Гордон Олпорт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гордон Олпорт
англ. Gordon Willard Allport
Народився 11 листопада 1897(1897-11-11)[1][2][…]
Монтесума, Парк, Індіана, США
Помер 9 жовтня 1967(1967-10-09)[1][2][…] (69 років) або 1967[4]
Кембридж, Массачусетс, США
Країна  США
Діяльність науковий співробітник, письменник
Галузь психологія
Alma mater Гарвардський університет і Glenville High Schoold
Науковий керівник Herbert Langfeldd[5]
Знання мов англійська[1][6]
Заклад Гарвардський університет
Членство Американська академія мистецтв і наук і Американська психологічна асоціація
Magnum opus Gordon Allport : the man and his ideas Evans, Richard I. (Richard Isadore), 1922- Dialogues with notable contributors to personality theory ; v.6d
Посада President of the American Psychological Associationd[7]
Брати, сестри Флойд Олпортd
Нагороди

Ґордон Віллард Олпорт (англ. Gordon Willard Allport; 11 листопада 1897, Монтезума — 9 жовтня 1967, Кембридж) — американський психолог, розробник теорії рис особистості.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Монтесумі, штат Індіана в інтелігентній родині. Добре закінчивши школу, слідом за старшим братом, який теж став відомим психологом, Флойдом вступив до Гарвардського університету.

На початку 1920-х років Олпорт два роки їздить Європою, ця поїздка справила величезний вплив на його подальшу роботу. У більшості текстів згадується зустріч з Зигмундом Фройдом, коли Ґордон був вражений неадекватністю спроб шукати в поведінці всіх людей приховані мотиви, і відмови від явно очевидної мотивації. Однак, власні роботи й подальша діяльність Олпорта були пов'язані радше з поглядами Вільяма Штерна, Едуарда Шпрангера і гештальтпсихологів — Макса Вертгеймера, Курта Коффки і Вольфганга Келера.

Обирався президентом Американської психологічної асоціації (1939), президентом Товариства вивчення соціальних проблем, отримав нагороду «За видатний внесок у науку» (1964) і безліч інших нагород.

Найбільш відомі з безпосередніх учнів Олпорта — Стенлі Мілґрем, Томас Петтігрю, Джером Брунер, Лео Постман, Філіп Вернон, Роберт Уайт, Брюстер Сміт, Гарднер Ліндсей.

Нагороди і премії[ред. | ред. код]

Премія Американської психологічної асоціації за значний науковий внесок в психологію (1964)

Ідеї Олпорта[ред. | ред. код]

На той час думки психолога випереджали час.

У 1920—1940-і роки американську психологію можна було розділити на три табори. У наукових дослідженнях поведінки людини домінував біхевіоризм в різних версіях, в той час як вся область внутрішнього світу людини була домівкою психоаналізу. Однак, були незалежні від цих таборів дослідники, в основному йшли від практичного завдання виміру психічних явищ — інтелекту, рис особистості, мотивації. Олпорт у своїх роботах був еклектик і систематизатор, використовуючи ідеї всіх цих напрямків.



Примітки[ред. | ред. код]