День української хустки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День української хустки
День української хустки
День української хустки
Українка в хустці на українській поштовій марці
Інші назви ДУХ
Місце Україна Україна
Ким святкується українки
Засновано 2019
Дата 7 грудня
Пов'язаний з День святої Катерини
CMNS: День української хустки у Вікісховищі

День української хустки (ДУХ) — неофіційне щорічне свято з метою об'єднання жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. Свято започатковане в Україні в 2019 році та до 2022 року відзначалось 7 грудня. Після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар – 24 листопада[1][2].

У межах відзначення проводяться флешмоби «Зроби фото/відео з хусткою», для дівчат та жінок влаштуються майстер-класи та навчання, як правильно в'язати хустку[3].

У 2020 році у Вінниці започаткований флешмоб, присвячений Всесвітньому дню української хустки (7 грудня), встановив новий національний рекорд — «Міжнародний флешмоб впродовж доби. Найбільша кількість жінок в українських хустках»[4].

Започаткування свята збіглося з днем Катерини, яке є святом на честь Катерини Александрійської — головним із жіночих свят, бо за віруваннями Катерина є захисницею жіночої долі.

Історія[ред. | ред. код]

День Української Хустки почали відзначати з ініціативи вінничанки, депутатки Вінницької обласної ради, президента Міжнародного Клубу Успішних Жінок України Людмили Станіславенко[5]. Ініціативу підтримали громадські діячі, актори та успішні жінки з України та усього світу. У 2019 році свято відзначили в Іспанії. Канаді, США, Казахстані, Йорданії, Латвії, Індії та Португалії. Цього ж року Людмила Станіславенко ініціювала проведення Дня Української Хустки на державному рівні.

У рамках флешмобу «Зроби фото/відео з хусткою» українки публікували свої світлини з хештегом #УкраїнськаХустка[6]. Флешмоб швидко завоював популярність серед українок з усіх куточків країни та поза її межами[7]. 2019 року світлини з українською хусткою у соцмережах опублікували понад мільйон учасниць[4].

У 2020 з нагоди свята українки в різних країнах світу також брали участь у флешмобі «Зроби фото\відео з хусткою». Саме у 2020 році, під час відзначення Дня Української Хустки, було встановлено національний рекорд — найбільша кількість жінок в українських хустках, фото яких викладено в соціальних мережах. До встановлення рекорду долучились етнічні українки, які мешкають за кордоном та жінки з 20 країн світу.

Окрім того, свято з нагоди свята засновниця свята Людмила Станіславенко та відомі вінничанки зняли кліп до пісні «Хустка, Хусточка, Хустина…» (слова і мелодія — Віра Майборода та Неля Майборода)[8].

Святкування[ред. | ред. код]

2019[ред. | ред. код]

Вінниця

Було підписано меморандум між Клубом успішних жінок «Жінки України» та громадською спілкою Спілка жінок України[7].

У молодіжному центрі «Квадрат» демонструвалися світлини, які впродовж трьох тижнів надсилали українки з Греції, Кенії, США, Польщі, Італії та Канади та було організовано виступи народних майстрів з Вінницької області, майстер-класи з в'язання хустки. Відбувся показ колекції суконь, виготовлених зі старовинних хусток, від вінницької дизайнерки Світлани Мазур.[9]

2020[ред. | ред. код]

Вінниця

Організаторкою свята виступила ініціаторка заходу Людмила Станіславенко. До організації долучилось управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації, до святкування приєдналися заклади культури області. До уваги глядачів було представлено виставки «Жіночий костюм Східного Поділля» від Вінницького обласного краєзнавчого музею та «Традиції народного мистецтва» від Вінницького обласного центру народної творчості.

Майстер-класи проводили: Сергій Бугай (Вінницький обласний центр народної творчості) — молодий дослідник подільських традицій; та Юлія Васюк ("Етномайстерня «Коло») разом з гуртом «Мокоша» презентувала традиції пов'язування хусток жінок Східного Поділля.

Організатори врахували карантинні обмеження — свято транслювалось у режимі прямої трансляції та в соціальних мережах.

Вишневе

У Києво-Святошинській центральній районній бібліотеці відбулася книжково-ілюстративна виставка «Ой, хустина, хустиночка!…» з циклу книжкових виставок «Народні свята, обряди та традиції українського народу»[10].

2021[ред. | ред. код]

День української хустки відсвяткували, зокрема, у Запоріжжі[11], Тернополі[12].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мілсент, Аліна (7 грудня 2023). День української хустки: коли насправді це свято в Україні і чому не 7 грудня. OBOZREVATEL LIFE (укр.). Процитовано 7 грудня 2023.
  2. Як ворожити на день святої Катерини: ритуали на долю, нареченого і гроші. Апостроф (укр.). Процитовано 13 грудня 2023.
  3. suspilne.media https://suspilne.media/3508-svato-ukrainskoi-hustki-vidznacili-v-ivano-frankivsku/. Процитовано 30 березня 2021. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  4. а б Започаткований у Вінниці флешмоб встановив національний рекорд. Захід медіа. 19 грудня 2020.
  5. До свята української хустки долучилися жінки з 20-ти країн світу. vinrada.gov.ua (UA) . Процитовано 30 березня 2021.
  6. В Україні відзначають нове свято: неймовірно красиві фото. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 8 грудня 2019. Процитовано 30 березня 2021.
  7. а б До свята української хустки долучилися жінки з 20-ти країн світу
  8. Новини. Це ввійде в історію: вінничанки зняли кліп до гімну Всесвітнього Дня Української Хустки (ФОТО). ilikenews.com (укр.). Архів оригіналу за 12 квітня 2021. Процитовано 30 березня 2021.
  9. [1]
  10. 7 грудня — Всесвітній День Української Хустки. Архів оригіналу за 18 січня 2021. Процитовано 5 січня 2021.
  11. Анастасія Ільєва, Герман Дубінін (5 грудня 2021). У Запоріжжі відсвяткували День української хустки. Суспільне. Архів оригіналу за 28 березня 2022. Процитовано 28 березня 2022.
  12. У бібліотеці ТНМУ відсвяткували День української хустки. ТНМУ імені І.Я.Горбачевського. 10 грудня 2021. Процитовано 28 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. 7 грудня Всесвітній День Української Хустки [Архівовано 17 квітня 2021 у Wayback Machine.]
  2. Потужний флешмоб: жінки в хустках встановили національний рекорд України [Архівовано 23 лютого 2022 у Wayback Machine.]