Дафнія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дафнія
Daphnia magna з яйцями
Daphnia magna з яйцями
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Ракоподібні (Crustacea)
Клас: Зяброногі (Branchiopoda)
Ряд: Гіллястовусі (Cladocera)
Підряд: Anomopoda
Родина: Дафнієві (Daphniidae)
Рід: Дафнія (Daphnia)
O. F. Müller, 1785
Види

Понад 200, див. текст

Посилання
Вікісховище: Daphnia
Віківиди: Daphnia
EOL: 46946578
ITIS: 83873
NCBI: 6668
Fossilworks: 284820

Дафнія (Daphnia) — рід невеликих неокеанічних планктонних ракоподібних з ряду Гіллястовусі (лат. Cladocera) — розмірами від 0,2 до 6,0 мм. Члени цього роду є одними з найменших водних ракоподібних. За схожий на рухи бліх характер переміщення, дафній ще називають водяними блохами. Вони мешкають у різноманітних водних середовищах від кислих боліт до прісноводних озер, ставків та річок.

Класифікація[ред. | ред. код]

Дафній часто асоціюють із спорідненим родом з того ж ряду Cladocera — Моіна (лат. Moina), який входить до родини Моінієві (лат. Moinidae) замість Дафнієві (лат. Daphniidae). Моіна є значно менша (приблизно вдвоє) за Дафнію звичайну (лат. Daphnia pulex).

Життєвий цикл дафнії[ред. | ред. код]

Особливістю цього роду ракоподібних є те, що в їхньому життєвому циклі чергуються покоління, які розмножуються статево і шляхом партеногенезу.

Daphnia pulex

У дафній трапляються самки, які протягом ряду послідовних поколінь розмножуються партеногенетично, відкладаючи незапліднені яйця. Але за несприятливих умов довкілля (зниження температури, нестача їжі, підвищення солоності води тощо) з незапліднених яєць виходять особини обох статей. У самок цього покоління формуються яйця, розвиток яких можливий лише після запліднення.

Запліднені яйця містять значні запаси поживних речовин (жовтка) і вкриті щільною оболонкою. Вони здатні переживати несприятливі умови в стані спокою. З настанням сприятливих умов із цих яєць виходить нове партеногенетичне покоління самок, і розпочинається наступний життєвий цикл. Складні життєві цикли з чергуванням поколінь, які розмножуються різними способами (статевими і нестатевими, статевими і партогенетично) забезпечують здатність виду підтримувати чисельність популяції в різних умовах довкілля. Також цикли з чергуванням поколінь притаманні плоским червам — сисунам, деяким членистоногим (попелиці).

Види[ред. | ред. код]

Найбільш розповсюдженими видами є:


Підрід Australodaphnia

Підрід Ctenodaphnia

Підрід Daphnia

Incertae sedis

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]