Даурський лісостеп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Даурський лісостеп
Даурський заповідник
Екозона Палеарктика
Біом Помірні луки, савани і чагарники
Країни Монголія, Росія, Китай
Розташування екорегіону (фіолетовим)

Даурський лісостеп — смуга луків, чагарників та мішаних лісів на північному сході Монголії та у Сибіру, ​​Росія, що простягається за течією річок Онон та Ульц. У районі також є плоскі водно-болотні угіддя, важливі для перелітних птахів. Екорегіон знаходиться у Палеарктичному царстві з холодним напівпосушливим кліматом. Має площу 209 012 км². [1]

Розташування та опис[ред. | ред. код]

Екорегіон охоплює половину гір Хентей, та простягається на 1000 км на схід від Улан-Батора до північного сходу Монголії через напівпосушливий регіон на південь і схід від Чити, Забайкальський край, Росія. Центральною лінією екорегіону є річка Онон, що тече на схід через середньовисотні гори (1400—1800 м) до річки Амур. [2][3]

Клімат[ред. | ред. код]

Через висоту над рівнем моря та віддаленість від океану екорегіон має субарктичний клімат (Класифікація кліматів Кеппена Dwc), континентальний клімат, що характеризується коротким прохолодним літом та вельми холодною довгою зимою з великою різницею між денною та нічною температурою. На цей регіон також сильно впливає високий барометричний тиск над Монголією. Середні температури коливаються від -30 °C (січень) до +24 °C (серпень). Середньорічна кількість опадів 150 мм.

Флора і фауна[ред. | ред. код]

Серед флори варто відзначити: Carex, Poaceae, Betula dahurica, Pinus sylvestris, Larix sibirica.

Серед фауни варто відзначити: Procapra gutturosa, Crocidura suaveolens, Micromys minutus, Microtus maximowiczii, вовк, тхір, Meles, Otocolobus manul.

Заповідники[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Daurian forest steppe. Ecoregions of the World. GlobalSpecies.org. Архів оригіналу за 24 червня 2018. Процитовано 22 червня 2018.
  2. Eastern Asia: China, northeastern Mongolia, and Russia. World Wildlife Federation. Архів оригіналу за 29 квітня 2021. Процитовано 22 червня 2018.
  3. "Dauria". Amur Information Center. Архів оригіналу за 24 червня 2018. Процитовано 22 червня 2018.