Господарська справа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Господа́рська (арбітра́жна) спра́ва — правовий спір, що виник із господарських або прирівняних до них корпоративних відносин, і підлягає вирішенню в установленому порядку.

Стосовно процесуального права, господарською справою називають будь-яку справу, що розглядається в господарських (арбітражних, комерційних, торгових) судах загальної юрисдикції в порядку, передбаченому господарсько-процесуальним законодавством.

В діловодстві суду господарською справою називають упорядковану сукупність матеріалів (докази, інші матеріали, надані суду під час судового провадження його учасниками, судові рішення та інші документи і матеріали), що мають значення для конкретного судового провадження.

Особливістю господарських справ є склад їх учасників — це суб'єкти господарювання приватного, або муніципального права, або державні органи, які захищають свої господарські інтереси від імені держави[1]. Вони порушуються тільки за ініціативою зацікавленої сторони.

Сторонами господарської справи є позивач (активна сторона) і відповідач (пасивна сторона). На стороні позивача та відповідача можуть виступати один або декілька самостійних суб'єктів права.

У справах про банкрутство сторонами справи є кредитор і боржник (банкрут).

Розгляд господарських справ[ред. | ред. код]

Судом[ред. | ред. код]

Господарські справи розглядаються в Україні господарськими судами загальної юрисдикції за правилами Господарського процесуального кодексу України в порядку позовного провадження.

Справи про банкрутство розглядаються з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»[2].

Окремі різновиди господарських справ:

Господарські справи розглядаються, як правило, за місцезнаходженням відповідача або спірного майна.

Іншими органами[ред. | ред. код]

Окремі господарські справи, залежно від приписів чинного законодавства, можуть розглядатися третейськими судами, іноземними судами, міжнародними судовими і арбітражними установами тощо.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Як виняток, фізичні особи беруть участь в господарській справі виключно в корпоративних спорах.
  2. Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Архів оригіналу за 5 червня 2014. Процитовано 2 серпня 2014. 

Посилання[ред. | ред. код]