Дабстеп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дабстеп
Стилістичні походження
Drum and bass, техно,
Походження
Південний Лондон
Типові інструменти
Низькочастотний бас зі специфічною електронною обробкою
Популярність 2012
Піджанри
Бростеп

Дабстеп (англ. dubstep) — жанр музики, який виник на початку 2000-х років в південному Лондоні як одне із відгалужень геріджа. За звучанням дабстеп є специфічним і характеризується ця музика темпом приблизно 138 ударів на хвилину, домінуючим низькочастотним басом і розрідженим брейкбітом на задньому плані.

Історія[ред. | ред. код]

Типове для дабстепу звучання почало формуватися у 1999—2000 роках завдяки експериментам з дарк-геріджем таких продюсерів, як El-B і Zed Bias. Незабаром з'явився цілий ряд лейблів, що просували нове звучання, першим з яких ще в 2000 році став Tempa з проектом Horsepower Productions.

Сам термін дабстеп щодо цієї музики вперше в широких масах був ужитий у 2002 році Сан-Франциським журналом XLR8R, який помістив це слово на свою обкладинку разом із фотографією Horsepower Productions. Цей термін мав на увазі під собою інструментальний тустеп-герідж (тобто приставка даб посилалася на тип реміксів, коли з вокальної композиції видаляється лірика, залишаючи часом тільки приспів, а як компенсація часто додаються додаткові звукові ефекти, посилюється бас-партія).

Після виходу в 2003 році на Tempa першої частини компіляції «Dubstep Allstars», зміксованной діджеєм Hatcha, цей термін міцно увійшов у вжиток. Попри те, що вже до 2004 року на новоявлений жанр звернули увагу такі великі лейбли, як Rephlex і Planet Mu, дабстеп довгий час залишався в тіні Грайма, іншого переважно вокального гібрида тустеп-геріджа. Але завдяки хітам на кшталт Neverland від Digital Mystikz і Midnight Request Line від Skream, дабстепу відкрився шлях на національне радіо, в той час як до цього доступними були тільки піратські радіостанції. Так, одним з ключових моментів у популяризації жанру стала передача «Dubstep Warz», проведена на початку січня 2006 року в рамках щотижневого шоу The Breezeblock на BBC Radio 1, куди ведуча шоу діджей Мері Енн Хоббс запросила провідних дабстеп-музикантів. Ця трансляція викликала справжній шквал інтересу до дабстепу як у самій Великій Британії, так і по всьому світу.

В квітні 2006 року на BBC був відзнятий документальний фільм «The Sound of Dubstep». Такі хітові альбоми, як «Burial» від Burial й нові частини міксів «Dubstep Allstars», змусили протягом літа написати про дабстеп практично всі ключові друковані видання від німецького Groove до британської The Independent. Довершенням став фільм «About to Blow: Dubstep», відзнятий у серпні 2006 року телеканалом MTV Base, що ознаменувало вихід дабстепа з андеграунду в мейнстрім урбаністичної музики[1]. Зараз dubstep знаходиться на хвилі популярності. Зростає не лише кількість прихильників цього стилю, але й кількість діджеїв, що працюють у цьому стилі. У список найбільш популярних представників стилю dubstep входять: Skream, Chase and Status, Kode9, Tapolsky та багато інших.

Бростеп[ред. | ред. код]

У 2012 році відзнята реклама енергетичних напоїв «Non stop energy» у якій звучить музика у стилі бростеп «Skrillex feat. Sirah - Bangarang»[2]

Дабстеп в Україні[ред. | ред. код]

Перший національний дабстеп фестиваль SKOVORODUB пройшов в Україні у 2012 році у столичному Home Concept Club'і, і зібрав 2500 осіб. У ньому взяли участь п'ять видатних дабстеп музикантів планети: Xilent, Rednek, xKore, Millions Like Us, Document One, а також українські дабстепери — VovKING, Lime Kid та Perfecta. Промо відео фестивалю знімали в музеї Пирогово, консультував кінознавець студії Довженка, у зйомках використовувалися історичні реквізити і найперша дореволюційна бензопилка. Також використовували роботи художника для візуалізації всіх гостей фестивалю — випущені восьмисторінкові буклети, які поширювались серед жителів Києва та околиць.

Українські музиканти, що реміксували свої композиції в стилі дабстеп: Скрябін — Кинули [Архівовано 27 березня 2016 у Wayback Machine.], Пусти мене [Архівовано 4 квітня 2020 у Wayback Machine.]; Postsense — Що ж то мамо за дерево [Архівовано 12 вересня 2016 у Wayback Machine.]; Воплі Відоплясова — Танці; O.Torvald.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стаття — Як народився дабстеп. Архів оригіналу за 26 січня 2012. Процитовано 16 січня 2012.
  2. Non stop energy (video). Архів оригіналу за 31 липня 2013. Процитовано 24 вересня 2012.