Два в одному

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Два в одному
рос. Два в одном[1]
Жанр драма, кіноновелла
Режисер Муратова Кіра Георгіївна[2]
Продюсер Олег Кохан
Сценарист Євген Голубенко
Рената Литвинова
У головних
ролях
Богдан Ступка і Баширов Олександр Миколайович
Тривалість 124 хв.
Мова російська[1]
Країна  Україна
IMDb ID 1002760
rottentomatoes.com/m/two-in-one-dva-v-odnom/

«Два в одному» (рос. Два в одном) — фільм режисера Кіри Муратової 2007 року, що містить в собі дві новели. Кінопремія «Ніка» 2007 року в номінації найкращий фільм СНД та Балтики.

Сюжет[ред. | ред. код]

Новела перша: «Монтувальники»

У театрі повісився актор. Робочий сцени Уткін (Олександр Баширов) знаходить рано вранці труп, повішений на сценічному Штакет. Це клоун, без якого через кілька годин зірветься вистава, так як заміни немає. Крім того, актори і робочі театру бояться прибрати знятий з петлі труп з центру сцени, поки не приїде міліція і криміналісти.

Труп лежить на сцені, починається підготовка до вистави, репетиції, а далі нашаровуються ще й внутрішні інтриги між богемними персонажами. В кінці новели Уткін, який знайшов труп самовбивці, вбиває свого давнього ворога — прибиральника, скидаючи на нього молоток.

Новела друга: «Жінка життя»

Перша новела плавно перетікає в другу. Про вбивство забули, труп самовбивці так і не прибрали, глядачі вже біля дверей залу, всі квитки на прем'єру продані. Директор вистави вирішує, як викрутитися і грати акторам. Починається спектакль: в залі йде сніг — на сцені громіздкі декорації, де є одне велике вікно, в ньому глядачі і бачать дію другий новели. Поступово спектакль перетворюється в кінофільм, усі умовності першої частини тануть. Дівчина Маша змушена спілкуватися зі своїм батьком (Богданом Ступкою) через його гроші, вона терпить його домагання, так як він, старий збоченець, що від безвиході й самотності не гребує власної дочки. Він погрожує їй сексуальним насильством, якщо вона не познайомить його з будь-якою своєю подругою в новорічну ніч. Маша знайомить батька з робітницею трамвайного депо — це наївна, бідна і проста дівчина Аліса (Рената Литвинова). Батько Маші замикає будинок зсередини, розважає дівчат, грає з ними, смакуючи довгоочікуваний секс, і закохується в Алісу, тоді як Маша поривається вбити батька. Увечері 1 січня батько Маші дзвонить Алісі та просить приїхати й залишитися назавжди. Вона погоджується.

Знімальна група[ред. | ред. код]

У ролях[ред. | ред. код]

Українськомовне дублювання[ред. | ред. код]

У 2007 році тодішня очільниця Держкіно Ганна Чміль повідомила, що фільм "Два в одному" є дубльованих українською мовою.[3]

Реліз[ред. | ред. код]

В Україні прем'єра версії фільму з оригінальною російськомовною аудіо-доріжкою в кінопрокаті відбулася восени 2007 року в кінотеатрі «Київ». В Україні прем'єра версії фільму з оригінальною російськомовною аудіо-доріжкою на телебачення відбулася на телеканалі Інтер 9 грудня 2007 року.[4]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. http://www.imdb.com/title/tt1002760/
  3. Кіно українською і українське кіно: що переможе протекціонізм держави чи диктат ринку? [Архівовано 11 лютого 2019 у Wayback Machine.]. radiosvoboda.org. 8 січня 2008
  4. Як «Інтер» та Кіра Муратова порушили правила [Архівовано 1 серпня 2021 у Wayback Machine.]. detector.media. 13 грудня 2007
  5. Лауреаты Национальной кинематографической премии «НИКА» за 2006 год (російська) . Kino-Nika.com. Архів оригіналу за 17 липня 2021. Процитовано 6 лютого 2021. (рос.)
  6. Ukrainian Film at Tribeca Film Festival-2007. columbia.edu. 2007 (англ.)
  7. 2007 TFF Program Release: The 2007 Tribeca Film Festival announces selections for its competition and spotlight sections. 34 feature films from 25 countries in competition. tribecafilm.com. 2007 (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]