Давид Кагане

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Давид Кагане
Народився 15 березня 1903(1903-03-15)[1]
Гримайлів, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина
Помер 24 вересня 1998(1998-09-24)[1] (95 років)
Єрусалим
Країна  Республіка Польща
 Ізраїль
Діяльність рабин, військовослужбовець
Alma mater Віденський університет
Знання мов іврит
Посада Головний рабинd
Військове звання підполковник
Конфесія юдаїзм

Рабин Дави́д Кагане́ (івр. דוד כהנא‎‎; пол. Dawid Kahane, 15 березня 1903, м. Гримайлів, Тарнопольський повіт, Галичина, Австро-Угорщина — 1998, Єрусалим) — рабин, релігійний діяч, підполковник Польського Війська (капелан). рабин

Життєпис[ред. | ред. код]

Разом з дружиною та дочкою був врятований Митрополитом Андреєм Шептицьким у його резиденції та монастирських приміщеннях отців студитів. Перед тим перебував у Львівському гетто та Янівському таборі. Згодом описав усі ці події у книзі «Щоденник Львівського гетто».

Після Другої світової війни служив у львівській синагозі «Хадашим», брав участь у відродженні єврейської громади Польщі, після репатріації з СРСР служив головним рабином Війська Польського, спочатку в званні майора, а з 1946 р. — підполковника.

У 1949 році емігрував до Ізраїлю, де був головним рабином Військово-повітряних сил Ізраїлю.

У 1981 році за його клопотанням розглядалось присвоєння Митрополиту Андрею Шептицькому звання «Праведника світу». Але, коли дійшло до голосування, з 13 членів комісії двоє утрималися (в тому числі, з дивних причин, сам Д. Кагане), 5 висловилися за присудження звання, 6 — проти[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в https://sztetl.org.pl/en/node/5049
  2. Церква і Голокост. https://lia.lvivcenter.org/uk/. «Інтерактивний Львів». Архів оригіналу за 5 березня 2020. Процитовано 5 березня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]