10].

Три картини Герди Готліб входять у колекцію Центру Помпіду. Але провідні данські музеї не купили жодної — оскільки вона була жінкою, висловлювала себе в комерційній маскультурі, була бісексуальною і знаходилася у неоднозначному шлюбі.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Історія Готліб та Вегенера лягла в основу фільму «Дівчина з Данії» (2015, режисер Том Гупер). Роль Герди зіграла шведська акторка Алісія Вікандер.[11][12][13][14]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dansk kvindebiografisk leksikon — 2001.
  2. Weilbachs Kunstnerleksikon
  3. Gerda Wegener
  4. Gravsted.dk
  5. а б Pionnières, Artistes dans le Paris des années folles — 2022. — С. 208.
  6. She and She: The Marriage of Gerda and Einar Wegener. The Copenhagen Post. 3 July 2000
  7. The Arts and Transgender. renaissanceblackpool.org
  8. Lili Elbe. andrejkoymasky.com. 17 May 2003
  9. Biography [Архівовано 2 вересня 2018 у Wayback Machine.] at theguardian.com, accessed 12-15-2015
  10. ARKEN Museum of Modern Art. Catalogue extract (UK): GERDA WEGENER. Issuu. Архів оригіналу за 23 червня 2021. Процитовано 12 червня 2022.
  11. The tragic true story behind The Danish Girl. The Telegraph. 8 грудня 2015. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 10 грудня 2015.
  12. The Incredibly True Adventures of Gerda Wegener and Lili Elbe. coilhouse.net. 3 серпня 2012. Архів оригіналу за 11 травня 2019. Процитовано 10 грудня 2015.
  13. Reading Group Notes The Danish Girl. allenandunwin.com. Архів оригіналу за 24 травня 2020. Процитовано 10 грудня 2015.
  14. The Danish Girl vs the True Story of Lili Elbe, Gerda Wegener. historyvshollywood.com. Архів оригіналу за 26 грудня 2018. Процитовано 10 грудня 2015.