Голокост у Польщі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Голокост у Польщі
Вгорі, за годинниковою стрілкою: горить Варшавське гетто, травень 1943 р. • «Айнзатцгрупи» розстріл жінок із Мізоцького гетто, 1942 р. • Відбір людей до відправляти безпосередньо в газову камеру відразу після прибуття в Аушвіц-II-Біркенау • Євреї, захоплені під час Повстання у Варшавському гетто, привели на «Umschlagplatz» Ваффен СС • Діти Лодзького гетто, депортовані до Хелмно табір смерті, 1942 р.
Карта Голокосту в окупованій Польщі під час Другої світової війни з шістьма таборами смерті, позначеними білими черепами в чорних квадратах: Аушвіц-Біркенау, Белжець, Хелмно, Майданек, Собібор і Треблінка; а також віддалені місця масових убивств у Бронна Гора, Понари, Полонка та інші. Позначені Зіркою Давида вибрані великі польські міста з гетто знищення. Суцільна червона лінія позначає нацистсько-радянський кордон – відправну точку для Операції Барбаросса 1941 року.
Опис
Період вересень 1939квітень 1945
Територія Окупована Польща, а також сучасна Західна Україна та Західна Білорусь
Основні злочинці
Підрозділи СС «Мертва голова», Айнзатцгрупи, батальйони Orpo, Травники, BKA, OУН-УПA, TDA, Іпатінґас буріс[1][2][3] Вермахт
Вбитих 3,000,000 польських євреїв[4]
Вижили 157,000–375,000 у Радянському Союзі[5]
50,000 визволено з нацистських концтаборів[6]
30,000-60,000 переховуються[6]
Збройний опір
Єврейські повстання Бендзін, Білосток, Біркенау, Ченстохова, Лахва, Луцьк, Мінськ-Мазовецький, Міжоч, Пінськ, Понятова, Собібор, Сосновець, Треблінка, Варшава, Вільнюс

Голокост у Польщі був частиною загальноєвропейського Голокосту, організованого нацистською Німеччиною, і відбувся в окупованій Німеччиною Польщі. Під час геноциду було вбито три мільйони польських євреїв[7], половина всіх євреїв, убитих під час Голокосту.

Голокост у Польщі ознаменувався будівництвом нацистською Німеччиною таборів смерті, використанням німцями газових фургонів і масовими розстрілами німецькими військами та їхніми українськими та литовськими помічниками. Табори смерті відігравали центральну роль у винищенні як польських євреїв[8], так і євреїв, яких Німеччина вивозила на смерть із Західної та Південної Європи.

Кожна гілка витонченої німецької бюрократії була залучена до процесу вбивств, від міністерства внутрішніх справ і фінансів до німецьких фірм і державних залізниць.[9][10]. Приблизно 98 відсотків єврейського населення окупованої нацистами Польщі під час Голокосту було вбито[11]. Близько 350 000 польських євреїв пережили війну; більшість тих, хто вижив, ніколи не жили в окупованій нацистами Польщі, а жили в радянській окупаційній зоні Польщі протягом 1939 і 1940 років і втекли або були евакуйовані радянською владою далі на схід, щоб уникнути німецького наступу в 1941 році.

З понад 3 000 000 польських євреїв, депортованих до нацистських концтаборів, вижили лише близько 50 000.

Передумови[ред. | ред. код]

Після вторгнення в Польщу в 1939 році, згідно з секретним протоколом пакту Молотова — Ріббентропа[12], нацистська Німеччина і Радянський Союз розділили Польщу на окупаційні зони. Великі території західної Польщі були анексовані Німеччиною[13]. Близько 52% території Польщі, головним чином прикордонні райони Кресів, де проживало від 13,2 до 13,7 мільйонів людей[13][14] у тому числі 1 300 000 євреїв, було анексовано Радянським Союзом[15][16]. За оцінками, від 157 000 до 375 000 польських євреїв або втекли до Радянського Союзу, або були депортовані на схід радянською владою[17]. За кілька місяців польських євреїв у радянській зоні, які відмовилися присягнути на вірність, разом з етнічними поляками депортували в глиб радянської території. Кількість депортованих польських євреїв оцінюється в 200 000–230 000 чоловіків, жінок і дітей.[18][19]

Обидві окупаційні держави вороже ставилися до існування суверенної польської держави[20]. Однак радянське володіння було недовгим, оскільки умови нацистсько-радянського пакту, підписаного раніше в Москві, були порушені, коли Німецька армія вторглася в радянську окупаційну зону 22 червня 1941 року (див. карту). З 1941 по 1943 роки вся Польща перебувала під контролем Німеччини[21]. Напівколоніальне Генеральне Губернаторство, створене в центральній і південно-східній Польщі, охоплювало 39 відсотків окупованої польської території[22].

Нацистська політика геттоїзації[ред. | ред. код]

Перед Другою світовою війною в Польщі було 3 500 000 євреїв[23], які проживали переважно в містах: близько 10% загального населення. База даних Музею історії польських євреїв Полін містить інформацію про 1926 єврейських громад по всій країні[24]. Після завоювання Польщі та вбивства інтелігенції 1939 року[25] перші німецькі антиєврейські заходи включали політику вигнання євреїв з польських територій, анексованих Третім Райхом[26]. Найзахідніші провінції, Велика Польща та Померелія, були перетворені на новий німецький рейхсгау під назвою Данциг-Західна Пруссія та Вартеланд[27], з наміром повністю германізувати їх шляхом колонізації поселенцями (Lebensraum)[28]. Приєднане безпосередньо до нового району Вартегау, місто Лодзь поглинуло початковий приплив близько 40 000 польських євреїв, вимушених залишити навколишні території[29]. Загалом через гетто в Лодзі пройшло 204 000 євреїв. Спочатку їх мали вислати до Генерал-губернаторства. Однак кінцевий пункт масового виселення євреїв залишався відкритим, поки через два роки не було розпочато Остаточне рішення[30].

Масове знищення євреїв в окупованій Німеччиною Польщі (1942)[31] – публікація польського уряду в екзилі, адресована ООН під час війни.

Переслідування польських євреїв німецькою окупаційною владою почалося одразу після вторгнення, особливо у великих містах. У перші півтора року нацисти обмежилися тим, що позбавляли євреїв їхніх цінностей і майна заради прибутку[8], заганяли їх у тимчасові гетто та примушували до рабської праці[32]. Протягом цього періоду німці наказали єврейським громадам призначати єврейські ради (Judenräte) для управління гетто та нести «сувору відповідальність» за виконання наказів[33]. Більшість гетто було засновано в містах і містечках, де єврейське життя вже було добре організоване [потрібна цитата] Під час масової депортації з використанням товарних потягів усі польські євреї були відокремлені від решти суспільства в напівзруйнованих кварталах (Jüdischer Wohnbezirk). примикає до існуючих залізничних коридорів[34]. Продовольча допомога повністю залежала від СС[35], і євреї були відгороджені від широкої громадськості в нестійкий спосіб[35].

Остаточне вирішення та ліквідація гетто[ред. | ред. код]

Фотографії з «Чорної книги Польщі», виданої в Лондоні в 1942 році польським урядом у вигнанні.

20 січня 1942 року під час Ванзейської конференції поблизу Берліна статс-секретар генерального уряду Йозеф Бюлер закликав Рейнхарда Гейдріха якнайшвидше розпочати запропоноване «остаточне вирішення єврейського питання»[36]. Промислове вбивство вихлопними газами було випробувано протягом кількох тижнів у таборі смерті Хелмно в тодішньому Вартеланді під виглядом переселення[37]. Усім засудженим в’язням гетто сказали, що вони їдуть до трудових таборів, і попросили спакувати ручну поклажу[38]. Багато євреїв повірили в хитрість переміщення, оскільки депортація також була частиною процесу гетто[39]. Тим часом ідея масового вбивства за допомогою стаціонарних газових камер була розроблена до вересня 1941 року чи раніше. Це було передумовою для нещодавно розробленої операції «Рейнхард» на чолі з Оділо Глобочником, який наказав побудувати табори смерті в Белжеці, Собіборі та Треблінці[40]. У Майданеку та Освенцімі робота стаціонарних газових камер почалася в березні та травні відповідно, а перед ними були експерименти з Циклоном Б[40]. Між 1942 і 1944 роками, найбільш екстремальний захід Голокосту, винищення мільйонів євреїв з Польщі та всієї Європи було здійснено в шести таборах смерті. У жодному з таборів Рейнгарда не було польської охорони, незважаючи на неправильну назву «польські табори смерті». Усі центри вбивства були спроектовані та керовані нацистами в суворій таємниці за підтримки українських Травників[41]. Цивільним особам було заборонено наближатися до них і часто розстрілювали, якщо їх ловили біля залізничних колій[42].

Ранньою весною 1942 року по всьому Генерал-губернаторству почалася систематична ліквідація гетто. Тоді єдиним шансом вижити була втеча на «арійську сторону». Німецькі облави на так звані переселенські потяги були безпосередньо пов’язані з використанням надсекретних об’єктів знищення, побудованих для СС приблизно в той же час різними німецькими інженерними компаніями, включаючи HAHB[43], I.A. Topf and Sons of Erfurt та C.H. Kori GmbH[44][45][46].

Збройний опір і повстання в гетто[ред. | ред. код]

Фотографія єврейських жінок-повстанців, захоплених СС під час повстання у Варшавському гетто, зі звіту Штропа.

Існує поширена помилкова думка, що більшість євреїв йшли на смерть пасивно[47][48]. 10% польської армії, яка самостійно воювала проти нацистсько-радянського вторгнення до Польщі, становили євреї-поляки, приблизно 100 000 військових[49]. З них німці взяли 50 000 військовополонених і не поводилися з ними згідно з Женевською конвенцією; більшість було відправлено до концтаборів, а потім до таборів смерті[49]. Оскільки Польща продовжувала боротьбу з повстанцями проти окупаційної влади, інші євреї приєднувалися до польського Опору, іноді формуючи виключно єврейські загони[49].

Опір євреїв нацистам включав їхню збройну боротьбу, а також духовну та культурну опозицію, яка приносила гідність, незважаючи на нелюдські умови життя в гетто[50][51]. Існувало багато форм опору, хоча старійшини були налякані перспективою масової помсти проти жінок і дітей у разі антинацистського повстання[52]. Оскільки німецька влада взялася за ліквідацію гетто, збройний опір був чинений у понад 100 місцях по обидві сторони польсько-радянського кордону 1939 року, переважно у східній Польщі[53]. Повстання спалахнули в 5 великих містах, 45 провінційних містах, 5 великих концентраційних таборах і таборах смерті, а також щонайменше у 18 таборах примусової праці[54]. Важливо, що єдині повстанці в нацистських таборах були єврейськими[47].

Поляки і євреї[ред. | ред. код]

Громадяни Польщі є найбільшою групою за національністю, які мають звання Праведників народів світу, яке присвоюється [Яд Вашем]]. У світлі жорстоких покарань німців щодо рятувальників Яд Вашем називає кількість польських праведників «вражаючою»[55]. За словами Гуннара С. Паульссона, ймовірно, що ці визнані поляки, понад 6000, «є лише верхівкою айсберга» польських рятувальників[56]. Деякі євреї отримували організовану допомогу від Жеґота (Рада допомоги євреям), підпільної організації польського опору в окупованій Німеччиною Польщі[57]. У своїй роботі про варшавських євреїв Паульссон демонструє, що за значно суворіших умов окупації польським громадянам Варшави вдавалося підтримувати та приховувати такий же відсоток євреїв, як і громадянам західних країн, таких як Голландія чи Данія.[58]

За словами історика Доріс Берген, існують три традиційні трактування стосунків між християнами-поляками та євреями під час Другої світової війни. Першу Берґен називає теорією «поляків як запеклих антисемітів», яка вважає поляків учасниками Голокосту. Берген відкидає такий підхід, кажучи, що хоча він іноді може бути «емоційно задоволеним», він нехтує жорстокістю німецької окупації, спрямованою проти самих поляків. На іншому полюсі Берґен ставить думку «всі поляки були жертвами Голокосту», яка наголошує на тому факті, що під час війни було вбито приблизно стільки поляків-неєвреїв, скільки й євреїв. Цей підхід стверджує, що поляки «робили все, що могли (...) за цих обставин», щоб допомогти євреям, і схильний розглядати поляків-християн як жертви так само, як і євреїв. Берґен зауважує, що хоча ця стипендія створила цінну роботу щодо страждань неєврейських поляків під час війни, іноді вона досягає цього шляхом мінімізації страждань євреїв або навіть повторення деяких Антисемітських вуток. Третя інтерпретація — це теорія «нерівних жертв», яка розглядає як польських язичників, так і євреїв як жертви нацистської Німеччини, але різною мірою; в той час як було вбито рівну кількість кожної групи, 3 мільйони поляків-неєвреїв становили 10% відповідного населення, але для польських євреїв 3 мільйони вбитих становили 80% довоєнного населення. Берген каже, що хоча ця точка зору має певну достовірність, надто часто вона закінчується «змаганням у стражданні» і що така «гра чисел» не має морального сенсу, коли йдеться про людську агонію. Відповідаючи на ці три підходи, Берґен застерігає від широких узагальнень, вона наголошує на діапазоні досвіду та зазначає, що долі обох груп були нерозривно пов’язані складним чином[59].

Роль національних меншин у Голокості[ред. | ред. код]

Республіка Польща до початку Другої світової війни була мультикультурною країною, де майже третина населення походила з меншин: 13,9 відсотка українців; 10 відсотків євреїв; 3,1% білорусів; 2,3 відсотка німців і 3,4 відсотка чехів, литовців і росіян[60]. Незабаром після відновлення незалежної польської держави в 1918 році близько 500 000 біженців з радянських республік прибули до Польщі в першій спонтанній втечі від переслідувань, особливо в Україні (див. смуга осілості), де під час громадянської війни відбулося до 2 000 погромів[61]. Під час другої хвилі імміграції з листопада 1919 р. по червень 1924 р. близько 1 200 000 осіб залишили територію СРСР до нової Польщі. За оцінками, близько 460 000 біженців розмовляли польською як рідною мовою[60][62]. Між 1933 і 1938 роками близько 25 000 німецьких євреїв втекли з нацистської Німеччини до притулку в Польщі[63].

Близько мільйона польських громадян були членами німецької меншини в країні[64]. Після вторгнення 1939 року ще 1 180 000 німецькомовних людей прибули до окупованої Польщі з Рейху (Reichsdeutsche) або (Volksdeutsche іде «Heim ins Reich») зі сходу[65]. Багато сотень етнічно німецьких чоловіків у Польщі приєдналися до нацистських формувань Volksdeutscher Selbstschutz, а також формувань Zonderdienst, створених у травні 1940 року гауляйтером Гансом Франком, дислокованим в окупованому Кракові[66][67]. Так само серед приблизно 30 000 українських націоналістів, які втекли до polnischen Gebiete, тисячі приєдналися до Похідних груп (pl) як диверсанти, перекладачі та цивільні міліціонери, вишколені на німецьких базах у окрузі Краків[68][69].

Існування формувань Зондердінста становило серйозну небезпеку для поляків-католиків, які намагалися допомогти гетто євреям у містах зі значною німецькою та пронімецькою меншинами, як у випадку Ізбіцького та Мінськ-Мазовецького гетто, серед багатьох інших. Антисемітські настрої були особливо помітні у східних провінціях, які були окуповані радянською владою після радянської інвазії на Кресах. Місцеві жителі були свідками репресій проти власних співвітчизників і масових депортацій до Сибіру[70][71], які проводив радянський НКВД, де деякі місцеві євреї створювали ополчення, зайняли ключові адміністративні пости[72] та співпрацювали з НКВС. Інші місцеві жителі припускали, що, спонукані до помсти, єврейські комуністи були видатними у зраді етнічних поляків та інших неєврейських жертв[73].

Вцілілі[ред. | ред. код]

Точна кількість тих, хто пережив Голокост, невідома. До 300 000 євреїв-поляків було серед 1,5 мільйона польських громадян, депортованих радянською владою зі східної Польщі після нацистсько-радянського вторгнення до Польщі в 1939 році, що залишило євреїв глибоко в СРСР і, таким чином, поза межами нацистського вторгнення до східної Польщі в 1939 - 1941 роках[74]. Багато депортованих загинуло в ГУЛАГах, але тисячі євреїв приєдналися до польської Армії Андерса на її шляху з радянських таборів до Британської імперії і таким чином зробили Алію; тисячі інших приєдналися до Польської Берлінської Армії, яка пробилася назад до Польщі та продовжила битву за Берлін. Можливо, близько 300 000 польських євреїв втекли з окупованої Німеччиною Польщі до радянської окупаційної зони незабаром після початку війни. Деякі оцінки значно більші[75]. Дуже високий відсоток євреїв, які втікали на схід, становили чоловіки та жінки без сімей[75]. Тисячі в цій групі загинули від рук ОУН-УПА, ТДА та Ypatingasis būrys під час різанини поляків на Волині, Голокосту в Литві (див. Понарська різанина) та в Білорусі[2][3].

Питання про реальні шанси євреїв на виживання після початку Голокосту є предметом вивчення істориків[56]. Більшість польських євреїв у генерал-губернаторстві залишилися на місці[56]. До масових депортацій не було доведеної необхідності залишати знайомі місця. Коли гетто закрили зовні, контрабанда їжі зберегла більшість мешканців у живих. Близько 100 000 євреїв намагалися втекти до таємного існування на «арійському» боці, і, всупереч поширеним помилковим уявленням, ризик того, що їх видадуть поляки, був дуже малим[56]. Німці надзвичайно ускладнювали втечу з гетто безпосередньо перед депортаціями до таборів смерті, оманливо замаскованими під «переселенням на Схід». Усі пропуски було скасовано, стіни відбудовано з меншою кількістю воріт, поліцейських замінили есесівці. Деяких жертв, уже депортованих до Треблінки, змусили написати листи додому, заявивши, що вони в безпеці. Близько 3000 інших потрапили в пастку німецького готелю Polski. Багато євреїв у гетто не вірили в те, що відбувається до самого кінця, тому що фактичний результат здавався немислимим у той час[56]. Девід Дж. Ландау також припустив, що слабке єврейське керівництво могло зіграти свою роль[76]. Подібним чином Ізраїль Гутман припустив, що польське підпілля могло напасти на табори та підірвати залізничні колії, що вели до них, але, як зауважив Паульссон, такі ідеї є продуктом задньої думки[56].

Зміна кордону та репатріація[ред. | ред. код]

Капітуляція Німеччини в травні 1945 року супроводжувалася масштабними змінами в політичній географії Європи[39][77]. Кордони Польщі були перекроєні союзниками відповідно до вимог, висунутих Йосифом Сталіним під час Тегеранської конференції, які підтвердили, що вони не підлягають обговоренню на Ялтинській конференції 1945 року[78]. Польський еміграційний уряд був усунений від переговорів[79]. Територія Польщі скоротилася приблизно на 20 відсотків[80]. До кінця 1946 року близько 1,8 мільйона польських громадян було вигнано та примусово переселено в нові кордони[78][79]. Вперше у своїй історії Польща силою стала гомогенною однонаціональною державою, національне багатство якої зменшилося на 38 відсотків. Фінансова система Польщі була зруйнована. Інтелігенція була значною мірою знищена разом з євреями, а населення скоротилося приблизно на 33 відсотки.[80]

Через територіальний зсув, нав’язаний ззовні, кількість тих, хто пережив Голокост з Польщі, залишається предметом обговорення[77]. Згідно з офіційною статистикою, кількість євреїв у країні різко змінилася за дуже короткий час[81]. У січні 1946 року Центральний комітет польських євреїв (CKŻP) зареєстрував першу хвилю близько 86 000 вцілілих з околиць. До кінця того ж літа кількість зросла приблизно до 205 000–210 000 (з 240 000 реєстрацій і понад 30 000 дублікатів)[82]. Серед тих, хто вижив, було 180 000 євреїв, які прибули з радянських територій за угодами про репатріацію. Ще 30 000 євреїв повернулися до Польщі з СРСР після закінчення сталінських репресій через десять років[83][82].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Holocaust Encyclopedia -Trawniki. United States Holocaust Memorial Museum. Архів оригіналу за 29 серпня 2015. Процитовано 21 липня 2011. 
  2. а б Timothy Snyder (2004), The Reconstruction of Nations. New Haven: Yale University Press: pg. 162
  3. а б Turowski, Józef; Siemaszko, Władysław (1990). Crimes Perpetrated Against the Polish Population of Volhynia by the Ukrainian Nationalists, 1939–1945 [Zbrodnie nacjonalistów ukraińskich dokonane na ludności polskiej na Wołyniu 1939–1945]. Warsaw: Główna Komisja Badania Zbrodni Hitlerowskich w PolsceInstytut Pamięci Narodowej, Środowisko Żołnierzy 27 Wołyńskiej Dywizji Armii Krajowej w Warszawie: Main Commission for the Investigation of Nazi Crimes in Poland – Institute of National Remembrance with the Association of Soldiers of the 27th Volhynian Division of the Home Army, Warsaw 1990. OCLC 27231548. 
  4. Materski, Wojciech; Szarota, Tomasz; IPN (2009). Poland 1939–1945. Human Losses and Victims of Repression Under Two Occupations [Polska 1939–1945. Straty osobowe i ofiary represji pod dwiema okupacjami]. Foreword by Janusz Kurtyka (Warsaw: Institute of National Remembrance (IPN)). ISBN 978-83-7629-067-6. Архів оригіналу за 23 березня 2012 — через Digital copy, Internet Archive. «The 2009 study published by the IPN revised the estimated Poland's war dead at about 5.8 million Poles and Jews, including 150,000 during the Soviet occupation,[4] not including losses of Polish citizens from the Ukrainian and Belarusian ethnic groups.» 
  5. Edele, Mark; Warlick, Wanda (2017). Saved by Stalin? Trajectories and Numbers of Polish Jews in the Soviet Second World War. Shelter from the Holocaust: Rethinking Jewish Survival in the Soviet Union (англ.). Wayne State University Press. с. 96, 123. ISBN 978-0-8143-4268-8. «Including several other contingents of Polish Jews, at least 157,000 and no more than 375,000 were inadvertently saved from the Holocaust by Stalin’s Soviet Union, which provided a harsh but mostly livable alternative to genocide.» 
  6. а б Stola, Dariusz (2017). Jewish emigration from communist Poland: the decline of Polish Jewry in the aftermath of the Holocaust. East European Jewish Affairs. 47 (2–3): 169–188 [171]. doi:10.1080/13501674.2017.1398446. S2CID 166031765. 
  7. "Poland: Historical Background", Yad Vashem.
  8. а б Berenbaum, Michael (1993). The World Must Know. Contributors: Arnold Kramer, United States Holocaust Memorial Museum. Little Brown / USHMM. ISBN 978-0-316-09135-0. 
    —— Second ed. (2006) USHMM / Johns Hopkins Univ Press, ISBN 978-0-8018-8358-3, p. 140.
  9. Aish HaTorah, Jerusalem, Holocaust: The Trains. Aish.com. Internet Archive.
  10. Simone Gigliotti (2009). Resettlement. The Train Journey: Transit, Captivity, and Witnessing in the Holocaust. Berghahn Books. с. 55. ISBN 978-1-84545-927-7. 
  11. Berendt, Grzegorz (2019). Violence against Jews in Poland, 1944–47: The State of Research and its Presentation. New Directions in the History of the Jews in the Polish Lands (англ.). Academic Studies Press. с. 443. doi:10.1515/9788394914912-039. ISBN 978-83-949149-1-2. S2CID 212772792. «It was such an efficient operation that on the territories controlled by the Third Reich at most only 2 percent of Polish Jews survived.» 
  12. Sellars, Kirsten (2013). 'Crimes Against Peace' and International Law. Cambridge University Press. с. 145. ISBN 978-1-107-02884-5. 
  13. а б Eberhardt, Piotr (2011). Political Migrations on Polish Territories (1939–1950). Monographies. 12: 25, 27, 29. Архів оригіналу за 20 травня 2014 — через Internet Archive, direct download. {{cite journal}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  14. Trela-Mazur, Elżbieta (1998) [1997]. Sovietization of educational system in the eastern part of Lesser Poland under the Soviet occupation, 1939–1941 [Sowietyzacja oświaty w Małopolsce Wschodniej pod radziecką okupacją 1939–1941]. Kielce: Wyższa Szkoła Pedagogiczna im. Jana Kochanowskiego. с. 43, 294. ISBN 978-83-7133-100-8.  Also in: Trela-Mazur (1997), Wrocławskie studia wschodnie. Wrocław: Wydawn. Uniwersytetu Wrocławskiego. Volume 1, pp. 87–104.
  15. Wegner, Bernd (1997). From peace to war: Germany, Soviet Russia, and the world, 1939–1941. Berghahn Books. с. 74. ISBN 978-1-57181-882-9. 
  16. Moorhouse, Roger (2014). The Devils' Alliance: Hitler's Pact with Stalin, 1939–1941. Basic Books. с. 28, 176. ISBN 978-0465054923. 
  17. Edele та Warlick, 2017, с. 103, 123.
  18. Buwalda, Piet (1997). They Did Not Dwell Alone: Jewish Emigration from the Soviet Union, 1967–1990. Woodrow Wilson Center Press. с. 16. ISBN 978-0-8018-5616-7 — через Google Books. 
  19. Jockusch, Laura; Lewinsky, Tamar (Winter 2010). Paradise Lost? Postwar Memory of Polish Jewish Survival in the Soviet Union. Т. 24, № 3. Full text downloaded from the Holocaust and Genocide Studies (with signup). Архів оригіналу за 20 грудня 2014. 
  20. Judith Olsak-Glass (January 1999). Review of Piotrowski's Poland's Holocaust. Sarmatian Review. Volume XIX, Number 1. Архів оригіналу за 5 березня 2008. «Both regimes endorsed a systematic program of genocide.» 
  21. Piotr Eberhardt; Jan Owsinski (2003). Ethnic Groups and Population Changes in Twentieth-century Central-Eastern Europe: History, Data, Analysis. M.E. Sharpe. с. 199–201. ISBN 978-0-7656-0665-5. 
  22. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою distrikt не вказано текст
  23. Cherry та Orla-Bukowska, (2007), p. 137, 'Part III Introduction' by Michael Schudrich.
  24. The statistical data compiled on the basis of "Glossary of 2,077 Jewish towns in Poland" [Архівовано 8 лютого 2016 у Wayback Machine.] by Virtual Shtetl Museum of the History of the Polish Jews, as well as "Getta Żydowskie" by Gedeon, and "Ghetto List" by Michael Peters. Comparative range. Accessed March 14, 2015.
  25. Wardzyńska, Maria (2009). The Year was 1939: Operation of German Security Police in Poland. Intelligenzaktion. (Był rok 1939. Operacja niemieckiej policji bezpieczeństwa w Polsce. Intelligenzaktion) (пол.) (Institute of National Remembrance). pp. 8–10 in current document. ISBN 978-83-7629-063-8. PDF file, direct download 2.56 MB. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. .
  26. Gilbert, Martin (1986). The Holocaust: the Jewish tragedy. Collins. с. 84–85. ISBN 9780002163057. .
  27. Czesław Łuczak (1987). Położenie ludności polskiej w Kraju Warty 1939–1945. Dokumenty niemieckie. Poznań: Wydawn. Poznańskie. с. V–XIII. ISBN 978-83-210-0632-1. Google Books. 
  28. Poles: Victims of the Nazi Era. United States Holocaust Memorial Museum. 3 жовтня 2013. 
  29. Rotbein Flaum, Shirley (2007). Lodz Ghetto Deportations and Statistics. Timeline. JewishGen Home Page. Архів оригіналу за 21 березня 2015. Процитовано 26 березня 2015. «Source: Encyclopedia of the Holocaust (1990), Baranowski, Dobroszycki, Wiesenthal, Yad Vashem Timeline of the Holocaust, others.» 
  30. Postone, Moishe; Santner, Eric L. (2003). Catastrophe and Meaning: The Holocaust and the Twentieth Century. University of Chicago Press. с. 75–6. ISBN 978-0-226-67610-4. Архів оригіналу за 5 липня 2018. 
  31. Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland (1942). The Mass Extermination of Jews in German Occupied Poland (PDF). London, New York, Melbourne: Hutchinson & Co. Publishers: Polish government-in-exile, official report addressed to the wartime allies of the then-United Nations. pp. 1–16 (1–9 in current document). 
  32. Gruner, Wolf (2006). Jewish Forced Labor Under the Nazis: Economic Needs and Racial Aims, 1938–1944. Cambridge University Press. с. 249–250. ISBN 978-0521838757. «By the end of 1940, the forced-labor program in the General Government had registered over 700,000 Jewish men and women who were working for the German economy in ghetto businesses and as labor for projects outside the ghetto; there would be more.» 
  33. Trunk, Isaiah (1972). Judenrat: the Jewish Councils in Eastern Europe under Nazi Occupation. New York: Macmillan. с. 5, 172, 352. ISBN 978-0-8032-9428-8. with an introduction by Jacob Robinson. 
  34. Michael Berenbaum (2006). The World Must Know. United States Holocaust Memorial Museum. с. 114. ISBN 9780801883583. 
  35. а б Peter Vogelsang, Brian Larsen (2002). The Ghettos of Poland. The Danish Center for Holocaust and Genocide Studies. Архів оригіналу за 6 березня 2016 — через Internet Archive. 
  36. Minutes of the Conference. discovered in Martin Luther's files after the war: Selected Documents. Vol. 11: The Wannsee Protocol. Архів оригіналу за 3 серпня 2017. 
  37. Montague, Patrick (2012). Chelmno and the Holocaust. The History of Hitler's First Death Camp. Great Britain: Bloomsbury Academic. с. 39–44. ISBN 9780807869413. 
  38. Simone Gigliotti (2009). The Train Journey: Transit, Captivity, and Witnessing in the Holocaust. Berghahn Books. с. 45. ISBN 978-1571812681. Архів оригіналу за 5 липня 2018. 
  39. а б Lukas, (1989), pp. 5, 13, 111, 201, "Introduction". Also in: Lukas, (2001), p. 13.
  40. а б Bogdan Musial (2004). The Origins of Operation Reinhard. У David Cesarani; Sarah Kavanaugh (ред.). Holocaust: From the persecution of the Jews to mass murder: 196–197. ISBN 978-0415275118. 
  41. Cherry та Orla-Bukowska, (2007), "Hilfswilliger." See: Trawnikis.
  42. Kopówka & Rytel-Andrianik (2011), p. 405.
  43. Michael Thad Allen (2005). The Business of Genocide: The SS, Slave Labor, and the Concentration Camps. Univ of North Carolina Press. с. 139. ISBN 9780807856154. 
  44. Dwork, Deborah and Robert Jan Van Pelt,The Construction of Crematoria at Auschwitz [Архівовано 14 липня 2014 у Wayback Machine.] W.W. Norton & Co., 1996.
  45. University of Minnesota, Majdanek Death Camp. [Архівовано 26 лютого 2011 у Wayback Machine.]
  46. Cecil Adams, Did Krups, Braun, and Mercedes-Benz make Nazi concentration camp ovens? [Архівовано 4 червня 2011 у Wayback Machine.]
  47. а б Yad Vashem (2000). An Interview With Prof. Yehuda Bauer. Shoah Resource Center, The International School for Holocaust Studies. pp. 28–30 of 58 in current document. Архів оригіналу за 20 березня 2009. .
  48. Patrick Henry (2014). The Myth of Jewish Passivity. Jewish Resistance Against the Nazis. CUA Press. с. 22–23. ISBN 978-0813225890. Prevalent misconception in most discussions about the Jewish resistance during World War II. 
  49. а б в Klieger, Noah (9 листопада 2006). Army was Polish, soldiers were Jews. Ynetnews. 
  50. Totten, Samuel; Feinberg, Stephen (2009). Teaching and Studying the Holocaust. IAP. с. 52, 104, 150, 282. ISBN 978-1607523017. Human dignity and spiritual resistance.  Also in: Gershenson, Olga (2013). The Phantom Holocaust. Rutgers University Press. с. 104. ISBN 978-0813561820. 
  51. Christopher Browning (2001). Raul Hilberg. Yad Vashem Studies (Wallstein Verlag): 9–10. ISSN 0084-3296. 
  52. Isaiah Trunk (1972). The Attitude of the Councils toward Physical Resistance. Judenrat: The Jewish Councils in Eastern Europe Under Nazi Occupation. U of Nebraska Press. с. 464–466, 472–474. ISBN 978-0803294288. «The highest degree of cooperation was achieved when chairmen, or other leading Council members themselves, actively participated in preparing and executing acts of resistance, particularly in the course of liquidations of ghettos. [Prominent examples include Warsaw, Częstochowa, Radomsko, Pajęczno, Sasów, Pińsk, Mołczadź, Iwaniska, Wilno, Nieśwież, Zdzięcioł (see: Zdzięcioł Ghetto), Tuczyn (Równe), and Marcinkańce (Grodno) among others]»  {{citation}}: |archive-url= вимагає |url= (довідка) Also in: Martin Gilbert (1986). The Holocaust: the Jewish tragedy. Collins. с. 828. ISBN 9780002163057. 
  53. The Holocaust Encyclopedia (2011). Jewish Resistance. United States Holocaust Memorial Museum. see map. Архів оригіналу за 26 січня 2012 — через Internet Archive. {{citation}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання) Also in: Shmuel Krakowski (2010). Armed Resistance. YIVO. Архів оригіналу за 2 червня 2011. 
  54. United States Holocaust Memorial Museum. Resistance during the Holocaust. The Miles Lerman Center for the Study of Jewish Resistance. p. 6 of 56 in current document. Архів оригіналу за 29 серпня 2017. .
  55. Yad Vashem. Poland: Historical Background. 
  56. а б в г д е Gunnar S. Paulsson (Summer–Autumn 1998). The Rescue of Jews by Non-Jews in Nazi-Occupied Poland. Journal of Holocaust Education. 7 (1&2): 19–44. doi:10.1080/17504902.1998.11087056. Relevant excerpt about the 'chances of survival in hiding.'. «Keeping in mind that these cases are drawn from published memoirs and from cases on file at Yad Vashem and the Jewish Historical Institute, it is probable that the 5,000 or so Poles who have been recognised as 'Righteous Among the Nations' so far represent only the tip of the iceberg, and that the true number of rescuers who meet the Yad Vashem 'gold standard' is 20, 50, perhaps even 100 times higher (p. 23, § 2; available with purchase).» 
  57. Yad Vashem Shoa Resource Center, Zegota [Архівовано 20 жовтня 2013 у Wayback Machine.], page 4/34 of the Report.
  58. Unveiling the Secret City [Архівовано 12 червня 2007 у Wayback Machine.] H-Net Review: John Radzilowski
  59. Bergen, Doris L. (2003). War and Genocide: A Concise History of the Holocaust. Rowman & Littlefield Publishers. с. 118–9. ISBN 9780760789063. 
  60. а б Gregorowicz, Stanisław (2016). Rosja. Polonia i Polacy. Encyklopedia PWN. Online (Polish Scientific Publishers PWN). Архів оригіналу за 6 квітня 2016. 
  61. Sharman Kadish (1992). Bolsheviks and British Jews: The Anglo-Jewish Community, Britain, and the Russian Revolution. Routledge. с. 80. ISBN 978-0-7146-3371-8. 
  62. Marcus, Joseph (1983). Social and political history of the Jews in Poland, 1919–1939. Walter de Gruyter. с. 17–19. ISBN 978-90-279-3239-6. Архів оригіналу за 22 жовтня 2017. 
  63. Gilbert, Martin (2002). The Routledge Atlas of the Holocaust. Psychology Press. p. 23, Map 15: Jewish Refugees Find Haven in Europe, 1933–1938. ISBN 978-0-415-28146-1 — через Google Books. 
  64. Wróbel, Piotr (2014). Historical Dictionary of Poland 1945-1996. Routledge. с. 108. ISBN 978-1135926946. 
  65. Kosiński, Leszek A. (1977). Demographic developments in Eastern Europe. Praeger. с. 314. ISBN 9780275561802. 
  66. Roszkowski, Wojciech (4 листопада 2008). History: The Zero Hour [Historia: Godzina zero]. Tygodnik.Onet.pl weekly. Архів оригіналу за 12 травня 2012. Процитовано 18 травня 2014. 
  67. The Erwin and Riva Baker Memorial Collection (2001). Yad Vashem Studies. Yad Washem Studies on the European Jewish Catastrophe and Resistance (Wallstein Verlag): 57–. ISSN 0084-3296. 
  68. Cantorovich, Irena (June 2012). Honoring the Collaborators – The Ukrainian Case. Roni Stauber, Beryl Belsky. Kantor Program Papers. Архів оригіналу за 10 травня 2017. Процитовано 25 листопада 2016. «When the Soviets occupied eastern Galicia, some 30,000 Ukrainian nationalists fled to the General Government. In 1940 the Germans began to set up military training units of Ukrainians, and in the spring of 1941 Ukrainian units were established by the Wehrmacht.»  See also: Marek Getter (1996). Policja w Generalnym Gubernatorstwie 1939–1945. Przegląd Policyjny nr 1-2. Wydawnictwo Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie. с. 1–22. WebCite cache. Архів оригіналу за 26 червня 2013. {{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  69. Breitman, Richard (2005). U.S. Intelligence and the Nazis. Cambridge University Press. с. 249. ISBN 978-0521617949. 
  70. Materski та Szarota, (2009), Source: Z.S. Siemaszko (pl)[pl] (1991), p. 95. ISBN 0850652103.
  71. Lerski, Jerzy Jan; Wróbel, Piotr; Kozicki, Richard J. (1996). Historical Dictionary of Poland, 966–1945. Greenwood Publishing Group. с. 110, 538. ISBN 978-0-313-26007-0. For the Soviet deportations' more recent IPN findings, see Materski та Szarota, (2009), Introduction. 
  72. Lukas, (2001), The forgotten Holocaust, page 128.
  73. Pogonowski, Iwo Cyprian (8 червня 2002). Jedwabne: The Politics of Apology and Contrition Panel Jedwabne – A Scientific Analysis. Georgetown University, Washington DC: Polish Institute of Arts and Sciences in America. Архів оригіналу за 19 жовтня 2013. 
  74. How Joseph Stalin (Inadvertently) Saved Some Of Poland's Jews. International Business Times. 21 лютого 2013. 
  75. а б Pinchuk, Ben Cion (1989). Jewish refugees in Soviet Poland. У Marrus, Michael Robert (ред.). The Nazi Holocaust. Part 8: Bystanders to the Holocaust, Volume 3. Walter de Gruyter. с. 1036–1038. ISBN 978-3110968682. «The range of differences in estimates might give us an idea of the problem's complexity. Thus, Avraham Pechenik estimated the number of refugees at 1,000,000.[p.1038]» 
  76. Landau, David J., Caged — A story of Jewish Resistance, Pan Macmillan Australia, 2000, ISBN 0-7329-1063-3. Quote: "The tragic end of the Warsaw Ghetto could not have been changed, but the road to it might have been different under a stronger leader. There can be no doubt that if the Uprising of the Warsaw Ghetto had taken place in August—September 1942, when there were still 300,000 Jews, the Germans would have paid a much higher price."
  77. а б Golczewski, Frank (2000). Nazism. У Gregor, Neil (ред.). The impact of National Socialism (OUP Oxford). с. 329–330. ISBN 978-0191512032. Prof. Czesław Madajczyk ascribed 2,000,000 Polish-Jewish victims to extermination camps, and 700,000 others to ghettos, labour camps, and hands-on murder operations. His stated figure of 2,770,000 victims is regarded as low but realistic. Madajczyk estimated also 890,000 Polish-Jewish survivors of World War II; some 110,000 of them in the Displaced Person camps across the rest of Europe, and 500,000 in the USSR; bringing the number up to 610,000 Jews outside the country in 1945.  Note: some other estimates, see for example: Engel (2005), are substantially different.
  78. а б Berthon, Simon; Potts, Joanna (2007). Warlords: An Extraordinary Re-Creation of World War II. Da Capo Press. с. 285. ISBN 978-0306816505. 
  79. а б Fertacz, Sylwester (2005). Carving of Poland's map [Krojenie mapy Polski: Bolesna granica]. Magazyn Społeczno-Kulturalny Śląsk. Архів оригіналу за 25 квітня 2009 — через Internet Archive, June 5, 2016. 
  80. а б Slay, Ben (2014). The Polish Economy: Crisis, Reform, and Transformation. Princeton University Press. с. 20–21. ISBN 978-1400863730. «The Second Republic was obliterated during the Second World War (1939–1945). As a consequence of seven years of brutal fighting and resistance to Nazi and Soviet military occupation, Poland's population was reduced by a third, from 34,849 at the end of 1938, to 23,930 in February 1946. Six million citizens...perished.[pp.19–20] (See Anti-communist resistance in Poland (1944–46) for supplementary data. 
  81. Hakohen, (2003), p. 70, 'Poland'.
  82. а б Hakohen, (2003), p. 70, 'Poland'.
  83. David Engel (2005). Poland. Liberation, Reconstruction, and Flight (1944–1947). The YIVO Encyclopedia of Jews in Eastern Europe, pp. 5–6 in current document. YIVO. The largest group of Polish-Jewish survivors spent the war years in the Soviet or Soviet-controlled territories. ISBN 9780300119039. [see also:] Golczewski (2000), p. 330.  {{citation}}: |archive-url= вимагає |url= (довідка)

Цитати[ред. | ред. код]

Подальше читання[ред. | ред. код]

  • Ben-Sasson, Havi (2017). Relations Between Jews and Poles During the Holocaust: The Jewish Perspective (англ.). Jerusalem: Yad Vashem. ISBN 978-965-308-524-4. 

Посилання[ред. | ред. код]