Державні художні зібрання Дрездена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Найвідоміший експонат зібрання — Сикстинська Мадонна Рафаеля

Державні художні зібрання Дрездена (нім. Staatliche Kunstsammlungen Dresden) — низка всесвітньо відомих музеїв Дрездена, що славляться великою різноманітністю експозицій.

Історія зібрання[ред. | ред. код]

Їх історія сягає кунсткамери, заснованої саксонськими курфюрстами в 1560 році. Систематична колекційна діяльність почалася під час правління курфюрстів Саксонії і королів Польщі Августа Сильного і його сина Августа III.

Державні художні зібрання Дрездена розташовуються в багатьох історично значущих будівлях Дрездена. В першу чергу, це Цвінгер, а також Дрезденський замок-резиденція (нім. Residenzschloss), Альбертінум, палацово-парковий ансамбль Пільніц.

У 2010 році Державні художні зібрання Дрездена святкували 450-річний ювілей створення колекцій, що поклали початок сьогоднішнім музеям. Також 2001 року організація була занесена в «Блакитну книгу» — список найбільш значущих культурних установ «нових» федеральних земель Німеччини — Бранденбурга, Мекленбурга, Саксонії, Саксонії-Ангальт і Тюрингії. У списку з двадцяти організацій Дрезденські зібрань знаходяться на другому місці після фонду «Прусські замки і сади Берлін-Бранденбург».

Музейний комплекс перебуває у підпорядкуванні Міністерства науки і культури федеральної землі Саксонія.

Художні галереї[ред. | ред. код]

Музеї[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]