Гижицький Михайло Львович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Гижицький
Народився 1884
Одеса, Херсонська губернія, Російська імперія
Помер 1 грудня 1941(1941-12-01)
Белград, Сербія
Поховання Новий цвинтар
Громадянство Російська імперіяУкраїнська Держава Українська Держава
Діяльність Дипломат
Відомий завдяки Державний секретар Української Держави
Батько Q124325742?

Михайло Львович Гижицький (XIX століття, Херсонська губернія, Російська імперія — 1 грудня 1941, Белград) — український державний діяч. Державний секретар Української Держави.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1918 р активний діяч Української народної громади, до якої входив Павло Скоропадський і який відгукувався про Михайла Гижицького так: «Гижицький грав тут велику роль; це дивно здібна людина великої енергії, абсолютно нездатна до постійної і буденної роботи, але в гострі хвилини буття людських суспільств він незамінний член партії. Я не знав коли він встигав відпочивати. Поінформованість його була разюча, і, звичайно, він грав одну з перших скрипок в нашому суспільстві». З обранням 29 квітня 1918 Павла Скоропадського гетьманом України був призначений Державним секретарем при кабінеті прем'єр-міністра Федора Лизогуба.

У 1919 році входив у вкрай правий політичний блок в Одесі. Учасник Білого руху. Евакуйований в грудні 1919 р — лютий 1920 з Одеси. На травень 1920 перебував в Белграді. В еміграції він виявив активну діяльність у Сербії, де увійшов до складу Белградського закордонного комітету, до котрого також входив колишній радник Гетьмана Олександр Палтов та інші.

Помер в грудні 1941 року.

Посилання[ред. | ред. код]