Денні Трехо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Денні Трехо
Danny Trejo
англ. Danny Trejo

Денні Трехо в 2009 році
Народився 16 травня 1944(1944-05-16)[1] (79 років)
Echo Park[d], Лос-Анджелес, Каліфорнія, США[2]
Громадянство  США
Діяльність актор, телеактор, кіноактор, кінопродюсер, характерний актор, актор озвучування
Alma mater John H. Francis Polytechnic High Schoold
Роки діяльності 1985 — дотепер
IMDb ID 0001803

CMNS: Денні Трехо
Danny Trejo
у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Денні Трехо (англ. Dan "Danny" Trejo; нар. 16 травня 1944, Лос-Анджелес) — американський актор, здебільшого відомий виконанням ролей антагоністів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Денні Трехо народився 16 травня 1944 року в Лос-Анджелесі, Каліфорнія, у сім'ї американців мексиканського походження Дана та Аліси Трехо[4][5]. Батько працював будівельником[4]. Трехо є троюрідним братом режисера Роберта Родрігеса, про що вони не знали до зйомок фільму Відчайдушний[6].

Ще до початку кар'єри кіноактора у Денні Трехо були проблеми із законом. Впродовж 1960-х років його багаторазово заарештовували і він потрапляв до в'язниці в Каліфорнії. Щодо хронології його ув'язнень існують дві суперечні версії. За однією — його останнє ув'язнення закінчилося в 1972 році[7], за іншою — він відбував покарання в таборі у справах неповнолітніх правопорушників та шість разів у в'язницях Каліфорнії між 1959 і 1969 роками[8][9]. Останній його в'язничний термін — п'ять років. Під час відбування покарання в Сан-квентінській в'язниці він став чемпіоном з боксу в категоріях легкої та напівсередньої ваги цього закладу[7]. В той же час він пройшов реабілітацію по системі 12 кроків, завдяки якій, як він вважає, порвав з наркотичною залежністю. У 2011 році в інтерв'ю він сказав, що вже 42 роки не вживає алкогольні напої[8].

Кар'єра[ред. | ред. код]

На одних зі зборів членів «Програми» в 1985, Трехо зустрів парубка, що займався кіно. Ця людина запросила Денні на знімання фільму «Потяг-втікач» (Runaway Train), де йому й запропонували роботу. Едвард Банкер, сам колишній ув'язнений, і автор популярних сценаріїв на кримінальні теми, включно із цим фільмом, впізнав Трехо, з яким він у свій час відбував строк у Сан Квентіні. З огляду на боксерські навички Денні, Банкер запропонував йому потренувати Еріка Робертса, для однієї зі сцен фільму, за $350 у день. Режисерові фільму, Андрію Кончаловському, сподобалася робота Трехо, і він вирішив запропонувати йому роль в одному зі своїх фільмів.

Відтоді до Денні Трехо й прийшла популярність як у кіно, так і на телебаченні. Він грав з найвідомішими акторами Голлівуду, зокрема із Джонні Деппом, Ніколасом Кейджем, Чарльзом Бронсоном, Джорджем Клуні, Едвардом Ферлонгом, Джоном Малковичем, Робертом де Ніро й Антоніо Бандерасом. Трехо часто знімався в п'ятьох різножанрових фільмах за рік. Серед його найпомітніших робіт — ролі у фільмах «Десперадо» (Desperado), «Одного разу у Мексиці» (Once Upon a Time in Mexico), «Сутичка» (Heat), «Від заходу до світанку» (From Dusk Till Dawn), «Повітряна в'язниця» (Con Air), «Шість днів, сім ночей» (Six Days Seven Nights), «Діти шпигунів» (Spy Kids), «Убивці на заміну» (The Replacement Killers), «Телеведучий» (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy), «Вигнані дияволом» (The Devil's Rejects), «Доліна ангелів» (Valley of Angels) і «Грайндхаус» (Grindhouse).

Трехо відомий своєю зовнішністю, що запам'ятовується. На додачу до різко окресленого обличчя (як правило, з довгими вусами), у нього на грудях є велике татуювання, що зображує жінку в сомбреро. Як правило, він грає бандитів й інших злочинних елементів, хоча кілька разів він зіграв і позитивного персонажа, наприклад, у таких фільмах, як трилогія Роберта Родригеса «Діти шпигунів», «Хлопець з бульбашки» (Bubble Boy), не вважаючи його епізодичної появи в серіалі «Чернець» (Monk). Також він з'явився в одному з епізодів серіалу «Відчайдушні домогосподарки» (Desperate Housewives). Він відіграє невелику роль Енріке й Октавіо у фільмі «Цар гори» (King of the Hill).

У 2005 році з'явився документальний фільм «Переможець» (Champion), що описує життя Денні Трехо з погляду його друзів і знайомих з кіноіндустрії. Трехо з'явився в якості одного з персонажів у грі Def Jam: Fight for NY, а також озвучив його. Ще він озвучував персонажа на ім'я Умберто Робіна в іграх Grand Theft Auto: Vice City й Grand Theft Auto: Vice City Stories.

Одним з останніх проектів Денні Трехо є фільм Джила Медина «Закон Джека» (Jack's Law). Трехо грає головного героя, Джека Сантоса, чию дружину й дочку жорстоко вбивають невідомі.

Трехо також озвучить персонажа на ім'я Рико в анімаційному фільмі Роба Зомбі The Haunted World of El Superbeasto, а також зніметься разом зі Стівеном Сігалом у фільмі «Одного разу по сусідству» (Once Upon a Time in the Hood).

У травні 2007 року Трэхо з'явився в комедії «Дельта Фарс» (Delta Farce) у ролі мексиканського бандита Карлоса Сантани. За сюжетом фільму, троє американських резервістів вступають у бійку з бандою Трехо, після того як виявляють, що їх привезли в Мексику, а не в Ірак, як натякалось.

Багато персонажів Трехо у фільмах Роберта Родрігеса носять імена ножів або іншої холодної зброї: Мачете в «Дітях шпигунів», Бритва Чарлі й Бритва Едді у «Від заходу до світанку», Навахас (ножі по-іспанськи) в «Десперадо». У трейлері Роберта Родрігеса фільм, якого не існує з проекту «Грайндхаус», його героя також кличуть Мачете.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SNAC — 2010.
  2. http://www.aveleyman.com/ActorCredit.aspx?ActorID=17307
  3. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. а б Danny Trejo Biography (1944 -) [Архівовано 8 серпня 2020 у Wayback Machine.](англ.)
  5. Amy Nicholson. Danny Trejo Talks 'Predators,' 'Machete' and The Jonas Brothers. Архів оригіналу за 21 жовтня 2010. Процитовано 5 червня 2014.(англ.)
  6. Barlow, Helen (11 листопада 2010). Robert Rodriguez and Danny Trejo cutting a short story long. The New Zealand Herald. Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 5 червня 2014.(англ.)
  7. а б Bowles, Scott (3 вересня 2010). 'Machete' star Danny Trejo is an illustrated man, in many ways. USA Today. Архів оригіналу за 30 червня 2012. Процитовано 5 червня 2014.(англ.)
  8. а б Wright, Paul (August 2011). Prison Legal News Interviews Former Prisoner and Famous Actor Danny Trejo. Prison Legal News. Архів оригіналу за 29 жовтня 2013. Процитовано 5 червня 2014.(англ.)
  9. article listing for Danny Trejo. Prison Legal News.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]