Державний реєстр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Державний реєстр, Єдиний державний реєстр — автоматизована система обліку інформації про осіб, майно, документи, яка створюється та ведеться державою з метою реалізації своїх функцій.

Загальна характеристика державного реєстру[ред. | ред. код]

Державний реєстр ведеться уповноваженим органом держави з метою накопичення, обробки інформації та надання певним відомостям офіційного визнання.

Вважається, що якщо не доведено інше, інформація, наведена в державному реєстрі є правильною та правдивою і не підлягає доказуванню.

Конкретне наповнення та значення інформації, що наведена у відповідному реєстрі, визначається відповідним положенням про такий реєстр.

Державні реєстри в Україні[ред. | ред. код]

Про повний перелік державних реєстрів та баз даних, які ведуться органами державної влади, див. Перелік електронних інформаційних баз даних державних установ України.

В Україні відбувається активне формування державних реєстрів у різних галузях життя держави. Найпоширенішою практикою є створення Єдиних державних реєстрів.

Перелік найпопулярніших[джерело?] державних реєстрів України:

У 2019 році парламент розглянув проект закону про публічні електронні сервіси, який передбачав створення реєстру публічних електронних сервісів, який би містив перелік державних реєстрів.[1][2]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Реєстр власників іменних цінних паперів — складений реєстратором на певну дату список власників іменних цінних паперів та номінальних утримувачів; документальне підтвердження права власності акціонера на цінні папери.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Україні може з'явитися Реєстр реєстрів: за основу прийнято проект - Юридична Газета. yur-gazeta.com. Архів оригіналу за 11 листопада 2019. Процитовано 11 листопада 2019.
  2. Офіційний портал Верховної Ради України. w1.c1.rada.gov.ua. Архів оригіналу за 9 листопада 2019. Процитовано 11 листопада 2019.