Гренні Сміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гренні Сміт
Рід Яблуня (Malus)
Вид Яблуня домашня
(Malus domestica)
Батьки гібриду Припускають:
Яблуня домашня × Яблуня лісова
Сорт Гренні Сміт
Походження Австралія Австралія
Автор Марія Енн 'Гренні' Сміт
CMNS: Гренні Сміт у Вікісховищі

Гренні Сміт — популярний в Австралії, США та західноєвропейських країнах пізньозимовий сорт яблуні. Цей сорт був виведений в Австралії 1868 року. Названий він на честь Марії Енн Сміт, яка прищеплювала дерева від випадкового сіянця. Припускають, що цей сорт є гібридом Яблуні лісової та Яблуні домашньої в ролі запилювача.[1]

Дерево середньоросле, з обернено-пірамідальною незагущеною кроною «плакучого» вигляду. Оскільки генеративні бруньки закладаються переважно на 1-2-річній деревині або кінцях прутиків, зона плодоношення переходить на периферію крони. Цьому запобігають відновлювальним (циклічним) обрізанням. Сорт скороплідний, частково самоплідний, натомість найкращі результати показує за наявності запилювачів: Джонаголд, Айдаред, Професор Шплінгер, Мутсу, Глостер. Зимостійкість достатня.

Зрілі плоди великого розміру (вага може перевищувати 300 грамів). За формою яблука «Гренні Сміт» овальні, округлі або усічено-конічні, темно-зелені, іноді з ніжним кремовим відтінком на сонячному боці, з великою кількістю дрібних рожевих підшкірних цяток. М'якуш зеленуватий, дуже щільний, середньої соковитості, кисло-солодкий. В теплих регіонах може формуватися смугастий рум'янець, підшкірні цятки стають рожевими. Знімна стиглість плодів настає наприкінці жовтня — на початку листопада, на дереві вони утримуються міцно, від вітру не обсипаються.

Сорт зазвичай використовують у кулінарії для приготування салатів, фруктових десертів, сухофруктів, компотів, варення, джемів і пирогів. Найкориснішими вважають яблука зелених сортів, саме до них і належать яблука «Гренні Сміт».

В Україні доцільно вирощувати в Криму, на південному узбережжі й не північніше Одеської області. Зберігатися можуть до травня-червня.

Історія[ред. | ред. код]

Марія Енн 'Гренні' Сміт (1799–1870)

Сорт Гренні Сміт походить з Іствуда, Австралія (тепер передмістя Сіднея). Його винахідниця, Марія Енн Сміт, переїхала туди з Англії 1839 року зі своїм чоловіком Томасом.[2] За однією з історій, Сміт пробувала яблука лісової яблуні для приготування страв і викидала їх серцевину через вікно кухні. Через деякий час вона помітила нового сіянця під вікном. Їй сподобались якості цих яблук, особливо в кулінарії, і вона сама їх щеплювала, оскільки чоловік був інвалідом.[3] Вона арендувала місце на ринку Джордж Стріт у Сіднеї й продавала там яблука раз на тиждень. Яблука стали дуже популярними.»[2]

Сміт померла через декілька років після свого відкриття, але її роботу помітили інші місцеві садівники. Одним із них був Едвард Галлард, який вирощував багато таких яблук у себе на ділянці й викупив ферму Смітів, коли Томас помер 1876 року. Галлард успішно торгував яблуками на місцевому ринку, але широкої популярності сорт набув після 1890 року, коли його показали на рослинницькій виставці в Касл Гілл. А через рік цей сорт виграв приз як кулінарне яблуко під назвою «Сіянець Гренні Сміт».[4]

З 1895 влада широко рекламувала яблука Гренні Сміт в газетах як пізні і придатні для кулінарії.[5] Яблука Гренні Сміт експортувались у величезних кількостях після Першої світової війни, і до 1975 року 40 відсотків австралійського урожаю яблук належало цьому сорту.[3]

До того часу яблука були надвичайно поширеними в південній півкулі, Франції і США. Однак, оскільки яблуня отримана в результаті випадкової і рідкісної мутації, її сіянці набувають гірших смакових властивостей. Для збереження тієї ж самої генетичної варіації застосовують живцювання та щеплення. Таким чином всі яблука цього сорту є прищепами від найпершої яблуні.[6]

В культурі[ред. | ред. код]

Студія Apple Records, на котрій записувалась група The Beatles, як логотип[7] використовувала яблуко сорту «Гренні-Сміт».

Бабуся Сміт (англ. Granny Smith) — персонаж мультфільму «Дружба — це чудо» — земна поні, фермер, що вирощує яблука. Вона бабуся персонажів Епплджек (Applejack), Еппл Блум (Apple Bloom) і Великого Макі (Big McIntosh).[8]

Доступність в Україні[ред. | ред. код]

Станом на 2016 рік Гренні Сміт вирощуються і продаються в Україні. Можна придбати саджанці в інтернет та звичайних магазинах. За ціною — це середні яблука. Так, в супермаркетах ціна кілограма 12 гривень.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Smith, Maria Ann (1799–1870) in the Australian Dictionary of Biography. Архів оригіналу за 13 листопада 2016. Процитовано 23 січня 2012. 
  2. а б Christie, Michael (1988). The Sydney Markets 1788-1988. Sydney, NSW: Sydney Markets Authority. с. 64–65. ISBN 0-7305-5714-6. 
  3. а б Symons, Michael (2007). One Continuous Picnic: A Gastronomic History of Australia (вид. 2nd ed.). Carlton, Victoria: Melbourne University Press. с. 110–112. ISBN 978-0522853230. 
  4. Granny Smith. City of Ryde. Архів оригіналу за 2 листопада 2012. Процитовано 28 вересня 2012. 
  5. Martin, Megan (2005). Smith, Maria Ann (1799–1870). Canberra, ACT: Australian Dictionary of Biography. Архів оригіналу за 13 листопада 2016. Процитовано 16 жовтня 2014. 
  6. Stirzaker, Richard (2010). Out of the Scientist's Garden: A Story of Water and Food. Collingwood, VIC: CSIRO Pub. с. 27. ISBN 978-0643096585. 
  7. «familiar Granny Smith logo» — Google Search
  8. Granny Smith — My Little Pony Friendship is Magic Wiki. Архів оригіналу за 1 листопада 2016. Процитовано 1 листопада 2016.