Гурджиєв Георгій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Георгій Іванович Гурджієв
грец. Γεώργιος Γεωργιάδης,
вірм. Գեորգի Իվանովիչ Գյուրջիև
Народився 14 січня 1866(1866-01-14)
Александрополь, Російська імперія
(нині Гюмрі, Вірменія)
Помер 29 жовтня 1949(1949-10-29) (83 роки)
Нейї-сюр-Сен, Франція
·рак печінки
Поховання Avon Cemeteryd
Країна  Російська імперія
Місце проживання Вірменія
Діяльність філософ, теософ, письменник, композитор
Сфера роботи філософія і містицизм
Alma mater ТДС
Мова творів вірменська, англійська[1], французька[1], грецька і російська[1]
Magnum opus Четвертий шляхd і Зустрічі з чудовим людьмиd
Сайт: institut-gurdjieff.com

CMNS: Гурджиєв Георгій Іванович у Вікісховищі

Гео́ргій Іва́нович Гурджі́єв (вірм. Գեորգի Իվանովիչ Գյուրջիև, груз. გიორგი გურჯიევი, грец. Γεώργιος Γεωργιάδης, рос. Гео́ргий Ива́нович Гурджи́ев, 14 січня 1866? — 29 жовтня 1949) — філософ, містик, письменник та композитор кінця XIX—середини XX століття.

Також був духовним учителем, називав своє вчення «Роботою» (маючи на увазі «роботу над собою»), а також «Четвертим шляхом». Певний час він також називав власне вчення «езотеричним християнством». Протягом свого життя, Гурджиєв створював школи (групи) у різних країнах, навчаючи «Роботі». Він стверджував, що вчення, принесене ним на Захід, ґрунтується на його досвіді й ранніх подорожах і містить істини, знайдені в стародавніх релігіях і вченнях, що стосуються самоусвідомлення людьми в щоденному житті й місця людства у Всесвіті.[2]

Назву третьої його книги із серії «Все і вся» — Життя реальне тільки коли «я є», можна вважати ключовою ідеєю його вчення.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Александрополі (зараз Ґюмрі, Вірменія), тодішньому місті Російської імперії на кордоні з Туреччиною, у сім'ї грека та вірменки. Точна дата народження невідома. Окремі автори (такі як Мур) вказують 1866 рік, інші (Патерсон) — 1872; дата народження, вказана у паспорті — 28 листопада 1877 року, проте сам Гурджиєв заявляв, що народився він опівночі, в перший день нового року (за юліанським календарем). Гурджієв виріс у Карсі та багато подорожував Центральною Азією, Єгиптом, Європою перед поверненням до Росії на кілька років 1912 року.

Єдиним джерелом інформації про життя Гурджиєва до його приїзду до Москви у 1912 році, є його книга «Зустрічі з чудовими людьми», проте її не можна сприймати як повністю автобіографічну книгу. Серед друзів та соратників Гурджиєва — музикант Фома Гартман, математик Джон Беннет, та інші.

Твори[ред. | ред. код]

  • Трилогія «Усі і вся»:
    • Розповіді Вельзевула своєму внукові, 1950[3]
    • Зустрічі з чудовим людьми, 1963[4]
    • Життя реальне тільки коли «я є», 1974[5]
  • Погляди з реального світу, 1973 — розмови, зібрані його ученицею Ольгою де Хартман[6]

Гурджиєв закрив свій інститут та припинив навчання, причини чого описав у кінці «Розповідей Вельзевула своєму внукові». Гурджиєв залишив достатньо знань, завдяки яким багато людей почали об'єднуватись в групи. Самі групи можна поділити на філософські та практичні.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в CONOR.Sl
  2. Успенський П. Д. «У пошуках чудесного» (1949). Архів оригіналу за 6 вересня 2011. Процитовано 8 липня 2011.
  3. О.К.. Гурджиев Георгий. Всё и вся. zhurnal.lib.ru. Архів оригіналу за 20 липня 2011. Процитовано 9 грудня 2017.
  4. Зустрічі. Архів оригіналу за 17 жовтня 2011.
  5. Библиотека Четвертого Пути. Книги Гурджиева, Успенского. Все книги можно скачать. fway.org (ru-ru) . Архів оригіналу за 16 жовтня 2011. Процитовано 9 грудня 2017.
  6. Библиотека Четвертого Пути. Книги Гурджиева, Успенского. Все книги можно скачать. fway.org (ru-ru) . Архів оригіналу за 2 лютого 2012. Процитовано 9 грудня 2017.