Героїчний партизан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Героїчний партизан
Творець: Альберто Корда
Час створення: 5 березня 1960
Жанр: портрет
Музей: Музей Вікторії та Альберта
CMNS: Героїчний партизан у Вікісховищі

«Героїчний партизан» (ісп. Guerrillero Heroico) — канонічна фотографія революціонера аргентинського походження Ернесто Гевара де ла Серна (більш відомого як Че Гевара) авторства кубинського фотографа Альберто Корди. Знімок зроблений 5 березня 1960 року в Гавані на мітингу пам'яті жертв вибуху теплохода «Ля Кувре», за допомогою камери Leica M2 на плівку компанії Eastman Kodak.

У кінці 1960-х фотографія, укупі з подальшою революційною діяльністю і стратою, оформила харизматичний і суперечливий образ Че Гевари як «культурної ікони». Корда згодом говорив, що цей знімок відобразив вираз обличчя, що відбиває «абсолютну непримиренність» і стоїчний характер Че Гевари.

Історія[ред. | ред. код]

Че Гевара (у центрі) і Фідель Кастро (крайній зліва) під час маршу до кладовища Колон
Плівка Альберто Корди. Guerrillero Heroico — третій кадр зліва в четвертому ряді зверху.
Оригінальне фото

Вантажне судно «La Coubre» вибухнуло в 15:10 4 березня 1960 року під час розвантаження у порту Гавани. При цьому загинуло понад сто людей і понад двох сотень постраждало. Ернесто Гевара (тоді міністр промисловості), що знаходився в момент вибуху в будівлі національного інституту аграрних реформ, негайно прибув в порт і брав участь у рятувальній операції, протягом декількох годин надаючи медичну допомогу пораненим.

Наступного дня, 5 березня, лідер кубинської революції Фідель Кастро звинуватив в організації вибуху ЦРУ. У промові, виголошеній в ході траурного мітингу пам'яті жертв теракту і подальшого маршу бульваром Малекон до кладовища Колон, Фідель вперше виголосив фразу, яка стала згодом знаменитою: «Батьківщина або смерть» (ісп. Patria o Muerte). Альберто Корда, офіційний фотограф Кастро, об 11:20 зафіксував Че, коли той на кілька секунд потрапив в кадр.

На береті Че видно зірочку Хосе Марті, яка була своєрідним знаком команданте, отриманим від Фіделя Кастро в липні 1957 року разом із цим званням.

Авторські права[ред. | ред. код]

Корда зробив свою фотографію суспільним надбанням і ніколи не вимагав авторської винагороди, хоча знімок і похідні від нього протягом десятиліть використовувалися найрізноманітнішими засобами масової інформації. А.Корда казав:

«Як прихильник ідеалів, за котрі помер Че Гевара, я не маю неприязні до тих, хто хоче поширювати його пам'ять і справу соціалістичної справедливості по всьому світі, але я категорично проти експлуатації зображення Че для просування таких продуктів, як алкоголь або інших продуктів, які тим чи іншим способом паплюжать його ім'я».

Вплив на культуру[ред. | ред. код]

Відоме фото стало основою багатьох творів мистецтва, причому деякі з них (наприклад, стилізація ірландського художника Джима Фіцпатріка), в свою чергу, самі здобули культовий статус.

Література[ред. | ред. код]

  • Alberto Korda: A Revolutionary Lens, by Diana Diaz & Mark Sanders, Steidl, 2007, ISBN 3-86521-458-4
  • Che's Afterlife: The Legacy of an Image, by Michael Casey, Vintage Books USA, 2009, ISBN 0-307-27930-8
  • Che Guevara: Revolutionary and Icon, by Trisha Ziff, Abrams Image, 2006, ISBN 0-8109-5718-3
  • Che: Images of a Revolutionary, by Oscar Sola, Pluto Press, 2000, ISBN 0-7453-1700-6
  • Che: The Photobiography of Che Guevara, Thunder's Mouth Press, 1998, ISBN 1-56025-187-5
  • Cuba by Korda, by Christophe Loviny & Alberto Korda, Ocean Press (AU), 2006, ISBN 1-920888-64-0
  • Self Portrait Che Guevara, by Ernesto Guevara & Victor Casaus, Ocean Press (AU), 2004, ISBN 1-876175-82-6