Демо (гетера)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Демо
Франц Кавчич. Деметрій Поліоркет з флейтисткою Ламією та її приятелькою Демо.
Народився 3 століття до н. е.
Афіни
Діяльність гетера
Діти Алкіоней

Демо́ (дав.-гр. Δημω, III сторіччя до н. е.) — афінська гетера, яка мала стосунки з трьома басилевсами династії Антигонідів.

Згідно Афінею вона була коханкою басилевса Деметрія Поліоркета. Але його батько Антигон Монофтальм також був закоханий до нестями у гетеру. Одного разу він наказав стратити гетеру Оксіфеміду, за її наказ колесувати служниць Демо[1].

Пізніше вона була коханкою басилевса Антигона Гоната, від якого народила сина Алкіонея[1].

Плутарх називав її разом з іншими коханками Деметрія — Ламією, Хрісідою, Антикірою — «всесвітньо відомими шльондрами»[2].

Демо та Ламія[ред. | ред. код]

У Демо були напружені стосунки з іншою коханкою Деметрія — Ламією Афінською. Зберігалося кілька анекдотів, де Демо докоряла суперниці на її вік, Ламія була значно старішою.

Одного разу під час пиру Ламія грала на флейті, і Деметрій спитав Демо, на прізвисько Скажена: «Ну як на твій погляд?» — «На мій погляд — стара, володарю». В інший раз, показуючи на вишукані страви, які подали до столу, Деметрій сказав їй: «Бачиш, скільки всього посилає мені моя Ламія?» — «Поспи ще з моєю матір'ю — вона пришле тобі значно більше», — відповіла Демо.

— Плутарх, Деметрій 27[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Афіней, XIII.40.
  2. Плутарх, Деметрій 24.
  3. Плутарх, Деметрій 27.

Джерела[ред. | ред. код]